Turism electoral în comuna din Dolj cu cea mai mare prezenţă la vot. "Primarul, gata, a venit şi m-a luat. Am dat cu ştampila"
Cea mai mare prezenţă la urne din Dolj s-a înregistrat în comuna Botoşeşti-Paia. Una din cele mai îmbătrânite comune din judeţ, care a pierdut jumătate din populaţie după Revoluţie, după ce tinerii au plecat în străinătate, şi-a adus oamenii rămaşi la vot. În locul uitat de lume, încremenit în timp, primarul, consilierii şi alte oficilităţi dictează mersul comunităţii. După reportajul realizat de echipa Digi24, poliţia a început verificările.
Stâlpul prăbușit peste un tramvai din București a fost remontat, dar cu susul în jos
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Replici istorice din dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale
Primarul lăutar din Mehedinți care își rotunjește veniturile din cântări la nunți și botezuri
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Arhiepiscopul Teodosie poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
Localnică: „M-am dus să întreb o vecină, e rudă cu mine, şi primarul gata a venit şi m-a luat. Domn` primar, cum merg eu aşa, nespălată, râde lumea de mine, şi a zis: hai aşa, taci din gură!. M-a luat şi pe mine şi pe vecină. Am votat. (Reporter: Şi ce-aţi votat?) Păi eu ştiu, că om cu o femeie, m-a pus acolo să iscălesc şi gata. Am dat cu ştampila”.
Comuna Botoşeşti-Paia, Dolj are 1000 de locuitori, din care 540 au drept de vot. La ora 15.00, prezenţa la urne era de 88%.
Localnic: „Nu ştiu nimica”
Primarul comunei a adus oamenii la vot cu masina primăriei: „Toţi consilierii i-am mobilizat, toţi, şi cei care nu au fost consilieri. Da, i-am pus pe zone fiecare în parte. Am alergat şi i-am adus la vot, le-am explicat care e situaţia, ce trebuie să votăm, ca să înţeleagă cum trebuie să voteze. Că unii întelegeau într-un fel, alţii în altul”.
Preşedintele secţiei de votare a dus muncă de lămurire cu oamenii.
Constantin Bucătaru - preşedinte secţie de votare Botoşeşti-Paia: „Le-am explicat că mulți nu știau ce înseamnă acest referendum, le-am explicat că e un paragraf în constituţie unde spune că o familie se întemeiază prin liber între soţi, ceea ce e interpretabil”.
Localnic: „Cu aprobarea aia de nu se...ce doreau e. Pări ce doresc? Cu homosexualii, ce...americanii sau cine...."
Localnică: „Păi eu ştiu ce însemnă? (Rep.: Păi nu ştiţi de ce aţi mers acolo?) Păi au zis să votăm să fie soţ şi soţie. (Rep.: Cine a zis?) Ăia de acolo de ne-au spus. Păi ăia care sunt acolo"
Ca telefon al secţiei de votare, în listele oficiale apare numărul de acasă al preşedintelui.
Constantin Bucătaru- preşedintele secţiei de votare Botoşeşti-Paia: „Sun şi nu răspunde nimeni. Păi e al meu, nu am mobil. E al meu de acasă."
Ion Moraru, primarul comunei Botoşeşti – Paia: „Mobilizarea în comuna Botoşeşti Paia o fac de ani de zile pentru că populaţia fiind foarte îmbătrânită peste 70 al sută din asta şi nu se poate să se transporte decât cu maşinile care le-am avut cu consilierii, cu viceprimaru, maşina primăriei".
Localnică: „Cu maşina. (Rep.: Cine v-a luat?) Primarul nostru. (Rep.: Şi v-a dus acolo?) Păi nu puteam să mă duc. I-am zis, dacă mă iei cu maşina merg, dacă nu, nu. (Rep.: Ştiţi ce aţi votat?) Păi de unde să ştiu? Mânca-ţi-aş ochii”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News