Exclusiv Tatăl celor trei copii dispăruți i-a cerut ajutorul ministrului Familiei. Intotero: S-a enervat că nu putem interveni peste justiție

Data actualizării: Data publicării:
copii_martian_disparuti
Cei trei frați din Hunedoara, dați în urmărire națională după ce bona i-a pierdut, au apărut într-un material video. SURSA: YouTube/ Natalia Bumbac

Ministra Familiei, Natalia Intotero, a declarat miercuri, la Digi24, că tatăl celor trei copii din județul Hunedoara i-a cerut ajutorul privind sentința definitivă prin care minorii urmau să stea cu mama lor, înainte ca aceștia să fie dați în urmărire generală. În momentul în care i-a spus că nu poate interveni peste o decizie judecătorească, bărbatul „s-a enervat” și a spus că „statul nu ajută cu nimic părinții”, a povestit Intotero.

Nataia Intotero a discutat cu tatăl copiilor din Hunedoara în luna august. „Am avut o discuție cu dânsul, mi-a explicat așa în mare situația familială. Mi-a spus că a s-a ajuns la o sentință definitivă din partea justiției și această sentință spunea foarte clar că copiii trebuiau să fie crescuți și să stea cu mama. Copiii nu voiau și că eu și statul român trebuie să-l ajutăm. În acel moment i-am explicat că noi nu putem să intervenim peste o sentință a justiției că trebuie respectată legea și mi-a spus că deja copiii erau în județul Hunedoara la o rudă unde i-a adus în grijă, că le-ar fi pus la dispoziție și o bonă care să-i îngrijească”, spune ministra.

Ea susține că, după ce i-a explicat că nu poate interveni peste o decizie judecătorească, bărbatul s-a enervat. 

„I-am explicat că noi nu avem cum să intervenim peste această decizie a instanței și că îi recomand să respecte legea pentru a nu avea ulterioare repercursiuni, moment în care dânsul s-a enervat și a spus că statul nu face nimic pentru a ajuta părinții.  Era agitat. Conversația noastră s-a încheiat spunându-i că din partea statului copiii vor beneficia de ajutor, ceea ce s-a și întâmplat”, mai spune Natalia Intotero. 

„Din acel moment acest caz a fost monitorizat de DGASPC și ne făcea periodic informări prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului”, mai precizează ea.

Ce se va întâmpla cu copiii după ce vor fi găsiți de autorități

După ce vor fi găsiți, cel mai probabil cei trei frați vor fi plasați în grija statului, spune ministrul Familiei, precizând însă că decizia instanței va fi respectată, dar că mama copiilor va trebui să facă eforturi pentru ai convinge pe aceștia să o accepte. 

„Așa cum ați văzut și dumneavoastră din acel filmuleț, copiii au refuzat să meargă la mamă. Mama a fost contactată, a spus să se pună în aplicare decizia instanței, Copiii au refuzat, deci (n.r. autoritățile) nici nu au încercat să-i bruscheze, pentru că acești copii deja sunt cu traume. Ei au beneficiat de consiliere psihologică, au fost înscriși într-o instituție de învățământ, dar văzând că nu se reușește ducerea acestor copii așa cum s-a decis prin instanță la mamă, colegii de la DGASPC Hunedoara au solicitat emiterea acelei ordonanțe prezidențiale. Acel document a fost emis, a fost contestat de tată, moment în care toate demersurile lor au fost blocate.

Nu avem încă un rezultat din partea instanței, dar alaltăieri seara, după cum am văzut cu toții, copiii au dispărut înainte cu două-trei zile de acest eveniment. A fost ultima vizită de monitorizare efectuată de colegii de la DEGI SPC Hunedoara, alături de reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție”, spune Natalia Intotero. 

„Probabil că autoritățile vor reuși să identifice locul unde sunt copiii și vor fi plasați grija statului, într-un centru de îngrijire sau asistenți maternali. Vom vedea decizia care va fi luată, dar în egală măsură încercăm să se respecte. Nu că încercăm, trebuie ca legea să fie respectată, dar aici și din partea mamei va trebui să existe un efort să încerce, bineînțeles, sprijinită de specialiști, de psihologi, să-i convingă pe copii să accepte”, a mai spus ministra Familiei. 

Frații dispăruți, căutați în toată lumea

În tot județul Hunedoara au fost organizate filtre cu zeci de polițiști, iar în județele limitrofe au fost emise mesaje Ro-Alert cu privire la dispariția celor 3 copii.

În spațiul public a apărut o filmare în care cei 3 copii își acuză mama ca ar fi încercat să îi răpească.

„Roxana, degeaba ai pus pe oamenii ăștia să ne ia să ne ducă la tine, noi nu vrem la tine. Oamenii ăștia ne-au mințit că ne duce la tati, dar, de fapt, la tine au vrut să ne ducă și suntem bine, oamenii ăștia ne-au tratat bine. Noi nu vrem la tine, nu te iubim și nu ne simțim în siguranță la tine. Noi vrem cu tati, să fim toți 3, noi îl iubim pe tati!”, spun copiii în filmare.

Fratele mai mare al copiilor spune că tatăl lor îi ține ascunși

Acest mesaj este contrazis de fratele mai mare al celor 3 copii, frate vitreg pe linie paternă, care face acuzații șocante la adresa tatălui și susține că el ar fi orchestrat totul.

„Toată chestia asta e o derută făcută din partea tatălui. Nu e prima dată când orchestrează tot felul de scenarii din astea taică miu și mai bine ca mine nu-l cunoaște nimeni, că am trăit cu el în casă 20 de ani. Cât timp tatăl meu nu este reținut și nu se găsesc copiii, nu au cum să fie în siguranță”, Adrian Marțian Jr. -fratele copiilor dispăruți.

Tot el este și cel care susține că mama copiilor ar fi primit mesajul video cu cei 3 frați de pe un număr din Serbia. Această informația este verificată acum și de anchetatori, care le-au audiat atât pe mama copiilor, cât și pe bona care trebuia să aibă grijă de ei.

„Urmărirea s-a extins la nivel internațional, atât în statele membre UE, cât și în statele non-UE, inclusiv în Serbia, tocmai din cursul zilei de ieri cu privire la aceste noi elemente care apar”, a declarat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Conflictul dintre cei doi părinți pe custodia copiilor este unul vechi. După ce tatăl i-a dus în Spania, mama a obținut în instanță o hotărâre care-l obliga să aducă copiii în țară. Pentru că bărbatul nu a respectat decizia instanței, fosta soție a obținut un ordin de protecție. În ziua emiterii acestui ordin, în luna august a acestui an, tatăl și-a mutat copiii din județul Mureș, în județul Hunedoara.

„Nici măcar nu vor să audă numele mamei sau despre mamă. Refuză orice și au teama că sunt răpiți. Copiii n-au dorit să părăsească, se țineau legați cu mâinile de doamna respectivă și ținând cont de toate aspectele am sesizat Tribunalul Hunedoara pentru emiterea ordonanței președințiale în vederea plasamentului de urgență”, susține Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara,

Surse din anchetă au confirmat pentru jurnaliștii Digi24 că tatăl copiilor este plecat din țară, iar anchetatorii nu au reușit încă să-l audieze. Poliția a deschis un dosar penal in rem în acest caz pentru lipsire de libertate.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri