A pus în pericol sănătatea elevilor din comună, refuzând ajutorul unui ONG. O epidemie de hepatită a izbucnit la şcoala din Barcana, judeţul Bacău, din cauza condiţiilor de la toaleta din curte. O organizaţie i-a propus edilului, cu puţin timp înainte, să construiască o toaletă nouă. Acesta a refuzat însă. A spus că rezolvă singur problema. A făcut demersuri, pentru a achiziţiona una de 7 ori mai scumpă, dar nici pe aceea nu a cumpărat-o. După ce s-au îmbolnăvit elevii, a cumpărat WC-uri ecologice, pentru care nu are avize sanitare.
Satul are în jur de 500 de locuitori. Şi o şcoală, cu clasele I-IV, la care învaţă 50 de elevi. De când se ştiu, copiii folosesc toaleta din curte. În ultimii ani, au început să o evite, de scârbă. Un ONG a aflat cum stau lucrurile şi a încercat să se implice. A făcut toate demersurile, pentru a construi o toaletă, implicând şi comunitatea.
Gelu Duminică, director executiv Agenția Împreună: Părinții au făcut chetă și contribuiau cu 3.000 de lei (...). Școala venea și ea cu o sumă, iar noi acopeream diferența, până la costul devizului, care era undeva la 10.000 de euro.
Totul mergea bine, până când au avut nevoie de aviz de la primărie.
Gelu Duminică, director executiv Agenția Împreună: Oficiul de cadastru din primărie nu reacționa, până când, efectiv, ni s-a luat dosarul și s-a aruncat deoparte. Motivul invocat a fost că vor reabilita întreaga școală pe un PNDL (...) Costul estimat pentru reabilitarea grupului sanitar era undeva la 60.000 - 70.000 de euro, în condițiile în care noi îl făceam cu 10.000 de euro.
Nu s-a mai întâmplat nimic. Aşa că toată lumea şi-a pus baza în primar.
Valentin Moraru, primarul comunei Răchitoasa: Avem un proiect cu Ministerul Dezvoltării, prin PNDL 2, care a fost scos la licitație, după care nu s-a prezentat niciun ofertant. Suntem nevoiți să scoatem din nou la llicitație după ce facem o reevaluare a proiectului.
Între evaluări, licitaţii ratate şi reevaluări, elevii au ajuns în spital.
Gelu Duminică, director executiv Agenția Împreună: O sumă de copii a început să vomite pe bănci. Efectiv, în timpul orelor, au început să vomite. Spitalul unde copiii au fost duși de urgență a sesizat Direcția de Sănătate Publică. DSP a venit în școală și a văzut că școala nu avea aviz sanitar și că focarul de hepatită, copiii fiind diagnosticați cu hepatită, era toaleta din curte.
Epidemia a închis şcoala. Iar elevii au fost nevoiţi să facă naveta. Mulţi dintre ei au abandonat cursurile, pentru că erau prea departe. Primarul nu a fost impresionat şi se laudă că a găsit soluţia perfectă.
Valentin Moraru, primarul comunei Răchitoasa: O fost un focar pe o perioadă de o săptămână, la care noi am luat măsurile necesare, cumpărând wc-uri ecologice.
Reporter: Ei v-au dat aviz pentru anul în curs?
Primar: Nu avem aviz.