Live

Analiză ChatGPT aniversează 6 luni. Cum a schimbat pentru totdeauna piața muncii, sistemul educațional și perspectivele Big Tech

Data publicării:
ChatGPT este un chatbot dezvoltat de laboratorul de cercetare a inteligenței artificiale OpenAI. Foto: Profimedia

Bill Gates spune că reprezintă o descoperire fundamentală, asemenea computerului sau Internetului, Elon Musk ar vrea să îi frâneze dezvoltarea, iar Warren Buffet îl compară deja cu bomba atomică. Aceste declarații bombastice despre inteligența artificială au fost făcute în cele șase luni de când startup-ul OpenAI a lansat public ChatGPT, un chatbot cu inteligență artificială, se arată într-o analiză a publicației Business Insider

În mod similar cu Bard de la Google și cu generatoarele de imagini precum DALL-E și Midjourney, ChatGPT poate „crea” ceva pe baza unor indicații și se încadrează în noul termen generic de inteligență artificială generativă. Și de la lansarea ChatGPT în noiembrie, acesta provoacă la fel de multă neliniște ca și entuziasm. 

Cel puțin 49 de companii americane cotate la bursă au menționat ChatGPT în cadrul apelurilor trimestriale de profit din mai 2023 până în prezent, potrivit unei analize a transcrierilor Seeking Alpha realizate de Insider. Este un semn că America corporatistă se grăbește să arate această nouă și importantă tendință tehnologică. 

Și nu este un mister de ce.

După cum au scris recent trei cercetători într-o lucrare publicată de National Bureau of Economic Research: „ChatGPT reprezintă un șoc important pentru evaluările corporative.” Aceștia au calculat că firmele cu o expunere ridicată la inteligența artificială au obținut randamente zilnice în exces cu 0,4% mai mari decât firmele cu o expunere mai mică după lansarea chatbot-ului. 

Un fost cercetător al OpenAI, Paul Christiano, a declarat că societatea are „poate o șansă de 10-20% de preluare a IA”, care ar lăsa mulți sau majoritatea oamenilor fără ocupație. Iată semnele care arată că ChatGPT a fost un eveniment ca o lebădă neagră – un eveniment neprevăzut, rar, care a avut un impact de amploare și care, retrospectiv, părea inevitabil. 

Inteligența artificială a venit pentru locurile de muncă 

Profeția tehnologică sumbră potrivit căreia roboții ar putea înlocui în cele din urmă oamenii începe să se adeverească. În martie, o analiză timpurie a Goldman Sachs a afirmat că IA generativă ar putea perturba semnificativ piața muncii, afectând aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă la nivel global. S-a prezis că locurile de muncă în domeniul codificării vor fi deosebit de vulnerabile, deoarece concedierile din domeniul tehnologiei au sălbăticit industria.

O analiză realizată în septembrie de GitHub, depozitul de coduri deținut de Microsoft, a afirmat că dezvoltatorii care folosesc instrumentul său AI Copilot pentru a le ajuta la codare sunt cu 55% mai rapizi decât cei care nu folosesc acest instrument. 

Acum, directorii executivi încep să spună cu voce tare partea tăcută. Arvind Krishna, directorul executiv al IBM, a declarat în luna mai că societatea va încetini sau va suspenda angajările pentru rolurile pe care AI le-ar putea înlocui și a estimat că 7.800 de locuri de muncă – cuprinzând în principal roluri de back-office – ar putea fi afectate.

Mustafa Suleyman, cofondator al Google DeepMind, a cerut recent un venit de bază universal pentru a sprijini ceea ce a prezis că va fi „un număr serios de perdanți” ai locurilor de muncă în favoarea IA. 

După cum a remarcat Hasan Chowdhury de la Insider, este posibil ca IA să nu înlocuiască în mod direct locurile de muncă în general, deoarece ar permite companiilor să reducă costurile prin utilizarea tehnologiei pentru a face lucrătorii existenți mai eficienți și mai productivi. 

Citește și: Care sunt joburile pe care inteligența artificială nu le poate înlocui

ChatGPT a schimbat pentru totdeauna educația și formarea profesională 

Studenții și unii profesori s-au numărat printre primii utilizatori ai ChatGPT, atunci când au realizat potențialul acestuia de a produce eseuri și de a ajuta la efectuarea temelor. 

Aduceți plagiat, acuzații false de trișare din partea educatorilor și o nouă atmosferă de neîncredere între studenți și profesori care navighează într-o lume post-ChatGPT. 

Dincolo de școală, modelele lingvistice de mari dimensiuni au capacitatea de a perturba formarea chiar și pentru cariere aparent elitiste, cum ar fi medicina. O lucrare, care nu fusese revizuită de colegi la momentul redactării acestui articol, a sugerat că ChatGPT ar putea trece toate cele trei părți ale examenului de licență medicală din SUA. Un alt experiment a afirmat că cercetătorii medicali preferau ChatGPT în locul medicilor, deoarece părea mai empatic. Medicii umani au concluzionat că robotul nu i-ar înlocui curând, dar ar putea avea încă câteva lucruri de învățat despre manierele lor la patul bolnavului. Aceasta este o perspectivă destul de uimitoare pentru un algoritm.

La nivel corporativ, interesul crescând al studenților pentru ChatGPT a făcut ca acțiunile companiilor din domeniul educației să fie afectate la începutul lunii mai. 

Compania de servicii pentru studenți Chegg, care oferă ajutor online pentru temele elevilor, și-a văzut prețul acțiunilor aproape înjumătățit după ce directorul general Dan Rosenzweig le-a spus investitorilor că societatea a înregistrat „o creștere semnificativă a interesului studenților pentru ChatGPT”, care „a avut un impact asupra creșterii numărului de clienți noi”. 

Citește și: Nu sunt prezentatori de știri tv, sunt avataruri create de AI. Cum se folosește tehnologia deep fake pentru a face propagandă

„Noi o vedem pe aceasta ca pe o schimbare reală, transformațională”, a spus el în timpul apelului său pentru câștigurile din T1 2023, comparând progresele în domeniul inteligenței artificiale cu alte tehnologii recente, cum ar fi plățile bitcoin. „Mizăm foarte mult pe faptul că oamenii vor trebui să învețe cum să folosească aceste lucruri”, a mai adăugat Dan Rosenzweig.

Pearson, o altă firmă de învățare digitală, și compania de învățare a limbilor virtuale Duolingo și-au văzut, de asemenea, prețul acțiunilor în scădere.

ChatGPT a aruncat în aer de unul singur Big Tech

La prima vedere, companiile Big Tech nu au reușit să vorbească despre idei mari și ambițioase în mod tangibil în ultimii cinci ani. Mașinile care se conduc singure au stagnat, baloanele de internet nu au reușit să decoleze și chiar și deschiderea de magazine de cărămidă și mortar a părut o provocare prea dificilă. 

ChatGPT a aprins un foc sub acești mastodonți, Meta, Amazon și Google întrecându-se cu disperare să vorbească public despre IA după lansarea sa și investiția Microsoft în OpenAI. 

În urma lansării ChatGPT, Google ar fi declarat un „cod roșu” și, de atunci, a investit resurse în AI pentru a încerca să țină pasul. De asemenea, a fost nevoită să schimbe rapid modul în care vorbea despre inteligența artificială, îndepărtându-se de avertismentele de înaltă ținută privind etica și trecând de la avertismentele de etică la lansarea efectivă de produse. 

Citește și: Peste 60% dintre americani se tem că inteligenţa artificială pune în pericol viitorul umanităţii

Unul dintre acestea este o versiune reînnoită a căutării Google alimentată de noul său chatbot Bard, un răspuns direct la ChatGPT al OpenAI. De asemenea, firma va integra tehnologia în Google Workspace, marcând cele mai mari inovații aduse produselor sale de bază în ultimii ani. 

Dornică să nu rămână în urmă, Meta și-a subliniat, de asemenea, acreditările în materie de inteligență artificială. În februarie, compania a prezentat cercetătorilor LLaMA, un model lingvistic de mari dimensiuni, similar cu GPT-4 de la OpenAI. O lună mai târziu, CEO-ul Mark Zuckerberg a declarat că „cea mai mare investiție a companiei este în avansarea AI”. 

Analiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cât de mult cheltuia Zuckerberg pentru a crește investițiile companiei în AI. Cu toate acestea, lipsa produselor de AI destinate consumatorilor a făcut ca Meta să fie mai puțin vizibilă în acest spațiu. Între timp, Amazon lucra la implementarea unor caracteristici asemănătoare ChatGPT într-un nou robot secret pentru casă, a raportat Eugene Kim de la Insider. 

Citește și: „Nașul” inteligenței artificiale demisionează de la Google și avertizează asupra pericolelor care ne așteaptă

Națiunile vor să țină în frâu răspândirea IA 

Având în vedere amenințarea ca IA să deplaseze locuri de muncă și chiar să defăimeze oamenii, autoritățile de reglementare au urmărit îndeaproape modul în care companiile private desfășoară IA. 

UE a făcut primii pași în direcția interzicerii utilizărilor care prezintă un „risc inacceptabil”, în timp ce administrația Biden s-a întâlnit cu principalii jucători din industrie. ChatGPT a fost interzis pentru scurt timp de autoritățile de reglementare italiene. 

Este posibil ca autoritățile de reglementare să fi fost stimulate de un cor tot mai mare de avertismente privind potențialul inteligenței artificiale. Un oficial guvernamental britanic s-a întâlnit cu Geoffrey Hinton, fostul Googler supranumit „Nașul AI”, care a părăsit Google la începutul anului 2023, pentru a vorbi deschis despre riscurile pe care le prezintă AI. 

Avertismentele lui Hinton au fost publicate pentru prima dată în The New York Times. Acestea au ridicat preocupări similare cu cele dintr-o scrisoare deschisă susținută de alți grei ai IA, inclusiv Yoshua Bengio și Stuart Russell. Chiar și directorul general al OpenAI, Sam Altman, i-a avertizat pe legislatorii americani în luna mai că dezinformarea personalizată care vizează alegătorii nehotărâți reprezintă teama sa personală. 

„Mă îngrijorează faptul că, pe măsură ce modelele devin din ce în ce mai bune, utilizatorii pot avea din ce în ce mai puțin propriul proces de gândire critică”, a declarat Altman.

Citește și: Apelul disperat al unui celebru cercetător: Opriți Inteligența Artificială sau oamenii vor muri

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se va încheia războiul din Ucraina, ce prag va atinge Bitcoin și cât va rezista Musk alături de Trump. Previziunile FT pentru 2025

Inteligența artificială va schimba radical aplicațiile de dating. Cum va revoluționa AI-ul dragostea în mediul online

Avertisment: Inteligența Artificială va putea fi folosită pentru a manipula utilizatorii online să ia decizii

În Mexic, o aplicație de bunăstare mintală a redus cu 9% numărul sinuciderilor

Partenerii noștri