Live

Editorial De ce războiul din Ucraina ne determină să revizuim Bugetul multianual al Uniunii Europene

Siegfried Muresan Data actualizării: Data publicării:
Foto: Siegfried Muresan/Facebook

Cu toții știm că Bugetul Uniunii Europene (UE) înseamnă fonduri nerambursabile pentru fermieri, înseamnă subvenții în agricultură, înseamnă bani pentru construcția de autostrăzi, pentru modernizarea liniilor de cale ferată, dotarea școlilor și spitalelor. Acestea au fost de la început prioritățile bugetului european.

Dar Uniunea Europeană evoluează, ca atare, au apărut noi priorități pe care trebuie să le finanțăm.

Combaterea schimbărilor climatice este una dintre ele. Finanțarea tranziției către o economie prietenoasă cu mediul este esențială pentru a lăsa viitoarelor generații o Uniune Europeană mai curată, dar și cu o economie performantă.

În același timp cu tranziția verde, trebuie să finanțăm și tranziția digitală. Digitalizarea mediului privat, a administrației publice, a școlilor, a spitalelor ne va garanta că beneficiem de servicii mai bune, la costuri mai mici, dar și mai prietenoase cu mediul. Spre exemplu, o semaforizare inteligentă va reduce timpul de stat în trafic pentru oameni, dar va reduce și poluarea în oraș. Oamenii așteaptă din partea Uniunii Europene să acționeze și să finanțeze și aceste noi priorități.

În plus, pe lângă prioritățile vechi și noi ale Uniunii, vedem că ne confruntăm, totodată, cu situații neprevăzute, pe care nu UE le-a cauzat, dar pe care trebuie să le rezolve. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina este o astfel de situație neprevăzută pe care trebuie să o gestionăm tot cu resurse de la bugetul european.

Acest lucru înseamnă, în primul rând, că trebuie să continuăm să sprijinim financiar Ucraina. Cetățenii ucraineni își apără țara cu arma în mână, și, făcând acest lucru, apără întregul continent. Noi, țările membre ale Uniunii Europene, am fi fost într-o situație mult mai dificilă dacă ucrainenii nu ar fi rezistat eroic în fața armatei ruse.

Vedem că Federația Rusă face tot posibilul să destabilizeze situația la granița Uniunii Europene fiindcă ținta ei nu este doar Ucraina, suntem noi toți, țările din Europa democratică. După ce a invadat Ucraina, Rusia încearcă să destabilizeze și Republica Moldova, atât prin reducerea livrărilor de gaz, cât și prin acțiuni hibride de agresiune, precum dezinformarea, manipularea și creșterea amenințărilor de securitate la graniță.

Ca atare, este în interesul nostru să sprijinim Ucraina și Republica Moldova pentru a rămâne stabile în fața agresiunii ruse.

În același timp, războiul creează probleme și în interiorul Uniunii Europene. Inflația ridicată este determinată mai ales de criza energetică și cea alimentară declanșate tot de Rusia. Iar cel mai mult au de suferit persoanele cu venituri mici, fermierii și micii întreprinzători. Pe toți trebuie să-i sprijinim prin intermediul fondurilor europene.

Ca raportor general al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, vrea să negociez un buget în care avem suficienți bani pentru toate aceste priorități.

Actualul proiect de buget, prezentat de Comisia Europeană în luna iunie, finanțează suficient vechile priorități, precum agricultura și politica de coeziune, dar nu oferă suficiente resurse pentru noile priorități și pentru situațiile neprevăzute descrise mai sus. Ca atare, nu voi accepta, în negocieri, să rămânem cu această formă a bugetului.

Cauza proiectului de buget nesatisfăcător o reprezintă Cadrul financiar multianual (CFM) 2021 - 2027, cunoscut și sub numele de Buget multianual al UE, care ne impune limitele până la care pot fi negociate capitolele bugetelor anuale.

Spre exemplu, în actuala propunere de buget, nu putem să creștem prea mult alocările pentru sprijinirea Ucrainei și Republica Moldova sau pentru Programul de burse de studii „Erasmus” din cauza limitelor impuse de actualul CFM.

Ca atare, pentru a avea un buget anual adecvat, este nevoie să modificăm Cadrul Financiar Multianual astfel încât să creștem marjele până la care putem negocia capitolele bugetare.

Actualul Cadru Financiar Multianual a fost adoptat în același timp cu Mecanismul European de Redresare și Reziliență, cel mai mare plan de investiții creat vreodată la nivelul Uniunii Europene și care este finanțat separat de cadrul financiar. Astfel, la acel moment, în 2020, statele membre UE net contributoare au insistat să adoptăm un CFM mai suplu, mai puțin flexibil, considerentul fiind că investițiile prin Mecanismul de Redresare vor completa finanțările din bugetul UE, așa că nu este nevoie de un CFM cu marje foarte mari de manevră. Din contră, un cadru financiar mai puțin flexibil ar preveni o creștere a cheltuielilor statelor membre cu bugetul UE în următorii ani.

Or, această abordare s-a dovedit greșită fiindcă au apărut cheltuieli neprevăzute care nu pot fi acoperite nici din actualul CFM și nici din Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Aceste cheltuieli se referă mai ales la gestionarea consecințelor războiului din Ucraina. De aceea, este esențial să modificăm cât mai repede Cadrul Financiar Multianual tocmai pentru a permite adoptarea unui Buget anual al Uniunii Europene pentru 2024 care să răspundă tuturor acestor nevoi.

Comisia Europeană a venit deja cu o propunere de revizuire a CFM care repară în mare parte limitările pe care le are proiectul de buget anual propus anterior tot de Comisie.

Această modificare trebuie acceptată și de statele membre net contributoare care se opun revizuirii și care, din contră, ar dori o și mai mare reducere a bugetului. Aceste state, precum Austria, trebuie să înțeleagă măcar acum riscurile unui buget multianual rigid. Amenințările economice și de securitate cauzate de invazia Rusiei în Ucraina nu existau când actualul CFM a fost adoptat. De aceea, fac un apel la aceste guvernele acestor țări să susțină un cadru financiar multianual mai flexibil, cu suficiente resurse pentru cheltuieli neprevăzute.

Oamenii din Ucraina au nevoie de sprijinul nostru și au nevoie de el acum, nu peste 2 ani. La fel de urgent au nevoie de sprijin categoriile de persoane și întreprinderile care au de suferit din cauza războiului. Micile economii pe care le-ar face acele state membre care se opun modificărilor bugetare sunt insignificante în comparație cu beneficiile economice și de securitate pe care le va aduce un cadru financiar multianual revizuit.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

„Putin folosește Ucraina ca teren de antrenament”. Ce spune Zelenski despre atacul rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Partenerii noștri