EXCLUSIV. Secretarul general al NATO: Există riscul unor conflicte în Marea Neagră pe exploatarea resurselor energetice

Data publicării:
balazs rasmussen

În ceea ce privește Moldova, NATO este gata să-i acorde sprijinul, dacă Chișinăul îl va solicita. NATO nu face însă recomandări în privința menținerii sau nu a statutului de neutralitate, pe care îl respectă, dă asigurări Anders Fogh Rasmussen în interviul acordat lui Balazs Barabas, realizatorul emisiunii „Pașaport diplomatic”.

A fost NATO luată prin surprindere de evenimentele din Ucraina?

Anders Fogh Rasmussen: Da, trebuie să spun că a fost surprinzător să vedem Rusia încălcând atât de flagrant legile și angajamentele internaționale. Am văzut acțiuni militare ilegale în Crimeea, am văzut o anexare ilegală a Crimeei la Federația Rusă și pe deasupra am văzut concentrări masive de forțe de-a lungul graniței cu Ucraina. Și este pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când o națiune europeană acaparează un teritoriu cu forța. Bineînțeles, toate acestea sunt surprinzătoare.

Ucraina nu este stat membru NATO, dar este un stat partener. Ce înseamnă acest lucru, cum ar reacționa NATO în cazul în care Ucraina i-ar cere sprijinul, dacă Rusia ar începe un atac militar deschis împotriva ei?

Anders Rasmussen: Evident există o diferență clară între a fi și a nu fi membru NATO. Membrii Alianței noastre beneficiază de protecția articolului 5, care stipulează că vom considera atacul împotriva unui membru ca un atac împotriva tuturor membrilor, ca o apărare colectivă. Acesta este principiul solidarității. Statele nemembre NATO nu sunt protejate de această apărare colectivă. Având în vedere toate acestea, noi am decis să întărim cooperarea cu Ucraina, inclusiv cooperarea militară. Deci vom ajuta ucrainienii să își modernizeze sectorul apărării, capacitățile și să le oferim acces la exercițiile militare NATO. Deci, în totalitate vrem să întărim parteneriatul cu Ucraina, inclusiv cooperarea în domeniul militar.

Dar ați declarat că NATO este gata să sprijine Moldova în modernizarea tehnicii sale militare, ceea ce poate fi privit ca o provocare față de Rusia. Poate fi interpretată declarația dvs. în acest fel?

Anders Rasmussen: Cooperarea noastră cu partenerii noștri nu este o amenințare față de Rusia, nu este îndreptată împotriva Rusiei. Dar partenerii noștri au dreptul să decidă ei înșisi cum doresc să coopereze cu NATO. În ceea ce privește Moldova avem relații excelente de parteneriat. Moldova este obligată prin Constituția sa să urmeze o politică de neutralitate. Dar NATO cooperează cu multe alte țări neutre sau neafiliate la o alianță. Deci noi suntem pregătiți să sprijinim Moldova dacă Moldova va cere acest lucru. Dați-mi voie să menționez ca un exemplu că Moldova a decis de curând să contribuie la operațiuni NATO în Kosovo, ceea ce bineînțeles contribuie la modernizarea forțelor armate ale Moldovei și la îmbunătățirea capacității sale de cooperare cu forțele NATO.

Ați recomanda Moldovei să își mențină statutul de țară neutră?

Anders Rasmussen: Ei nu au nevoie de recomandarea mea. Respectăm în totalitate alegerea Moldovei și au decis să urmeze o politică de neutralitate și noi respectăm în totalitate acest lucru.

Dacă ne întoarcem la România, se spune că este loc pentru îmbunătățirea tehnicii militare. Credeți că în cazul unei acțiuni militare deschise, România va fi capabilă să se apere?

Anders Rasmussen: România are o capacitate de apărare foarte puternică, dar cred că adevărata forță a statutului de membru NATO este că România știe că în cazul unui atac împotriva ei, toată Alianța ar sări în ajutor pe baza principiului solidarității și de fapt acesta este cel mai puternic element de intimidare. Orice potențial agresor știe acest lucru, că atacul împotriva unui membru va fi considerat atac împotriva tuturor, acest lucru are un puternic efect de intimidare, care ar face orice potențial agresor să se gândească cel puțin de două ori înainte de a lua în considerare posibilitatea unui atac împotriva oricărui aliat NATO, inclusiv România.

În legătură cu Marea Neagră, sunt în derulare exerciții militare în această zonă. De ce este Marea Neagră atât de importantă pentru Rusia, România și alte țări?

Anders Rasmussen: De secole Marea Neagră a fost o zonă de mare importanță strategică și după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia există riscul ca echilibrul de stabilitate din zona Mării Negre să se schimbe și acesta este motivul pentru care trebuie să ne focusăm mai mult pe Marea Neagră.

Nu este aceasta și o chestiune a resurselor de petrol și gaz din Marea Neagră?

Anders Rasmussen: Da. Evident, securitatea energetică joacă un rol important când vine vorba despre securitate în general. Personal sunt îngrijorat că anexarea ilegală a Crimeei va mări riscul unor potențiale conflicte în zona Mării Negre când se pune problema exploatării de resurse energetice.

Interviul integral îl veți putea urmări sâmbătă, de la ora 22.30, în emisiunea „Pașaport diplomatic”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”