Ce rol are referendumul care se va desfașura în Capitală pe 24 noiembrie. Bucureștenii trebuie să răspundă la trei întrebări
Consiliul General al Capitalei a aprobat organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembire, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale 2024. Proiectul propus de Nicușor Dan a fost aprobat cu 47 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă și nicio abținere. Bucureștenii sunt invitați să răspundă la trei întrebări.
Consilierii generali ai Capitalei s-au întrunit în şedinţă pentru a decide în ce priveşte oportunitatea convocării unui referendum local pe tema împărţirii banilor între PMB şi primăriile de sector, dar şi a eliberării autorizaţiilor de construire în Bucureşti.
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, spune că referendumul cerut de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi aprobat luni, 21 octombrie, de consilierii municipali, poate fi organizat simultan cu alegerile naţionale, însă nu în aceleaşi secţii de votare.
Ce rol are referendumul organizat în București pe 24 noiembrie
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: "Consiliul General a votat declanșarea referendumului local pentru 24 noiembrie. Referendumul local va avea cele două întrebări pe care le-am propus. Una privind împărțirea banilor care se strâng din taxele și impozitele bucureștenilor între Primăria Generală și primăriile de sector, pentru că de ani de zile există o discrepanță între atribuțiile noastre și banii pe care îi primim noi, distribuiți de Guvern din aceste taxe și impozite și atribuțiile sectoarelor și banii pe care îi primesc dumnealor.
A doua întrebare se referă la posibilitatea ca primarul Municipiului București să emită autorizații de construire pe toată suprafața orașului, așa cum se întâmplă în toate capitalele europene. Traficul din București care e principala problemă a bucureștenilor vine din modul în care s-a dezvoltat urbanistic orașul ăsta, necontrolat, și atunci dacă primarul municipiului este responsabil de trafic, e normal ca primarul să fie responsabil și de modul în care se construiește în oraș.
Pe buletinul de vot va fi adăugată o a treia întrebare, propusă de grupul consilierilor generali ai PSD, privind combaterea traficului de droguri în București.
„Consilierii generali de la PSD au propus o a treia întrebare care a fost votată de celelalte partide politice, legată de înființarea de către Primăria Capitalei a unei structuri care să se ocupe de problematica drogurilor în Municipiul București.
E o problemă evidentă foarte importantă pentru bucureșteni, cu atât mai mult ea justifică necesitatea ca bugetul Municipiului București să fie mai mare decât cel de subzistență pe care-l are de ani de zile”, a mai spus Nicușor Dan.
Pentru cele două întrebări propuse de Nicușor Dan, au votat 45 de consilieri generali, cu două voturi împotrivă. Pentru întrebarea propusă de PSD, au votat tot 45 de consilieri și a existat un vot împotrivă și trei abțineri.
Sumele necesare organizării referendumului vor fi plătite de la bugetul Municipiului București.
Proiectul de hotărâre adoptat merge la Prefectură, prefectul înștiințează, conform legii, Ministerul de Interne, care mai departe înștiințează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și se constituie un Birou Electoral Municipal, care va gestiona desfășurarea referendumului.
Cele 3 intrebari la care sunt invitați bucureștenii să răspundă la referendum
Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat, iar bucureștenii vor răspunde prin “DA” sau “NU” la următoarele trei întrebări:
- Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
- Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
- Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?
Ce înseamnă referendum
Referendum reprezintă procesul de consultare directă a cetățenilor unei țări, români în cazul acestui referendum din 24 noiembrie, în legătură cu un text de lege de o importanță deosebită sau asupra unei situații de importanță națională.
Consultarea cetățenilor în cazul referendumului se face prin chemarea la vot direct, iar pe buletinele de vot există două opțiuni “DA” sau “NU”.
Rezultatul referendumului este exprimat prin numărarea tuturor voturilor valabil exprimate și publicarea rezultatului final. Mai mult de jumătate din totalul voturilor valabil exprimate sugerează un răspuns. Rezultatul poate fi “DA”, în favoarea situației, a planului, proiectului sau legii, ori “NU”.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News