Un poștaș din Alba a fost condamnat la închisoare pentru delapidare, după ce ar fi furat pensiile restante ale unei bătrâne, în valoare de peste 17.000 de lei. Bărbatul a completat toate documentele în fals și chiar a semnat în locul femeii. A fost prins după ce pensionara a făcut reclamație la poștă, scrie Alba24, iar angajatele au verificat ce s-a întâmplat. Pedeapsa de 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare, dată de Judecătoria Alba, nu este definitivă.
Bărbatul de 65 de ani lucra de un an la Poșta Română. În august 2021, în loc să-i ducă unei femei din comuna Berghin, județul Alba, pensiile restante, bărbatul a semnat în fals pentru talonul de primire și și-a însușit și banii.
Câteva zile mai târziu, pe 8 septembrie 2021, pensionara s-a dus la poștă să întrebe de cei 17.240 de lei pe care trebuia să îi primească. Angajatele au verificat în sistem și, pentru că plata apărea ca fiind făcută, au mers pe firul poveștii.
Inițial, scrie sursa citată, poștașul a negat că ar fi furat banii. Ulterior, pus în fața faptului împlinit, bărbatul și-a recunoscut fapta. Pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru delapidare și a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.
Potrivit motivării instanței ”s-a reţinut, în esenţă, că în perioada august – septembrie 2021, inculpatul R.G., în calitate de factor poștal și-a însușit din gestiune suma de 17.240 lei, reprezentând pensii restante cuvenite numitei (…), a atestat în mod necorespunzător adevărului în evidențele poștale și pe mandatul de pensie categoria (…) că a predat suma de 17.240 lei numitei (…), a completat seria și nr. cărții de identitate a numitei (…) și a contrafăcut semnătura acesteia, cauzând un prejudiciu în cuantum de 17.240 lei”, se arată în documentul citat de Alba24.
Doi ani mai târziu, pe 29 august, Judecătoria Alba l-a condamnat pe poștaș la 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare. Totodată, bărbatul mai are de plătit către Poșta Română peste 16.000 lei, cu titlu de daune materiale constând în prejudiciul rămas nerecuperat.
Decizia magistraților Judecătoriei Alba Iulia nu este, însă, definitivă.
Editor : Izabela Zaharia