Cum e "vânată" comunitatea LGTB în Egipt. Poliţiştii folosesc aplicaţii de dating pentru a-i identifica pe membri

Data publicării:
Catuse pe tastatura unui laptop.
Poliţiştii din Egipt folosesc aplicaţii de dating pentru a identifica membrii comunităţii LGTB. Foto: Profimedia Images

Poliţiştii din Egipt folosesc aplicaţiile de dating pentru a identifica membrii comunităţii LGBT şi a-i atrage în locuri private, unde aceştia sunt apoi reţinuţi sub acuzaţia de "preacurvie", arată o anchetă BBC.

Deşi homosexualitatea nu este incriminată explicit în Egipt, autorităţile folosesc acuzaţia de "preacurvie" pentru a-i băga la închisoare pe membrii acestei comunităţi, iar în unele cazuri poliţiştii folosesc conturi pe aplicaţii de dating pentru a-i identifica, arată investigaţia.

BBC a obţinut mai multe transcrieri ale conversaţiilor de pe aplicaţia de întâlniri WhosHere, foarte populară în Egipt. Într-una dintre ele, un poliţist sub acoperire îi cere unui bărbat să vină la o întâlnire în apartamentul său.

Poliţist: Te-ai mai culcat cu bărbaţi înainte?

Utilizator: Da.

Poliţist: Vrei să ne întâlnim?

Utilizator: Dar locuiesc cu mama şi tata.

Poliţist: Lasă, dragă, nu fii timid, ne putem întâlni într-un loc public, iar apoi mergem în apartamentul meu.

Nu doar egiptenii sunt ţinta poliţiştilor. Şi cetăţenii străini care vin în această ţară sunt abordaţi pe aplicaţiile de dating.

Un astfel de bărbat a povestit că a fost abordat pe aplicaţia Grindr de un colaborator al poliţiei. Potrivit raportului poliţiei, acesta "şi-a recunoscut perversiunea, disponibilitatea de a preacurvi gratuit şi a trimis fotografii cu el şi corpul său".

Cetăţeanul străin a fost arestat, acuzat de preacurvie şi, în cele din urmă, deportat.

În alte conversaţii văzute de reporterii BBC, poliţiştii par să preseze oamenii pe care îi abordează şi care caută doar prietenii sau ieşiri la întâlniri să fie de acord să facă sex pe bani.

Experţii în legislaţia egipteană spun că dacă există dovezi ale unor tranzacţii financiare, atunci autorităţile pot aduce acuzaţii mult mai grave în instanţă.

Însă un bărbat care s-a ales cu astfel de acuzaţii spune că dovezile au fost fabricate, în cazul lui.

Acesta a povestit că, în 2018, a fost sunat de un prieten, care i-a cerut să iasă în oraş. Însă când a ajuns la locul întâlnirii, în locul prietenului a dat de poliţişti, care l-au reţinut. Bărbatul spune că a fost ars cu o ţigară, în timpul interogatoriului, apoi poliţiştii i-au arătat un presupus cont de-al său pe aplicaţia WhosHere.

Acolo, fotografiile sale fuseseră editate în aşa fel încât să pară explicite, iar în cont existau şi conversaţii în care acesta se oferea să facă sex pe bani, despre care spune că nu le-a avut niciodată.

Bărbatul susţine că este uşor de dovedit că fotografiile sunt falsificate, deoarece el are un picior mai lung şi unul mai scurt, ori în fotografii picioarele sale sunt egale.

Acesta a primit o pedeapsă de trei luni pentru "preacurvie". De asemenea, spune bărbatul, poliţiştii i-ar fi spus că pot fabrica noi dovezi, dacă nu divulgă numele şi altor persoane din comunitatea LGBT.

Alţi trei oameni care au discutat cu reporterii BBC spun că poliţiştii fie i-au forţat să facă mărturisiri false, fie le-au falsificat probele din dosar.

Autorităţile egiptene nu au dorit să comenteze aceste acuzaţii.

Însă în 2020, Ahmed Taher, asistent al ministrului de interne, declara în ziarul Ahl Masr că: "Am recrutat poliţişti care activează în mediul virtual pentru a descoperi petrecerile unde se face sex în grup şi întâlnirile între homosexuali".

Investigaţia BBC mai arată şi că aplicaţiile precum WhosHere sunt vulnerabile la atacuri cibernetice, iar informaţiile despre utilizatori, precum adresa lor, pot fi uşor identificate.

De acest lucru ar profita şi criminalii, care identifică membrii comunităţii LGBT, iar apoi îi şantajează sub ameninţarea că îi vor denunţa.

Însă astfel de abuzuri sunt greu de menţionat în Egipt, chiar şi în presă. O lege din 2017 interzice mass media orice fel de referire la comunitatea LGBT în afara cazurilor în care se menţioneză că "un astfel de comportament este nepotrivit".

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...