Live

Tot mai multe servicii online oferite de primărie orădenilor. Ce pot obține prin internet localnicii

Data publicării:

Autoritățile locale din Oradea țin pasul cu tehnologia și le oferă localnicilor acces online la cât mai multe servicii ale primăriei. Asta înseamnă timp câștigat pentru orădeni și eficiență pentru angajați. În plus, localnicii au la dispoziție o aplicație gratuită pentru telefoanele mobile care promovează mișcarea și turismul local.

De ani buni orădenii pot achita online impozitele, taxele, facturile și amenzile. De la începutul anului viitor contribuabilii vor avea acces și la alte servicii, printre care depunerea unor documente folosind semnătura electronică, ridicarea actelor sau primirea unor clarificări online.

"Înainte de toate am fost nevoiți să facem o investiție serioasă în infrastructura de hard, tot ceea ce înseamnă sistemul informatic al primăriei, el nefiind actualizat de cel puțin 10 ani. Mai apoi a trebuit să punem la punct - și suntem aproape de finalizare - o rețea de comunicare suficent de primitoare pentru informațiile între structurile și substructurile coordonate de Primăria Municipiului Oradea", a explicat Dacian Palladi, administratorul public al Oradei.

De la 1 martie, 850 de asociații de proprietari din Oradea vor fi conectate la o bază de date pe care o poate accesa orice locatar pentru a vedea cheltuilelile blocului și cât are de plătit pentru utilități. Banii pentru finanțarea digitalizării celorlalte servicii ar putea veni de la Uniunea Europeană.

"Abia acum ne permitem să devenim creativi în ceea ce privește produsele puse la dispoziția cetățeanului pentru a ne găsi mai ușor, pentru a accesa mai ușor procedurile administrative ale primăriei și, pe de altă parte, pentru a fi mult mai ușor reactivi, proactivi în relația cu cetățeanul", a declarat Dacian Palladi.

O altă facilitate online pusă la dispoziție de autoritățile locale este o aplicație care promovează mersul pe jos. Oradea este singurul oraș din România care a intrat într-o rețea europeană, alături de 12 orașe din nouă țări.

"Aplicația Walk`n`Smile are mai multe funcții. Puteți vedea câți pași ați făcut într-o zi, dar vă puteți lua totodată la întrecere cu prietenii pentru a vedea cine a mers mai mult pe jos într-o anumită zi. Puteți vedea câte calorii ați ars de la un punct turistic la altul și vă puteți fotografia cu animale sau persoanje celebre", a detaliat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

"Ea a fost dezvoltată în cadrul unui proiect mai mare - se numește City Walk, care promovează zonele pietonale și mersul pe jos. Cuprinde atât pietonalizarea străzii Aurel Lazăr, cât și montarea unor indicatoare prin care ești informat asupra obiectivelor principale turistice din oraș, cât ai de mers până la acele obiective", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Aplicația poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații pentru telefoanele mobile.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Ticu Gheorghiță

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum e "vânată" comunitatea LGTB în Egipt. Poliţiştii folosesc aplicaţii de dating pentru a-i identifica pe membri

Ilie Bolojan, către Elena Lasconi, primarul ales al orașului Câmpulung Muscel: Aveți un buget de salarii mai mare decât Primăria Oradea

Victorie detașată a liberalilor la Primăria Oradea. Ilie Bolojan obține președinția Consiliului Județean Bihor

Camion plin cu stupi de albine, distrus într-un incendiu de vegetație

Partenerii noștri