Experimentul a fost realizat în laboratorul de acvacultură al Institutului de Cercetări Marine din Constanța.
În noiembrie 2020, în două bazine cu apă de mare au fost puși pești cu greutate între 150 și 300 de grame. După șase luni, ei au ajuns la greutatea de două kilograme.
Păstrăvul, care este adaptat la mediul de apă dulce, poate ajunge într-un an la o greutate de 800 de grame. Experimentul a demonstrat, așadar, că păstrăvul se poate adapta și crește chiar mai mult și mai repede în apă sărată.
Deși a fost un succes, rezultatele experimentului nu pot fi aplicate, deoarece legislația nu permite acest lucru. Luciul de apă al Mării Negre este domeniu public al statului român, în proprietatea Ministerului de Finanţe şi administrat de Autoritatea Naţională Apele Române și nu este cadastrat şi intabulat. Așadar, nu poate fi concesionat pentru acvacultură, iar instalaţiile de acvacultură nu pot fi amplasate în mare.