Digi24 împlinește 10 ani de existență și își donează ziua prin campania „Împreună pentru libertate”, alături de UNICEF și Grupul DIGI
De 1 martie, Digi24 împlinește 10 ani de la prima emisie live. Sunt 10 ani în care Digi24 a promovat jurnalismul imparțial și a garantat respectarea principiilor democratice, respectiv a valorilor profesionale. Poziționat de publicul român în top 3 cele mai credibile surse de informare din România, Digi24 mulțumește tuturor telespectatorilor care au rămas aproape, timp de 10 ani, indiferent de circumstanțe.
Astfel, Digi24 își donează ziua prin intermediul campaniei umanitare „Împreună pentru libertate”, demarată în parteneriat cu UNICEF România și îi încurajează pe telespectatori să îi sprijine pe cei 7,5 milioane de copii din Ucraina, aflați în nevoie, printr-un SMS la 8845, cu textul UCRAINA.
În ziua în care împlinește 10 ani, Digi24 oferă, alături de canalele din trustul media DIGI - Digi Sport, Digi FM, PROFM, UTV, Digi World, Digi Life, Digi Animal World - ajutor în gestionarea crizei umanitare din Ucraina și îndeamnă românii să se alăture campaniei, prin efectuarea unei donații lunare în valoare de 2 euro*, în mod recurent. Donațiile pot fi efectuate și pe pagina UNICEF România, putând fi realizate direct prin transfer bancar sau se pot face și sub forma unor produse necesare, prin intermediul platformei oficiale a Ministerului Afacerilor Interne, umanitar.dsu@mai.gov.ro.
Donații pot fi făcute și în contul RO10 BRDE 450S V434 6556 4500 BRD Societe Generale.
De 1 Martie, jurnaliștii Digi24, Ioana Ciurlea și Claudiu Pândaru, vor aborda noua campanie Împreună pentru libertate, alături de invitați UNICEF, precum: Pieter Bult, președintele UNICEF România, Andreea Marin, Horia Tecău. Vor fi invitați inclusiv artiști de renume și voci cu personalitate din partea Digi FM și PROFM, alături de sportivi cunoscuți, colaboratori ai Digi Sport.
În această perioadă, echipele Digi24 continuă demersurile profesionale de informare echilibrată, obiectivă și nealterată, practicate și bazate, fără pauză, pe valorile asumate încă de la înființarea postului.
Creat pentru și despre românii de pretutindeni, Digi24 este un proiect unic pe piața de media. Celebrarea celor 10 de ani de la prima emisie aduce la un loc munca tuturor colegilor, indiferent de momentul în care s-au alăturat echipei, dar și modalitățile prin care postul a evoluat. Digi24 a demonstrat că publicul și interesul său au fost mereu în centrul tuturor preocupărilor sale, acesta fiind invitat să se informeze, să găsească inspirație și să dezbată prin dialog liber.
Echipa Digi24 mulțumește publicului pentru încrederea acordată de fiecare dată!
Campania Digi24, alături de Digi România și UNICEF pune la dispoziție un număr de SMS – 8845, unde puteți dona 2 euro, lună de lună, trimiţând textul UCRAINA.
Puteți face donații în bani și pe pagina oficială de internet a UNICEF România, iar pentru produse folosiți platforma UMANITAR.DSU@MAI.GOV.RO.
Donații pot fi făcute și în contul RO10 BRDE 450S V434 6556 4500 BRD Societe Generale.
ACTUALIZARE 2 MARTIE 11.00 Digi24 vă mulțumește pentru uriașa mobilizare în campania umanitară dedicată refugiaților din Ucraina. Peste 74.000 de SMS-uri au fost trimise în urma apelului umanitar lansat ieri. Alte 2.700 de persoane au donat online.
În total, s-au strâns aproximativ 300.000 de euro, bani care vor ajunge la cei peste 7,5 milioane de copii din Ucraina care au nevoie de ajutor.
ACTUALIZARE 21.00: Până la această oră au fost trimise peste 53.000 de mesaje cu textul UCRAINA la numărul 8845.
Andreea Marin, ambasadorul UNICEF și Valentin Popoviciu, vicepreședintele DIGI | RCS-RDS au făcut la rândul lor apel pentru implicarea în campania umanitară.
Andreea Marin, ambasador UNICEF: „Putem face lucruri împreună. Nu e ca și cum suntem legați de mâini și nu am putea face. Deja românii, cei 55.000, cei care au donat pe UNICEF.ro, cei care donează prin SMS-uri, dovedesc faptul că înțeleg acest lucru: putem să mișcăm lucrurile în direcția bună. Oricât de grea ar fi situația în care ne aflăm oricând în viață putem aștepta să pice de undeva destinul, sau putem să alegem, să luăm în mâinile noastre ce putem, ce avem și să mergem în altă direcție. Eu cred foarte tare în puterea omenirii de a face mai mult bine decât rău, căci altfel nu mai eram”.
Valentin Popoviciu, vicepreședinte DIGI | RCS-RDS: „Este vorba despre implicare și responsabilitate pentru că trebuie să acționăm toți și fiecare dintre noi și e important să acționăm și mai mult cei care îi putem coagula pe cei din jurul nostru. Acesta este rolul nostru: pornim noi cu un pas mic și apoi cu ceilalți din jurul nostru să facem un pas mai mare care să ducă înainte și să îi ajute pe acești oameni”.
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Vânătoarea de cadouri în prag de sărbători. Cum să eviți jucăriile care pot pune în pericol siguranța copilului tău
„O masă caldă”, contaminată cu listeria. Concluzie în cazul copiilor din Mehedinți, ajunși la spital cu toxinfecție alimentară
Ce au mâncat copiii din Mehedinți care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară
VIDEO. Scene șocante pe autostradă: Doi copii au fost proiectați din mașină, în mijlocul traficului, după un accident
Nepoata lui Belousov își imploră unchiul să nu mai ucidă copii ucraineni
28% dintre gravidele din România consumă alcool, bebelușii se nasc în sevraj
ACTUALIZARE 19.00: Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că românii au dat dovadă în ultimele zile de „o solidaritate fantastică” în încercarea lor de a-i ajuta pe refugiații ucraineni care ajung în țara noastră.
„Noi am inventariat toate posibilitățile de cazare în România, fără cele care apar acum, printr-o voință civică extraordinară, o solidaritate fantastică, pe mine mă impresionează foarte mult. Avem sute de cereri cu sute de locuri de cazare.
Am inventariat 470.000 de locuri de cazare pentru viitor, dar sigur că vor fi mult mai multe dacă societatea ajută. Este un efort fantastic, este emoționat acest sprijin pe care societatea României simte să îl dea refugiaților”, a transmis ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
ACTUALIZARE 18.40: Actrița Monica Bîrlădeanu se alătură și ea campaniei Digi24 și UNICEF și face apel la pentru implicarea în campania umanitară.
„Faptul că noi trăim toate aceste momente și participăm la ele, încă neangajați direct, face ca lucrurile să te angajeze și pe tine, moral, personal, emoțional și în toate felurile. Sunt extraordinar de mândră că ne-am mobilizat. Am văzut prieteni, colegi, am văzut mămăici de prin Moldova care și-au deschis casele și au luat în casele lor alte mame cu copii, trecând peste faptul că nu știu limba și se înțeleg prin semne”.
ACTUALIZARE 16.05. Aproape 34.000 de SMS-uri au fost trimise până la această oră.
Ana și Monica Odagiu sunt cântărețe și se alătură și ele campaniei Digi24 și UNICEF.
„Toți încercăm prin gesturi mici – sau poate mai mari – să ajutăm. Mă emoționează faptul că sunt foarte mulți oameni care s-au mobilizat în mod excepțional și deja ajută”, a spus Ana Odagiu.
ACTUALIZARE 14.50. Aproape 30.000 de sms-uri au fost trimise până la această oră.
ACTUALIZARE 13.20. David Saranga, ambasadorul Israelului în România, a vorbit despre situațiile emoționante pe care le-a văzut la Vama Siret și s-a declarat impresionat de mobilizarea pentru ajutorarea refugiaților.
"Erau 14.000 israelieni în Ucraina, guvernul le-a cerut să plece, înainte de război au plecat 4.000, apoi încă 2.000, mai sunt câteva mii care vor să plece, dar nu este ușor", a spus Saranga.
"Azi am început să trimitem 100 tone de ajutoare - echipament medical, echipamente, paturi, corturi, echipamente pentru a purifica apa. Le-am trimis prin Polonia, vom continua să sprjinim populația de acolo.
Credem că ambele părți trebuie să stea la masa negocierilor. Sunt israelieni care vor să meargă să lupte alături de ucraineni, sunt israelieni care s-au întors în Ucraina pentru a oferi ajutor oamenilor de acolo.
Israel are o relație foarte bună cu Ucraina și cu Rusia, suntem dispuși să intermediem dacă e nevoie. Prim-ministrul israelian a făcut această ofertă în discuția cu Vladimir Putin de acum două zile. Este o comunitate foarte mare evreiască în Ucraina, în același timp e o comunitate foarte mare de evrei care locuiesc în Rusia. Relația bună cu ambele părți sper că poate să ajute", a declarat David Saranga.
ACTUALIZARE 12.50. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, și Elena Gheorghe au transmis mesaje de sprijin a campaniei.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că este foarte important ca aceste ajutoare să ajungă unde trebuie: "Strângerea de fonduri pe care o organizați împreună cu UNICEF garantează că aceste fonduri și bunuri ajung acolo unde e nevoie".
Dan Cărbunaru a vorbit și despre platforma "Ucraina - Împreună ajutăm mai mult", unde se centralizează toate ofertele de ajutor pentru refugiații din Ucraina care ajung în România, și care este disponibilă pe site-ul Guvernului.
"Colectarea de bunuri inițiată de guvern este un fel de Bursă a Binelui care colectează toate inițiativele din zona privată, ONG-uri, spitale, companii care vor să se implice. E nevoie ca aceste bunuri să fie transportate, sunt 3.000 de oferte anunțate până acum pe platforma guvernamentală, unele sunt pentru pături, alimente, apă, unii își oferă propriile apartamente, aceste oferte sunt colectate și livrate echipelor din teren.", a spus el.
ACTUALIZARE 12.30. Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a declarat la Digi24 că situația din Ucraina este îngrozitoare, intolerabilă și că sancțiunile la adresa Rusiei vor fi și mai răspândite. Pe de altă parte, el s-a declarat impresionat de mobilizarea autorităților din România și a cetățenilor care ajută ucrainenii ajunși la granița de nord după ce au fugit de război.
"Este îngrozitor că avem război în Ucraina, în Europa. Nu pot comenta situația exactă de pe teritoriul Ucrainei, dar e o situație intolerabilă. Oamenii din Ucraina se tem.
Am vizitat frontiera de nord duminică, am văzut modul în care autoritățile române au reacționat față de această provocare importantă. Am văzut un val de umanitate important din partea autorităților și a cetățenilor.
Este un sentiment foarte puternic, e simpatia pentru ucraineni, pe care o simțim în Marea Britanie și în România", a spus Andrew Noble.
Referitor la măsurile pe care le ia Marea Britanie pentru a sancționa agresiunea Rusiei, ambasadorul a afirmat: "Vrem să acționăm atât de repede cât se poate, azi vom avea un nou program de legislație în Marea Britanie, în care să avem sancțiuni și mai răspândite. Pe bursa rusească vedeți impactul imediat.
Valoarea rublei a scăzut dramatic, ăsta e un prim efect. Și populația rusă va avea probleme din cauza sancțiunilor, dar trebuie să avem această reacție fata de un președinte care nu respectă și nu reprezintă dorința poporului din Rusia. În ianuarie aproape nimeni nu a crezut că ce vedem acum e într-adevăr intenția președintelui Rusiei".
Întrebat dacă în acest context, este Ucraina mai aproape de UE, ambasadorul a răspuns: "Este o chestiune foarte complicată, dar înțeleg de ce oamenii spun că e momentul, dar trebuie să așteptăm puțin".
ACTUALIZARE 11.50. Lucian Mîndruță: "Fac apel să se doneze, banii sunt pe mâini buni, de bani e nevoie, nu doar pentru cei care au ajuns in România, ci și pe tații care au rămas în Ucraina, pentru că astfel știu că familia lor e pe mâini bune și atunci pot lupta mai bine. Oamenii din Ucraina luptă și pentru libertatea noastră.
Este esențial să luăm presiunea de pe apărători, să avem grijă de familiile lor, pentru că așa avem grijă și de libertatea noastră".
ACTUALIZARE 11.45. Despina Andrei, manager de comunicare și atragere de fonduri UNICEF și medicul Beatrice Mahler au făcut la rândul lor apel pentru implicarea în campania umanitară.
"Sunt milioane de copii din Ucraina care trăiesc în insecuritate cronică. UNICEF s-a mobilizat in sistem de urgență, în doar câteva ore de la distribuirea conflictului am distribuit apă potabila, pături, haine, alimente, echipele mobile au asigurat servicii medicale și psihologice. Copiii sunt extrem de speriați și au nevoie de ajutorul nostru", a declarat Despina Andrei.
ACTUALIZARE 11.30. Până la această oră au fost transmise 13.300 de mesaje "UCRAINA" la 8845.
ACTUALIZARE 10.45 Edy Chereji, directorul de comunicare al UNTOLD, care de anul acesta e și partener oficial Digi24, DigiFM, în organizarea acestui festival: "E foarte important la ce putem face, la lucruri mari sau mici. Și cele mici puse cap la cap pot construi lucruri cu adevărat mari. Cifrele care se pot strânge sunt impresionante. Vom susține campania, vom comunica către oamenii care vin la UNTOLD. Am văzut mulți apropiați ai mei care s-au implicat în ultimele zile. Trebuie să fim umani și să ajutpm, copiii sunt viitorul fiecăruia".
Nirvana Georgescu, reprezentant Regina Maria: "Este un nivel de implicare pe care rar l-am văzut. De vineri de când au apărut primii refugiați a fost creată o rețea de clinici la nivel național, sunt 400 de clinici în orice județ în care orice persoană care vine din Ucraina poate accesa servicii medicale, investigații. A fost creat un număr scurt de telefon, care a fost făcut public 021 9277, la care pot suna persoane care au cunoștință de oameni veniți din zona respectivă, pentru a-i direcționa.
Am creat și o adresă de mail - pentruucraina@reginamaria.ro, unde pot fi trimise descrieri ale unei situații, toate aceste adrese sunt deservite de persoane care vorbesc româna, engleza, am lansat un apel către întreaga societate pentru persoane care ne pot ajuta să traducem pentru refugiați, ne-au lăsat date de contact ca să îi putem contacta pentru ajutor.
Au fost oameni care au apelat la aceste servicii.
Încep să vină persoane care au probleme cronice și care au nevoie de continuarea tratamentului".
ACTUALIZARE 10.00 Campania Grupului Digi şi UNICEF are şi susţinerea premierului. "Copiii sunt speranţa unei naţiuni şi vă invit să donăm pentru viitorul copiilor din Ucraina", a transmis Nicolae Ciucă, într-un mesaj pentru Digi24.
"Victimele nevinovate ale agresiunii militare ruse din Ucraina au nevoie de ajutorul nostru. Copiii sunt, astăzi, speranța unei națiuni invadate brutal și crud. Fiecare copil pe care îl ajutăm le alină durerea vecinilor și prietenilor noștri care suferă teroarea și șocul războiului.
Vă invit să fim solidari, să donăm pentru viitorul copiilor din Ucraina", este mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă.
ACTUALIZARE 9.30 Invitați în studioul Digi24, Pieter Bult, președintele UNICEF România și Valentin Popoviciu, vicepreședintele DIGI | RCS & RDS, au vorbit despre această campanie umanitară.
Pieter Bult, președintele UNICEF România: "UNICEF este pe teren în Ucraina și în statele vecine. Intervenim pentru a sprjini cei 7,5 milioane de copii din Ucraina, care sunt afectați, strămutați, traumatizați. Trebuie să răspundem nevoilor lor de bază, prin sprijin emoțional și psihologic, prin adăpost. Conflictul îi afectează foarte mult.
Ne concentrăm în primul rând pe copiii din Ucraina, dar le acordăm sprijin și mamelor care ajung cu copiii la graniță. După ce famiiile trec granița, vor vedea sigla UNICEF și vor vedea că le furnizăm servicii copiilor și mamelor. Vrem să ne aigurăm că se evită situațiile în care copiii și mamele sunt traficați. Au nevoie de apă, mâncare, servicii psihologice, de un asistent care să discute cu ei. Unii vor să meargă mai departe în Europa. Sunt și cei care vor rămâne aici și vor avea nevoie de suport".
Valentin Popoviciu, vicepreședintele DIGI | RCS & RDS: "Întotdeauna, un astfel de demers e o provocare. Mulțumim celor care sunt la fața locului, mulțumim UNICEF, suntem bucuroși că putem participa alături de ei în acest efort de a ușura tranziția către România și Europa a copiilor care vin de acolo. Pentru noi a fost o mișcare rapidă să facem acest parteneriat și să încercăm să îi convingem și pe alții să facă acest lucru, pentru că acei copii au nevoie de ajutor.
Pentru noi e un rol și mai special, pentru că, fiind o companie care oferă telecomunicație, suntem implicați în a reuși să îi ajutăm și pe acești oameni să comunice și am făcut niște demersuri. Am încercat să discutăm cu operatori din Ucraina să le oferim roaming gratuit în România în rețeaua noastră și sunt convins că și ceilalți operatori vor face la fel. Deja am reușit să facem asta cu un operator. Încercăm să acționăm prin ce putem ca să ușurăm viața mai departe a acestor oameni. Pentru ei va fi greu să își găsească un rost în viitor.
Și noi vom participa în mod direct ca grup DIGI în acest demers de a dona pentru UNICEF, știm că acești bani vor fi bine folosiți, vor ajunge la cei care vor avea cea mai multă nevoie.
Vrem să oferim un exemplu și pentru alte companii, pentru că niște oameni au nevoie de ajutor în aceste momente, nu mai târziu. E important efortul fiecăruia, cine poate ajuta, oricât de puțin, e cel mai mare ajutor pentru cei care au nevoie".
Pieter Bult, președintele UNICEF România: "Va fi un demers de lungă durată. 7,5 milioane de copii ucraineni sunt la risc, afectați în mod direct de conflict. Noi ajutăm în Ucraina, dar și la graniță, contribuțiile românilor - mulțumesc grupului DIGI pentru acest demers - vor merge direct către ajutorarea copiilor. Este vorba despre un sprijin direct pentru a-i ajuta pe acești copii, fie că sunt în Ucraina, fie că sunt în drum spre țările vecine".
Valentin Popoviciu, vicepreședintele DIGI | RCS & RDS: "Mulțumim UNICEF pentru că am găsit partenerul potrivit, care știm că va fi pe teren pentru a-i ajuta pe copii. Vrem să fim prima companie care ajută în mod direct, vom dona direct și din partea grupului DIGI o sumă importantă ca să ajutăm acești copii. Va fi un demers de lungă durată. Efortul fiecăruia dintre noi contează, vom continua acest efort pe termen lung".
Începând cu ora 9, veți putea face donații, veți putea fi parte din binele pe care acești oameni îl așteaptă.
Sunt 7,5 milioane de copii în pericol și extrem de mulți rătăcesc prin țări străine, care acum trebuie să le devină casă.
Elena are 30 de ani, a plecat din Ucraina cu mama sa și cei 3 copii. Un copil are 9 ani și jumătate, altul 7 ani și jumătate și unul are un an și 10 luni.
"Aseară, ne-am speriat foarte tare când au sunat sirenele. Am trezit copiii, dar nu ne-am putut hotărî să plecăm. Astăzi, am reușit să venim peste graniță. Am decis să plecăm", povestește femeia.
A lăsat în urmă doi frați, cu care nu a mai vorbit de când a trecut vama. Speranța că se vor revedea într-o bună zi le dă putere.
"Avem o armată minunată, un președinte minunat și cred că ei vor putea apăra țara și noi ne vom putea întoarce acasă", adaugă ea.
În corturile care îi găzduiesc pe refugiați când ajung pe teritoriu românesc sunt în special mame cu copii. Într-unul din ele sunt 10 copii, iar cel mai mic are un an și 10 luni.
Impresionați de situația ucrainenilor, foarte mulți români își găzduiesc vecinii de peste graniță în casele lor.
"Toți copiii care vin o să-i vedeți la mine acasă. Toți sunt nepoțeii mei", spune o femeie.
"Sunt afară doi copii mici cu o femeie. Plâng copiii pe rupte. Mergem să-i ducem la cazare. La oameni acasă, să-i primească, să aibă unde să se spele", adaugă alta.
În primele 5 zile ale războiului au trecut granița spre România pe la Vama Siret peste 30.000 de ucraineni.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News