Live

Când incompetența și propriile interese ne ucid copiii

George Lăcătuș Data actualizării: Data publicării:

Un copil de 3 ani a murit înecat în fosa septică a wc-ului unei școli. Evenimentul care a șocat întreaga țară s-a petrecut pe 15 aprilie, în satul Buda, comuna Brăiești, din județul Iași. După ce ne-am revoltat cu toții, am crezut că nu poate exista o altă dovadă mai crasă de incompetență și de nepăsare față de copiii unei comunități sărace, care au ajuns să moară înecați în fecale.

După doar patru zile, am aflat o poveste incredibilă, prin care un primar a pus în pericol viața a 50 de copii.

Satul Barcana (din comuna Răchitoasa, județul Iași) are o scoală unde învață 50 de copii în clasele I – IV. Aceștia își fac nevoile la un wc infect din curtea școlii. În 2017, Agenția Împreună a decis să le construiască o toaletă modernă, unde elevii să fie siguri că nu se îmbolnăvesc atunci când o folosesc. Gelu Duminică, directorul executiv al Agenției Împreună, a reușit să-i capaciteze în acest proiect pe părinții copiilor și pe reprezentanții școlii. S-a făcut o chetă, la care părinții au contribuit cu 3.000 de lei, sumă mare pentru o comunitate săracă. Școala punea și ea în jur de 1.000 de lei, iar Agenția Împreună contribuia cu o sumă de zece ori mai mare decât cea colectată de comunitate. Câțiva părinți, care sunt zidari de meserie, promiseseră că vor munci voluntar la construirea toaletei. Arhitecți din București au realizat gratuit proiectul toaletei și tot dosarul cu hârțogărie. Cu o asemenea mobilizare, noua toaletă urma să coste 10.000 de euro și să fie construită în două luni.

Pentru ca proiectul să fie realizat, mai trebuiau câteva avize de la primarul comunei Răchitoasa, Valentin Moraru. Inițial, acesta și-a dat acordul pentru proiect. Se bucura că se construiește ceva nou la școală, fără ca el să aibă vreo contribuție. Ulterior, primarul Valentin Moraru a blocat proiectul, prin refuzul de a elibera avizele de urbanism. A motivat că a depus un proiect la Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL – prin care va fi renovată și școala, nu doar wc-ul.

În momentul respectiv, primarul Valentin Moraru abia depusese proiectul, nu-l avea aprobat!

Prețul toaletei pe care primarul voia s-o construiască din bani publici era de aproximativ 70.000 de euro, de șapte ori mai mare decât cel al ong-ului.

După 5 luni de la blocarea proiectului, mai mulți elevi s-au îmbolnăvit de hepatită. Inspectorii Direcției de Sănătate Publică au căutat sursa declanșării epidemiei și au stabilit că de vină a fost wc-ul infect din curtea școlii. Pentru a nu se îmbolnăvi toți copiii, inspectorii DSP au închis școala. Pentru a-și putea continua studiile, cei 50 de copii ar fi trebuit să facă naveta cu un mijloc de transport către altă școală, din altă localitate. Primăria nu a putut să le asigure microbuze, iar mai mult de jumătate dintre copii au abandonat școala.

După doi ani de la blocarea proiectului, edilul Valentin Moraru nu a reușit să construiască noua toaletă. Spune că a primit finanțarea din PNDL, a organizat licitație, dar nu s-a prezentat nicio firmă. Acum trebuie să reevalueze tot proiectul și apoi să organizeze o nouă licitație, demersuri care durează foarte mult.

Între timp, primarul spune că a redeschis școala, după ce a cumpărat câteva toalete ecologice. Inspectorii DSP nu i-au dat aviz sanitar pentru toaletele ecologice. Prin urmare, cei 50 de copii se pot îmbolnăvi din nou, în orice moment.

Acesta este, în opinia mea, un exemplu clar de primar care pune interesul propriu în fața intereselor comunității, interes care pune în pericol viața unor copii nevinovați.

Reportajul despre acest subiect îl puteți urmări accesând acest link. 

P.S.: Ministerul Educației spune că 2.355 de școli din întreaga țară au wc-urile în curte și că acestea nu sunt racordate la apă curentă și canalizare. În cadrul PNDL I și II au fost propuse 3.386 de unități școlare preuniversitare pentru reabilitare, dotare și extindere.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă la o școală din Iași. Mai mulți copii s-au intoxicat într-un laborator de chimie

VIDEO Momentul în care un șofer din Iași virează la stânga și este lovit în plin de tramvai

Cine este câștigătorul premiului de 1,6 milioane de lei la Loto 6/49. Biletul a costat aproape 800 de lei

Anchetă DNA la Primăria Iaşi privind achiziţiile de cărbune pentru încălzirea oraşului. Ce spune primarul Mihai Chirica

Partenerii noștri