O justiţie paralelă. Aşa numesc avocaţii Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional. În ciuda taxelor foarte mari, a câştigat teren în ultimii ani datorită regulilor avantajoase pentru clienţi.
„Un termen mai scurt privind soluţionarea litigiilor. Vorbim pe plan intern cam şase luni de zile, iar pe plan internaţional 12 luni, apoi confidenţialitatea privind aceste litigii.”, spune avocatul Dora Popescu.
De regulă, la Curtea de Arbitraj ajung litigii privind contracte comerciale internaţionale, de finanţare bancară sau pentru mari investiţii, cum ar fi o autostradă.
Un avocat implicat în asemenea procese a dezvăluit pentru Digi24 cum decurg lucrurile la Curtea de Arbitraj.
„Toată puterea este în mâinile președintelul Curții de Comerț, care este și autoritatea de nominare. Adică persoana care numește aceste tribunale arbitare, acele trei persoane care îți judecă dosarul.”, explică un avocat implicat în litigii comerciale.
Preşedintele Curţii de Arbitraj este Bogdan Olteanu, fost membru al PNL, actualmente viceguvernator al BNR.
„Dacă vă duceți într-o zi în care este ședință la Curtea de Arbitraj o să vedeți: Vanda Vlasov, Bogdan Olteanu, Tudor Chiuariu. Numele astea se repetă și sunt variațiuni cam pe aceeași temă. Înainte, până în 2012, erau oameni din toate centrele universitare, foşti magistrați”, precizează avocatul implicat în litigii comerciale.
În funcţia de prim-vicepreşedinte este Vanda Vlasov, fiica lui Mihail Vlasov, soţia fostului ministru Cristian David.
„Fiica domnul Vlasov e notar, ori notarii încheie contracte, fac testamente, fac partaje succesorale, nu chestii litigioase. Și eu mă întreb ce caută acolo un notar”, mai spune avocatul, sub protecția anonimatului.
În calitatea sa de preşedinte al Camerei de Comerţ, Mihail Vlasov era văzut ca autoritate la Curtea de Arbitraj, spune juristul. El ar fi fost cel care stabilea căror arbitri le erau repartizate dosare privind litigii care puteau fi de milioane de euro.
Pe lista arbitrilor apar şi persoane condamnate sau care au probleme cu justiţia. Un exemplu este fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu - condamnat la trei ani şi şase luni cu suspendare în dosarul Poşta Română sau Adrian Balaban Grăjdan, fost inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii - judecat pentru favorizarea lui Adrian Năstase.
Pe lista celor 128 de arbitri ai Curţii figurează, printre alţii, vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România - Gheorghe Florea sau deputaţii Alina Gorghiu şi Cornel Ştirbeţ.
Arbitri sunt plătiţi cu un comisiun de 1 - 3%, în funcţie de suma contractului aflat în litigiu. Ca un exemplu, pentru un contract de cinci milioane de euro, fiecare dintre cei trei arbitri primeşte 86.000 de euro. Dar procurorii au informaţii că sumele erau mult mai mari, în cazul în care arbitrarea litigiilor era aranjată.
Reporterii Digi24 i-au contactat pe cei din conducerea Curţii de Arbitraj, dar nimeni nu a vrut să comenteze în vreun fel.