În haosul informațional care afectează spațiul media, toți actorii-cheie din societate au nevoie de ghidaj în dezvoltarea abilităților necesare pentru a deosebi o informație de interes public de o dezinformare ori fake news.
Tot mai des, vedem chiar oameni politici folosind sau distribuind știri false, iar în societate există o confuzie permanentă, tot mai serioasă, legată de ce e real și ce nu.
Nevoia de educație media este acută pentru toate părțile implicate în dezbaterile publice, nu doar pentru tineri: e necesară pentru oameni care dețin funcții în stat, pentru funcționari publici și cetățenii care trebuie să voteze pe baza unor informații reale.
E nevoie de educație media chiar și pentru tinerii jurnaliști - mai ales pentru cei care ajung în organizații media unde principiile etice ori valorile promovate sunt discutabile.
Sunt doar câteva dintre elementele de la care a pornit dezbaterea din episodul 4 al seriei EIDOS Talks - o co-producție a Fundației EIDOS și a platformei UPGRADE 100. Pentru acest episod s-a alăturat și Fundația Friends For Friends, organizatoare a premiilor „Superscrieri”.
Moderatorul ediției este Vlad TĂUȘANCE, manager de dezvoltare al Fundației Friends for Friends, iar invitați în studiourile DIGI 24: Ioana AVĂDANI, directoare a Centrului pentru Jurnalism Independent; Codruța SIMINA, jurnalistă PressOne și MisReport; jurnalist Marian VOICU, Veridica și TVR; Mihai PETICILĂ, jurnalist ProTV și co-fondator al EduPedu și Dragos Iliescu | profesor universitar și fondator BRIO.
Discuția intregrală, precum și celelalte trei episoade lansate până acum sunt disponibile pe și pe eidostalks.org dar și pe Youtube:
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
• Câteva fragmente-cheie din discuție sunt selectate aici.
Proiectul EIDOS Talks e realizat cu sprijinul UniCredit Bank și al reprezentanței Comisiei Europene în România.
Din același demers a făcut parte și seria de expoziții World Press Photo 2021, ediția a 10-a din România – care s-a desfășurat anul aceasta la București, Cluj și Timișoara.
Proiectul urmează a se derula pe tot parcursul acestui an, prin publicarea unor dezbateri pe teme importante și va cuprinde și alte evenimente legate de starea libertății de exprimare și a jurnalismului cu impact social în România.
EIDOS Talks este un demers sprijinit și de parteneri instituționali precum Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București, Centrul Cultural Clujean și de mulți alți parteneri media.