Membrii CSM au admis raportul Inspecției Judiciare privind declaraţia premierului Victor Ponta privind „condamnarea politică” a lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian, dar și cele referitoare la celeritatea cu care sunt soluționate dosarele de către procurori. Declarațiile au fost făcute în timpul unul interviu televizat, în data de 6 ianuarie, chiar în ziua în care Înalta Curte de Casație și Justiție pronunțase decizia de condamnare a fostului prim ministru.
La aceeași concluzie a ajuns plenul CSM și în cazul ministrului pentru Marile Proiecte, Dan Șova, după ce a conezat solicitarea judecătorui Ionuţ Matei, vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având în vedere suprapunerea tematică ce presupune aceleaşi verificări din partea Inspecţiei Judiciare.
Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, a declarat în cadrul emisiunii „Imparțial”, de la Digi24, din 14 ianuarie, că este de acord cu afirmația premierului Victor Ponta, potrivit căruia fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost condamnat politic. „Poate să se supere CSM!”, a subliniat el.
Concluziile Inspecției
„Deși în cadrul interviului, primul mininstru al României se referă în mod expres la activitatea Înaltei Curție de Casație și Justiție se poate aprecia că afirmațiile la adresa instanței supreme afectează în mod direct întregul sistem judiciar, dată fiind poziția Înaltei Curți de Casație și Justiție în vârful instanțelor judecătorești”, se arată în raportul Inspecției Judiciare însușit de plenul CSM.
„Totodată apreciem că afirmațiile domnului Victor Ponta făcute în cadrul emisiunii „Ora de vârf” la postul România TV din data de 6 ianuarie 2014 au afectat imaginea și independența procurorilor din cadrul DNA fiind de natură să contribuie la pierderea încrederii cetățenilor în actul de justiție prin acreditarea ideii că dosarele penale sunt înregistrate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic sau că soluționarea unor dosare este tergiversată deși există probe suficiente pentru finalizarea lor”, precizează inspectorii judiciari.
„În raport de aspectele analizate considerăm că, prin afirmațiile emise în spațiul public a fost afectată nu numai imaginea unei instanțe judecătorești sau a unor parchete vizate, ci și imaginea sistemului judiciar în ansamblul său. (...) În consecință, prin declarațiile publice analizate s-a produs o încălcare a principiului separației și a echilibrului puterilor în stat, cu consecința scăderii încrederii cetățenilor în sistemul judiciar și, implicit, a afectării independenței acestuia”, se conchide în raport.
Ce a sesizat conducerea CSM
Raportul Inspectiei Judiciare a fost elaborat după ce, în 7 ianuarie, Secţia pentru judecători, respectiv Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru verificări privind eventuala încălcare a independenţei sistemului judiciar, în raport de afirmaţiile lui Victor Ponta în cadrul unei emisiuni televizate din 06 ianuarie, inclusiv cu privire la celeritatea soluţionării unor sesizări penale.
„Secţia pentru judecători înţelege că declaraţia domnului prim-ministru Victor Ponta are caracter politic, iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică. Cu toate acestea, Secţia apreciază că, în temeiul art. 30 din Legea nr. 317/2004, având în vedere calitatea Consiliului de garant al independenţei, se impune efectuarea de către Inspecţia Judiciară a verificărilor cu privire la afirmaţiile făcute de către premierul Victor Ponta în cadrul interviului acordat la postul de televiziune România TV, în data de 6 ianuarie 2014, pentru a se analiza dacă prin acestea s-au creat suspiciuni de natură a aduce atingere independenţei sistemului judiciar”, se arăta în sesizarea semnată de președintele CSM, Adrian Bordea.
„Concomitent, Secţia pentru judecători a hotărât efectuarea de verificări pentru a se stabili veridicitatea afirmaţiilor referitoare la tergiversarea soluţionării unor cauze la care s-au făcut referiri în emisiunea menţionată”, se prezicează în documentul CSM.