Un fost interlop a ajuns profesor de matematică într-un liceu din Turda. Profesorii, în grevă japoneză

Data actualizării: Data publicării:
Credit foto: Getty Images

Un fost lider al lumii interlope din Turda a ajuns profesor de matematică la Colegiul Național "Mihai Viteazu" din Turda. Bărbatul, scrie presa locală, a fost reținut în 2012 pentru înșelăciune, iar în 2004 a fost judecat pentru că ar fi ordonat asasinarea unui rival din oraș. În semn de protest față de noul lor coleg, dar și față de directoarea colegiului, profesorii au intrat joi în grevă japoneză.

Profesorii de la Colegiul Național "Mihai Viteazu" din Turda au intrat joi la ore cu banderole albe pe brațe. O grevă japoneză de avertisment menită să atragă atenția asupra problemelor care, susțin ei, există în liceu. Dascălii sunt nemulțumiți de directoarea instituției, pe care o acuză, printre altele, de plagiat și de folosire netransparentă a fondurilor școlii, dar și de noul lor coleg de la catedra de Matematică, cunoscut în oraș pentru trecutul său, scrie turdanews.ro.

Potrivit jurnaliștilor, noul profesor de matematică de la Colegiul Național "Mihai Viteazu" din Turda a fost reținut în 2012 de procurorii din Cluj pentru că a înșelat mai multe depozite de materiale de construcții. A fost condamnat atunci la 5 ani de închisoare cu executare.

Ulterior, scrie stiridecluj.ro, bărbatul a atacat sentința, iar în 2015 Curtea de Apel Cluj a majorat condamnarea la 10 ani de închisoare. Bărbatul a motivat că va fi tată de gemeni, mama copiilor săi fiind o tânără pe care a cunoscut-o în perioada în care era în detenţie. Instanţa nu s-a lăsat înduplecată şi i-a majorat pedeapsa dată de instanţa de fond, de la 5 ani la 10 ani de închisoare.

Cu aproximativ 8 ani înainte, bărbatul fusese judecat la Curtea de Apel Iași pentru că ar fi ordonat asasinarea unui bărbat. Potrivit procurorilor DIICOT, a vrut să-și "elimine" un rival, folosind o grenadă de război. Atentatul a avut loc în mai 2004, într-o pizzerie din Turda.

Bărbatul, azi profesor de matematică, a stat în arest timp de 22 de luni, fiind trimis în judecată și achitat la toate instanțele. Ulterior, el a dat în judecată statul român și a cerut despăgubiri de un milion de lei pentru cele 22 de luni petrecute în arest. A spus că i-a fost "ruinată" viața socială, deoarece soția lui a divorțat de el. Judecătorii i-au dat suma de 90.000 de lei, ca despăgubiri.

Ce spune Inspectoratul Școlar Județean Cluj despre greva japoneză a profesorilor, dar și despre angajarea fostului interlop ca profesor de matematică

„Conducerea unității, până în acest moment, nu a transmis  în scris  Inspectoratului  Școlar Județean Cluj informarea cu privire la declanșarea grevei  japoneze a celor patru cadre didactice care își desfășoară activitatea în colegiu. Precizăm că această grevă  nu a afectat orarul de școală al elevilor și al instituției, potrivit punctului de vedere exprimat de conducerea unității. Momentan, la nivelul unității de învățământ preuniversitar este în desfășurare procedura de auditare a instituției, iar raportul urmează să fie prezentat în Consiliul de administrație al I.Ș.J. Cluj, în perioada următoare. Potrivit legislației școlare în vigoare, încadrarea cu personal didactic se realizează conform etapelor de mobilitate aferente  Metodologiei cadru de mobilitate a  personalului didactic, pentru anul școlar în curs”, a transmis ISJ Cluj pentru monitorulcj.ro

 

Editor : izabela.zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri