Cine spionează America din înaltul cerului? Omuleții verzi sau cei „roșii”? Ipoteze despre doborârea „OZN”-urilor de către aviația SUA
Aviația SUA a doborât, într-un interval de aproape o săptămână, patru „obiecte aeriene” deasupra continentului nord-american. Dacă în cazul primului astfel de „obiect”, Washingtonul a precizat încă din start că a fost un balon de spionaj al Chinei, celelalte trei au fost declarate, oficial, „obiecte zburătoare neidentificate”, adică OZN-uri.
Sunt „OZN”-urile, în acest caz, doar un eufemism folosit de administrația americană, care nu mai dorește să arate public spre China, după ce oricum a acuzat-o că deține o flotă globală de baloane-spion? Sau chiar vorbim despre veritabile „farfurii zburătoare”, care vin la pachet cu întregul univers antropomorfic alcătuit din omuleți verzi, aliens, sau extratereștri, fie ei buni, ori răi?
Însuși șeful Comandamentului de Apărare Aerospaţială al SUA (NORAD), generalul Glen VanHerck, a afirmat, referitor la recenta serie de obiecte neidentificate doborâte de avioane de război americane, că nu poate exclude în acest moment să fi fost vorba de extratereştri sau vreo altă explicaţie, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Întrebat dacă exclude posibilitatea unei origini extraterestre a celor trei obiecte zburătoare doborâte în tot atâtea zile de aeronavele de luptă ale SUA, generalul VanHerck a răspuns:
„Comunitatea de informaţii şi de contrainformaţii să stabilească asta. Eu nu am exclus nimic”.
Cu cât apar mai multe știri despre aceste evenimente aflate în plină desfășurare, se nasc tot mai multe întrebări, la care, momentan, avem puține răspunsuri.
Un singur lucru este cert: în acest moment, nu știm mare lucru și - atâta vreme cât americanii spun că au doborât niște „OZN”-uri, nu putem spune cu certitudine dacă acestea erau dirijate de marțieni ori de tovarășii chinezi.
Cum a început „nebunia” obiectelor zburătoare care au survolat spațiul aerian american
Saga OZN-urilor de deasupra Americii a debutat la începutul lunii februarie când un misterios balon chinezesc a fost descoperit „plutind” deasupra continentului nord-american.
Respectivul balon a fost depistat prima oară de americani pe 28 ianuarie, când a survolat Insulele Aleutine, un arhipeleag compus din 150 de insule aflate în nordul Pacificului, în vecinătatea Alaskăi.
Balonul - identificat prompt drept un balon de observație al Beijingului - a traversat Canada și a reintrat apoi în spațiul aerian american, unde a fost depistat deasupra orașului Billings, statul Montana.
În Montana sunt situate trei silozuri speciale de unde pot fi lansate rachetele nucleare ale Statelor Unite, notează BBC.
Incidentul a survenit cu puțin timp înainte de vizita programată în China a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, anulată ulterior. China a recunoscut existența balonului, considerat a fi doar unul „meteorologic”. În schimb, conform imaginilor surprinse de avioane militare americane, balonul chinezesc era dotat cu instrumente de spionaj şi nu destinate meteorologiei,
În cele din urmă, aviația americană a doborât balonul, cu o rachetă trasă de un avion „invizibil” F-22, după ce președintele Biden a dat ordinul.
🚨#BREAKING: Incredible HD footage of the Chinese surveillance balloon being shot down
— R A W S A L E R T S (@rawsalerts) February 4, 2023
🚨#MyrtleBeach l #SC
Watch incredible HD video of the moment when the Chinese surveillance balloon was shot down by a single missile from an F-22 fighter jet from Langley Air Force Base pic.twitter.com/KjwTrgcvcb
Balonul a căzut la aproximativ 11 kilometri de coasta statului Carolina de Sud, iar rămășițele acestuia s-au dispersat pe o suprafață de 12 kilometri pătrați. SUA a anunțat la scurt timp că a recuperat primele resturi ale balonului și că nu intenționează să le restituie Chinei.
Frenezia doborârii de OZN-uri deasupra SUA: „obiecte” în fomă de „mașină mică”, cilindru sau octogon
Ultimele trei zile au cunoscut o veritabilă „frenezie” a doborârii de obiecte neidentificate de către aviația americană. Mai exact, avioanele americane americane au interceptat și doborât, în acest interval, trei „obiecte zburătoare”. Am avut, practic, ziua și OZN-ul doborât. Fără ca americanii să mai arate cu degetul spre China, pe post de suspect de serviciu.
În toate aceste incidente noi , oficialii americanii s-au abținut să mai arate cu degetul spre China și au adoptat formula clasică de „OZN”-uri.
Pe 10 februarie, Pentagonul a doborât un astfel de OZN deasupra statului Alaska. Purtătorul de cuvânt al armatei americane nu a putut confirma dacă ținta aeriană a fost un balon ci doar că obiectul avea dimensiunile „unei mașini mici”.
„Obiectul” zbura la 12.000 de metri înălțime fără să aibă vreun sistem de control sau propulsie.
Peste doar o zi, pe 11 februarie, un alt obiect misterios - mic și cilindric de această dată - a fost doborât deasupra Canadei, de către un F-22 al aviației SUA.
Ordinul de doborâre a venit de la premierul Justin Trudeau. Obiectul misterios va fi recuperat și cercetat de armata canadiană. Piloții militari americani trimiși să examineze obiectul au oferit relatări contradictorii despre ceea ce au văzut, ceea ce reprezintă o parte din motivul pentru care Pentagonul a fost precaut în descrierea obiectului.
Pe 12 februarie, aviația SUA a doborât un nou OZN, de formă octogonală, de această dată deasupra lacului Huron, în cel de-al patrulea incident similar al lunii februarie. Obiectul zburător a fost doborât duminică de avioane F-16 ale Forțelor Aeriene și Gărzii Naționale, după ce spaţiul aerian deasupra lacului Michigan, în nordul Statelor Unite, a fost închis duminică temporar din motive de „apărare naţională”, pentru a analiza un „potenţial contact”.
Pentagonul: Nu s-au găsit dovezi că Terra ar fi fost vizitată de extratereștri
Generalul VanHerck a mai menţionat că armata SUA nu a reuşit deocamdată să stabilească în ce mod erau menţinute în aer ultimele trei obiecte şi nici provenienţa lor.
„Le numim obiecte şi nu baloane dintr-un motiv”, a punctat responsabilul militar american.
Efortul guvernului american de a investiga astfel de obiecte neidentificate neobişnuite - fie că au fost observate în spaţiu, pe cer sau chiar sub apă - a dus la acumularea a sute de relatări care sunt încă în curs de analizare, potrivit unor responsabili militari de rang înalt.
Pentagonul susţine totuşi că nu s-au găsit dovezi care să indice că Terra ar fi fost vizitată de forme de viaţă inteligentă extraterestră.
355 de OZN-uri depistate deasupra SUA într-un an. 171 din aceste apariții au rămas fără explicații oficiale
De analizarea cazurilor în care forţele americane observă fenomene neobişnuite se ocupă Biroul Directorului pentru informaţii naţionale, împreună cu un birou nou creat al Pentagonului cunoscut ca AARO (All Domain Anomaly Resolution Office). Primul raport al acestora către Congresul american, datat iunie 2021, a analizat 144 de observaţii făcute de membri ai forţelor aeriene ale SUA, începând din 2004.
Raportul respectiv a stabilit că într-un astfel de incident a fost vorba de un balon dezumflat, de mari dimensiuni, restul incidentelor fiind considerate însă dincolo de capacitatea guvernului de a le explica fără analize mai aprofundate.
Un raport din ianuarie al Biroului Directorului pentru informaţii naţionale a consemnat alte 366 de cazuri de observare a diferite obiecte, în cea mai mare parte fiind vorba de baloane, drone, păsări sau deşeuri, dar 171 dintre cazuri au rămas fără explicaţii oficiale.
„Unele din aceste UAP nespecificate par să fi demonstrat caracteristici de zbor sau comportamente neobişnuite şi necesită analiză suplimentară”, a conchis biroul.
În decembrie, Ronald Moultrie, subsecretar al apărării responsabil în probleme de informaţii şi securitate, a declarat presei că nu a văzut nimic consemnat care să indice vreo formă de viaţă extraterestră inteligentă.
„Nu am văzut nimic în rapoartele de până acum care să sugereze că ar fi avut loc o vizită a extratereştrilor, prăbuşirea unei nave extraterestre sau orice altceva de acest gen”, a asigurat oficialul american.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News