Cazul celor trei frați dați dispăruți: situația lor era în atenția autorităților. Tatăl lor, vizat de un ordin de protecție

Data actualizării: Data publicării:
copii_martian_disparuti
Cei trei frați din Hunedoara, dați în urmărire națională după ce bona i-a pierdut, au apărut într-un material video. SURSA: YouTube/ Natalia Bumbac

Poliția anunță că a fost deschis dosar penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar copiii sunt daţi şi în consemn la frontieră. Când vor fi găsiţi copiii vor fi preluaţi de DGASPC pentru a li se asigura protecţie şi consiliere. De atfel, situația celor trei frați dispăruți era în atenția DGASPC, ultima vizită a reprezentanţilor instituţiei având loc cu trei zile înainte de dispariţie, scrie News.ro.

ACTUALIZARE 14.14 Poliţiştii din judeţul Hunedoara continuă să îi caute pe cei trei fraţi daţi dispăruţi, în acest caz fiind întocmit şi un dosar penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal. De asemenea, copiii au fost daţi în consemn la frontieră şi sunt căutaţi inclusiv în judeţele învecinate.

”Poliţiştii desfăşoară ample activităţi investigative şi de căutare pentru localizarea acestora. Au fost constituite mai multe echipe de căutare la faţa locului şi au fost alertate toate structurile operative din judeţ, fiind luate măsuri pentru extinderea verificărilor şi în judeţele limitrofe. Încă de la dispariţia acestora, cei trei minori au fost daţi în urmărire naţională şi în consemn la frontieră, cei în cauză fiind întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal”, a transmis Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Știre inițială: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a precizat, miercuri, că acei trei fraţi sunt în continuare daţi în urmărire naţională de Poliţie, iar IPJ Hunedoara s-a sesizat din oficiu cu privire la lipsire de libertate.

Potrivit sursei citate, cu trei zile înainte de dispariţia copiilor, doi agenţi de la Poliţia Simeria, însoţiţi de reprezentanţi ai DGASPC Hunedoara, i-au vizitat pe copii la locuinţa în care aceştia erau găzduiţi provizoriu.

„Vizita de monitorizare inopinată a avut loc în contextul în care, în cazul celor trei copii, în luna august, Tribunalul Hunedoara a hotărât măsura plasamentului în regim de urgenţă prin ordonanţă preşedinţială, stabilind plasarea acestora la Centrul de Primiri în Regim de Urgenţă Deva, însă copiii au refuzat permanent să meargă acolo”, a transmis Autoritatea.

Tatăl, vizat de un ordin de protecție

Astfel, din precizările reprezentanţilor DGASPC Hunedoara care au monitorizat situaţia copiilor reiese că s-a ajuns la această măsură după ce, tot în luna august, ei fuseseră încredinţaţi mamei prin sentinţă a tribunalului, împotriva tatălui fiind stabilit ordin de protecţie.

Tatăl era obligat să păstreze o distanţă de 100 de metri faţă de copii şi de mama lor, nu are voie să ia legătura cu ei nici măcar telefonic şi trebuie să se prezinte periodic la secţia de poliţie. Cu toate acestea, în cursul vizitelor de monitorizare, DGASPC Hunedoara a constatat că tatăl copiilor locuia, de fapt, în proximitatea locuinţei lor, într-o rulotă auto.

„Istoricul conflictului dintre părinţi este unul vechi, existând nenumărate neînţelegeri privind modul de exercitare a drepturilor şi obligaţiilor părinteşti, fiecare având deschise pe rolul instanţelor, în ultimii doi ani, mai multe procese prin care solicită stabilirea domiciliului copiilor la locuinţa proprie. Menţionăm că, timp de 10 ani, părinţii au locuit împreună cu copiii în Cluj-Napoca, iar între 2021 şi 2022, în Spania, la Barcelona. În iunie 2022, tatăl a revenit în România, împreună cu copiii”, a arătat instituţia.

Potrivit sursei citate, după ce tatăl a revenit cu copiii în ţară, între părinţi s-au derulat o serie de procese civile şi penale, atât în România, cât şi în Spania.

„Încă de la momentul notificării cazului şi luării în evidenţă, DGASPC Hunedoara a dispus toate măsurile necesare asigurării protecţiei adecvate a copiilor, situaţia acestora fiind atent monitorizată de specialiştii Direcţiei. De asemenea, menţionăm că, în momentul localizării celor trei copii, aceştia vor fi preluaţi de DGASPC Hunedoara pentru a li se asigura protecţia necesară, precum şi pentru a li se acorda toate serviciile de suport şi consiliere în vederea depăşirii momentului traumatic pe care l-au traversat”, a precizat ANPDCA.

Filmare cu cei trei copii 

Cei trei fraţi au fost daţi dispăruţi, luni seara, de tatăl lor, după ce acesta a fost anunţat de bonă că cei trei fraţi au plecat de acasă. Ei au fost daţi imediat în urmărire naţională şi sunt căutaţi de poliţişti, jandarmi, angajaţi ai ISU cu drone şi câini de urmă.

Marți, ei au apărut au apărut într-o filmare în care se adresau mamei lor. Ei spuneau că sunt bine, dar că nu vor să meargă la mama lor, ci la tată.

”15 octombrie 2024. Roxana, degeaba ai pus pe oamenii ăştia să ne ia să ne ducă la tine, noi nu vrem la tine. Oamenii ăştia ne-au minţit că ne duc la tati, dar de fapt la tine au vrut să ne ducă. Suntem bine, oamenii ăştia ne-au tratat bine. Noi nu vrem la tine. Nu te iubim şi nu ne simţim în siguranţă cu tine. Noi vrem la tati, să fim toţi trei. Noi îl iubim pe tati şi oamenii ăştia o să-l contacteze pe tati să mergem la el”, spune cea mai mare dintre fete, în mesajul video.

Poliţiştii analizează imaginile pentru a identifica elemente care să îi ajute în găsirea copiilor şi audiază persoane care au informaţii despre acest caz.

Cei trei copii au următoarele semnalmente:

  • Marţian Antonio Adrian: aproximativ 1,45 m înălţime, aproximativ 50 de kg., ochi căprui, păr scurt brunet, ten deschis, poartă ochelari de vedere.
  • Marţian Rania Adriana: aproximativ 1,55 m. înălţime, aproximativ 60 de kg., ochi căprui, păr lung brunet, ten deschis, faţă rotundă.
  • Marţian Raisa Antonia: aproximativ 1,40 m. înălţime, aproximativ 40 de kg., ochi căprui, păr lung brunet, ten deschis, faţă rotundă, poartă ochelari de vedere.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soldatul care a luptat 30 de ani în al Doilea Război Mondial, pentru că...
Digi FM
Monica Anghel, despre transformarea prin care a trecut după ce a slăbit 40 de kilograme: „Am avut încredere...
Pro FM
Theo Rose, primele imagini în rochie de mireasă. Ea și Anghel Damian s-au căsătorit în secret: „Simplu și cu...
Film Now
Iubita lui Leonardo DiCaprio nu pleacă niciodată din casă fără un lucru care să-i amintească de actor...
Adevarul
Care este cel mai sănătos aliment din lume, conform științei. Este gratuit, dar românii nu-l cunosc
Newsweek
Sute de mii de pensionari iau bani în plus la pensie. Casa de pensii trimite decizii zilele acestea
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Momentul incredibil când un câine scapă din ghearele unui vultur pleșuv. Imaginile au devenit virale
Film Now
Al Pacino și-a pierdut de două ori averea, în ciuda faptului că avea o carieră înfloritoare: „Nu am înțeles...
UTV
Theo Rose si Anghel Damian s-au casatorit in secret. „A fost cea mai frumoasa nunta la care am participat...