Simona Halep se califică în optimi la AO după un meci infernal cu nr. 76 mondial
A fost o noapte albă pentru pasionaţii de tenis din România, o noapte epuizantă, a nervilor întinși, care din fericire s-a încheiat cu o mare bucurie. „N-am văzut în viața mea așa meci în tenis”, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Simona Halep s-a calificat în optimi după un meci aproape inuman, epuizant, cu Lauren Davis, nr.76 mondial, un meci care a durat trei ore și 45 de minute, desfășurat pe o căldură insuportabilă. Dacă Halep pleca din poziția de mare favorită în disputa cu americanca, diferenţa mare de valoare - cel puţin pe hârtie - dintre cele două sportive a fost anulată pe teren. Meciul Halep-Davis a fost de o egalitate aproape perfectă. În ceea ce o privește pe Ana Bogdan, cealaltă sportivă din România care ajunsese în turul al treilea la Australian Open, ea a fost eliminată, dar pornea oricum cu a doua şansă contra lui Madison Keys, scrie digisport.ro.
ACTUALIZARE 9:50 Japoneza Naomi Osaka, locul 72 WTA, va fi adversara Simonei Halep în optimile de la Australian Open. Spectaculoasa sportivă s-a calificat pentru prima dată în cariera ei în această fază a unui grand slam. Cu origini haitiene după tată și cu o întălțime de 1,8 metri, japoneza este considerată o viitoare Serena Williams. Aflați detalii aici.
ACTUALIZARE 6:10 În această noapte, Lauren Davis a fost nr. 1 mondial, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24. Am văzut un meci la intersecția dintre cinema și tenis, cele două pasiuni ale mele, cel mai frumos film din toate timpurile, a mărturisit CTP. Un meci epocal, l-a caracterizat jurnalistul.
„Dacă ar fi fost film, Simona ar fi trebuit să arate ca Rocky, plină de sânge, cu un ochi închis și abia mișcându-se”, a conchis Cristian Tudor Popescu. Citiți comentariul jurnalistului aici.
ACTUALIZARE 6:05 „Am simțit că mi se duc mușchii, sunt terminați. Nu-mi mai simțeam corpul. Dar e minunat să câștig acest meci și să fiu în turul al patrulea”, a declarat Simona Halep imediat după încheierea partidei. Părăsește terenul epuizată, incapabilă să se mai bucure, nu mai are puterea nici să ridice mâna către public. Sportiva și-a desfăcut șireturile la încălțămintea devenită aproape insuportabilă, tălpile sunt încinse.
Simona Halep a fost întrebată la ce vrea să se gândescă după victoria din cel mai lung meci al carierei, iar liderul WTA a răspuns că se gândeşte la ciocolată şi la somn.
„Să dorm şi nişte ciocolată, de fapt o să beau ciocolată caldă după”, a spus romanca, la conferinţa de presă, informează News.ro.
Deşi la interviul de pe teren ea a declarat că nu şi-a simţit glezna, Halep a recunoscut că a avut dureri tot timpul meciului cu Davis: „Am simţit durere tot meciul, dar nu am renunţat. Cu siguranţă, sunt mai puternică acum din punct de vedere psihic şi pot să rezist la orice fel de moment din meci. Asta mă face foarte fericită şi cred că marele câştig este că mă pot descurca”.
Primul lucru pe care Simona Halep l-a făcut după meci a fost să mănânce. De altfel, antrenorul Darren Cahill a postat o imagine cu eleva lui mâncând cu poftă și avânt gheață pusă la gleznă. „Deci, Simona, cum ţi-a fost dimineaţa?”, a fost comentariul australianului dincolo de care se simte un zâmbet. „Un efort impresionant pentru ambele fete. Meci epic. Sunt extrem de mândru de tine, Simo”, a continuat Cahill.
Meciul Simona Halep - Lauren Davis a avut 48 de ghemuri, la fel ca întâlnirea dintre americanca Chanda Rubin şi spaniola Arantxa Sanchez Vicario (6-4, 2-6, 16-14, în sferturi), care deţinea recordul la Melbourne, la simplu feminin, din 1996.
ACTUALIZARE 6:00. Simona Halep s-a calificat cu mari emoții în optimile de la Australian Open. Nr. 76 mondial, Lauren Davis, de 24 de ani, i-a ținut piept incredibil, într-un un meci infernal, în care lupta a fost extrem de strânsă, o egalitate ce s-a păstrat până în ultimele momente ale setului decisiv. Scorul final a fost 4-6, 6-4, 15-13 pentru Simona Halep.
În faza următoare, Halep va evolua cu australianca Ashleigh Barty, locul 18 WTA şi cap de serie numărul 16 (0-0), sau cu japoneza Naomi Osaka, locul 72 WTA (2-0, în înâlnirile directe).
În meciul de sâmbătă cu Davis, Halep a salvat trei mingi de meci la scorul de 10-11, în cea mai lungă partidă a turneului, care a durat trei ore şi 45 de minute.
Înainte de a sta faţă în faţă cu actualul lider mondial, Lauren Davis le-a eliminat pe slovaca Jana Cepelova, scor 6-7, 6-3, 6-1, şi pe germanca Andrea Petkovic, scor 4-6, 6-0, 6-0.
Este pentru a treia oară când Simona Halep ajunge în optimile de finală ale Australian Open.
Pe Rod Laver Arena, cele două jucătoare au făcut un meci care va intra în istoria Australian Open. Fără a avea o evoluţie strălucită, Halep are meritul de a nu fi cedat niciun moment într-o partidă în care adversara şi-a apărat cu dinţii şansele, cu un tenis superior locului pe care îl ocupă în clasament, scrie News.ro.
Rareori a avut Simona Halep ocazia să întâlnească o jucătoare mai scundă decât ea, chiar cu peste 10 centimetri, dar această situaţie nu a reprezentat un avantaj pentru sportiva română. La 1,57 metri înălţime, jucătoarea americană are o agilitate ridicată şi o lovitură de rever eficientă. Davis joacă mai bine când este alergată şi translatată dintr-o parte într-alta a terenului. La unghiuri deschise răspunde cu unele şi mai deschise, mingi uneori nereturnabile. Lauren Davis serveşte decent, stă foarte bine în schimburile lungi de mingi, loveşte fulgerător din alergare şi nu ezită să atace la fileu. Inspirată şi iute, americanca a dat dovadă de curaj şi agresivitate, a acoperit terenul foarte bine şi şi-a pus sub presiune rivala. Ea a fost jucătoarea care a făcut spectacol, cea care a obţinut aplauzele publicului. Din fericire pentru Halep, exuberanţa din jocul americancei avea să se mai stingă, în urma unor greşeli din poziţii ideale, care au mai dereglat jocul exact din prima parte a meciului.
Simona Halep a fost de nerecunoscut în prima parte a meciului de sâmbătă. Liderul WTA a fost cu un pas în urma jocului adversarei, mingile ei nu au avut nici putere, nici profunzime în terenul advers, ceea ce i-a permis lui Davis să puncteze des cu uşurinţă. Recunoscută pentru mobilitatea ei sporită, românca a lăsat impresia că porneşte tâziu către minge, că problema de la glezna stângă o împiedică să se deplaseze la viteza ei obişnuită. Lipsită de agresivitate şi jucând la aşteptare, ea s-a lăsat dominată de Davis, iar mingea trimisă scurt în terenul adversarei a fost principala invitaţie la atac pentru Davis. Totuşi, Halep s-a "agăţat" de meci, a refuzat să piardă, iar tenacitatea ei avea să-i aducă în cele din urmă o victorie dramatică.
Setul I a curs echilibrat până la 2-2, când Halep a reuşit break-ul, dar nu l-a consolidat cu serviciul. După două ghemuri câştigate la rând de jucătoarea americană, Halep a egalat la 4, dar nu a putut mai mai mult, astfel că setul a intrat pe tabelă în dreptul jucătoarei americane, cu 6-4, după 40 de minute.
Tot Halep a reuşit prima break-ul în setul al doilea, la scorul de 1-1, după ce Davis a condus cu 40-15. De această dată, ea şi-a dublat avantajul cu serviciul, a făcut faţă unei mingi de break la 4-2 şi a câştigat setul tot cu 6-4, după o oră şi 23 de minute de joc.
La fel ca în setul secund, Simona Halep a reuşit break-ul la 1-1 în decisiv, apoi a dus scorul la 3-1. Davis nu a cedat şi a câştigat trei ghemuri la rând. De la 3-4, Halep a reuşit ea să ia două ghemuri la rând şi servească pentru meci, însă a fost lipsită de inspiraţie şi Davis a egalat la 5, cu rebreak. Românca a câştigat din nou pe serviciul adversarei şi a servit încă o dată pentru a închide meciul, dar iar a eşuat. Davis a făcut un nou rebreak, apoi s-a desprins la 7-6, însă a fost egalată. Pentru a treia oară Halep a făcut break în acest final şi iar a servit pentru optimi, dar din nou nu a ajuns nici măcar la o minge de meci. La 8-8, Halep nu a putut frunctifica niciuna dintre cele patru mingi de rebreak avuta, iar Davis a preluat din nou conducerea, 9-8. În continuare, jucătoarele şi-au fructificat serviciul, până la 11-10 pentru americancă. La acest scor, Davis a avut trei mingi de meci (0-40), pe serviciul româncei, însă Halep le-a anulat şi a egalat, pe fondul unei accidentări suferite de Lauren Davis la o unghie a piciorului drept. Sportiva din SUA a cerut intervenţie medicală, deşi nu era pauză.
După mai bine de 6 minute, Davis a revenit pe teren şi meciul s-a reluat. Din cauza problemelor avute, americanca a fost mai puţin agresivă, dar Halep nu a putut concretiza niciuna dintre cele cinci mingi de break avute. Davis a făcut 12-11 şi apoi 13-12, cerând din nou time-out medical. După o altă pauză, de aproape cinci minute, Halep a egalat şi a câştigat următoarele două ghemuri şi partida, cu 15-13 în decisiv, la prima minge de meci avută.
Calificarea în optimile de finală este recompensată la Australian Open cu un premiu de 240.000 de dolari australieni (aproape 157.000 de euro) şi cu 240 de puncte WTA.
Anul trecut, Halep a fost eliminată de americanca Shelby Rogers, cu 6-3, 6-1, în primul tur. Cea mai bună performanţă a Simonei Halep la Melbourne este calificarea în sferturi, în 2014 (înfrângere în faţa sportivei slovace Dominika Cibulkova) şi 2015 (eliminată de rusoaica Ekaterina Makarova).
ACTUALIZARE 4:00. Simona Halep este în setul decisiv în meciul dificil pe care îl are cu americanca Lauren Davis. Primul set și l-a adjudecat adversara, cu 6-4, după care al doilea set a fost câștigat de Simona cu același scor.
Ana Bogdan, locul 107 WTA, a fost învinsă cu scorul de 6-3, 6-4, de americanca Madison Keys, locul 20 WTA şi cap de serie numărul 17, în turul al treilea al Australian Open.
Cu câte un break pe set, la scorul de 4-3, în primul, şi la 1-1, în cel de-al doilea, Keys s-a impus după o partidă care a durat o oră şi 13 minute.
Calificarea în manşa a treia este recompensată la Australian Open cu un premiu de 142.500 de dolari australieni (93.000 de euro) şi cu 130 de puncte WTA.
La Melbourne, Ana Bogdan, locul 107 WTA, a obţinut cea mai importantă performanţă din carieră, calificarea în turul al treilea al unui grand slam. Înaintea acestui turneu, Bogdan mai evoluase de cinci ori pe tabloul principal al unui "major", iar cea mai bună performanţă a ei a fost accederea în turul al doilea, de două ori la US Open şi o dată la Wimbledon.
Campioana noastră se confruntă cu probleme înainte de disputa din turul trei: accidentarea, căldura excesivă, dar şi adversara - Lauren Davis -, o maratonistă obişnuită să alerge după orice minge.
Ghinionul pare să se ţină scai de cea mai bună jucătoare din lume, care, pe lângă problemele medicale, azi a primit o altă veste proastă: va trebui să joace sâmbătă în primul meci al zilei la Australian Open. Pe numărul unu mondial, dar şi pe Ana Bogdan - programată să joace în paralel cu Simona, pe alt teren, în turul trei (ora României 02:00) - le va prinde prânzul pe terenul de joc.
Se estimează că mercurul din termometre va urca iar la aproape 40 de grade, însă temperatura resimţită pe teren e şi mai mare. "Cred că au fost 70 de grade", a spus vineri Marta Kostyuk, după jocul pierdut cu Svitolina.
De altfel, Halep a petrecut vineri doar 15 minute la antrenament, explicaţia ţinând - dincolo de accidentare - şi de condiţiile meteo. Nu mai departe de noaptea trecută, Alize Cornet s-a prăbuşit pe teren din cauza căldurii, la final trăgând un semnal de alarmă către organizatori.
Şi Ana Bogdan, care o va întâlni mâine pe Madison Keys s-a plâns după victoria din turul secund, cu Putintseva, de temperaturile extreme.
„Am intrat pe teren și nu puteam să respir. În primele game-uri îmi era imposibil să respir, trăgeam aer și mi se usca gâtul, mi se uscau ochii, atunci când îmi bătea vântul în față. În setul al doilea, după schimburile mai lungi, îmi ardeau tălpile și după fiecare set mi-am schimbat șosetele”, a spus Ana Bogdan.
Aşadar, pentru fetele noastre se anunţă partide extrem de consumptive, organizatorii neavând grijă să le „ocrotească”.
- Etichete:
- tenis
- australia
- australian open
- simona halep
- wta
- meci simona halep
- ana bogdan
- cand joaca halep in turul 3
- cand joaca bogdan in turul 3
- adversare romance la ao
- simona halep - lauren davis
- ana bogdan - madison keys
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News