Șapte scurte despre Internetul de război
În invadarea Ucrainei, armata rusă folosește un sistem de comunicații criptate - “ERA”, lansat în 2021. Ca să funcționeze, sistemul are însă nevoie de semnalul 3G/4G ucrainean. Asta dacă ne întrebam cum de rezistă încă netul din Ucraina, martor video la atrocitățile ursului sovietic.
Când rușii au distrus celule de internet ucrainene, și-au sabotat concomitent și propriile comunicații criptate. Ca atare, au utilizat telefoane clasice pe rețele publice, prilej pentru Ucraina să afle una-alta direct de la sursă.
Încă din primele zile ale războiului, Google a anunțat că suspendă afișarea datelor de trafic rutier în Ucraina pentru a proteja în special convoaiele de refugiați.
Ca să miști zeci de mii de soldați îmbarcați în zeci de tipuri de vehicule pe multiple direcții, ai nevoie de un sistem de navigație altul decât hărțile pe hârtie. Pentru care ai nevoie de internet. Pe care nu poți să îl tai, deși pierzi războiul online.
O dată cu impunerea de sancțiuni economice, Rusia reflectează la deconectarea parțială de la internetul global, cu siguranță acel internet care pune regimul Putin într-o altă lumină decât și-ar dori.
Între 24 februarie (ziua începerii invaziei) și 8 martie, descărcările de soluții VPN pe terminale din Rusia au crescut cu 1500% față de precedentele 13 zile, semn clar că rușii caută soluții pentru a evita controlul tot mai strict asupra Internetului generat de Kremlin.
Lucrez o lege a rezilienței cibernetice pentru sistemele publice digitale, cuprinzând reguli pentru furnizori, precum și standarde de securitate cibernetică. România trebuie să își construiască rapid infrastructura digitală sigură, nici pe departe la fel de scumpă ca o escadrilă de avioane de vânătoare, dar la fel de importantă.
#HaiSăFacemTreabă
#NoWar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News