Live

Curtea Constituţională a publicat motivarea privind validarea turului I al alegerilor prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională a motivat marţi decizia de validare a primului tur de scrutin, în care se arată că judecătorii CCR au constatat că nu s-au produs nereguli la întocmirea proceselor-verbale de către birourile electorale, de natură să schimbe rezultatul stabilit în primul tur de scrutin. Prin urmare, Curtea a stabilit validarea turului I de scrutin și organizarea celui de-al doilea tur duminică, 8 decembrie.

Curtea Constituţională amintește în motivare că a respins două cereri de anulare a turului I, formulate de Cristian Terheş şi de Sebastian-Constantin Popescu.

Hotărârea CCR poate fi citită integral aici:

Hotărâre_CCR_validare_turul_I

De asemenea, CCR mai arată în motivare că rezultatul alegerilor este cel reţinut în procesul-verbal încheiat de BEC la data de 26 noiembrie 2024.

„Din analiza Procesului-verbal privind rezultatul votării la alegerile pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024, încheiat la data de 26 noiembrie 2024, potrivit art. 51 alin.(1) și (2) din Legea nr.370/2004, de către Biroul Electoral Central și transmis Curții Constituționale în data de 26 noiembrie 2024, și a proceselor-verbale anexate, Curtea constată că rezultatul alegerilor este cel reținut în Procesul-verbal privind rezultatul votării la alegerile pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024, încheiat la data de 26 noiembrie 2024, menționat la paragraful 5 al prezentei hotărâri”, se precizează în motivare.

Prin urmare, CCR a decis că se va organiza turul II al alegerilor, pe 8 decembrie.

„Din datele prezentate rezultă că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi pe listele electorale necesar pentru a fi ales Preşedinte al României în primul tur de scrutin potrivit art.81 alin.(2) din Constituţie, respectiv 9.010.901 voturi, şi, în consecinţă, nu poate fi declarat ales în funcţia de Preşedinte al României. Ca atare, în exercitarea atribuţiilor sale stabilite prin dispoziţiile art.37 alin.(1) din Legea nr.47/1992, precum şi ale art.53 alin.(1) şi ale art.54 alin.(2) din Legea nr.370/2004, Curtea Constituţională urmează să confirme, să valideze şi să aducă la cunoştinţa publică prenumele şi numele primilor 2 candidaţi care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin, precum şi ziua votării. Ţinând seama de numărul de voturi obţinute de către fiecare candidat la primul tur de scrutin şi având în vedere dispoziţiile art.81 alin.(3) din Constituţie, la cel de-al doilea tur de scrutin vor participa domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine. 14. Cel de-al doilea tur de scrutin urmează să aibă loc, potrivit art.54 alin.(1) din Legea nr.370/2004, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, şi anume în ziua de duminică, 8 decembrie 2024”, se menţionează în motivare.

Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat luni președintele instituției, Marian Enache, care a subliniat că turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi. 

„Curtea a sesizat că voturile din diaspora nu au fost constestate și ca urmare a constatat că nu se mai impune renumărarea acestora. (...) Chiar dacă au fost constatate unele diferenţe între candidaţi, dar nu rezultă ca fiind provenite din fraude de natură să modifice rezultatul, ele sunt considerate doar posibile erori materiale în numărarea voturilor exprimate, fără relevanţă în stabilirea rezultatelor”, a mai spus președintele CCR, judecătorul Marian Enache.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Călin Georgescu și legionarii. Cine este Eugen Sechila, surprins alături de candidatul independent la alegerile prezidențiale

Cât estimează oamenii de afaceri că a costat în realitate campania lui Călin Georgescu

Călin Georgescu promite că renunțăm la împrumuturi externe. Cum se trăia în România când Ceaușescu a făcut acest lucru

Lasconi, la întâlnirea cu oamenii de afaceri: „Vedem deja că economia începe să se clatine puțin”

Partenerii noștri