Sportivii ruşi şi belaruşi nu vor defila la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Ce reguli a mai anunțat CIO

Data publicării:
jocurile olimpice
Comitetul executiv al CIO a adoptat un drapel dedicat ruşilor şi belaruşilor sub un steag neutru, ştampilat cu literele "AIN" pe fond verde. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Sportivii ruşi şi belaruşi admişi sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 nu vor defila de-a lungul Senei alături de celelalte delegaţii la ceremonia de deschidere din 26 iulie, a anunţat, marţi, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), relatează AFP, preluată de News.ro.

Întrucât participă la competiţie "în calitate de persoane fizice", nu se vor alătura defilării echipelor naţionale, dar "vor avea ocazia de a trăi experienţa evenimentului", a declarat James MacLeod, directorul Solidarităţii Olimpice din cadrul CIO, fără a da alte detalii.

Astfel, CIO s-a aliniat la decizia luată la începutul lunii martie de Comitetul Internaţional Paralimpic (IPC) pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice din 28 august şi, la fel ca şi IPC, a exclus din clasamentul său de medalii clasările pe podium ale "sportivilor individuali neutri" (NIA).

Marţi, comitetul executiv al organismului a adoptat un drapel dedicat ruşilor şi belaruşilor sub un steag neutru, ştampilat cu literele "AIN" pe fond verde, precum şi un scurt imn fără cuvinte, care va fi interpretat în cazul unui titlu olimpic.

Dezbrăcaţi de culorile lor naţionale, sportivii din cele două ţări ar trebui să fie şi ei puţini: doar 12 ruşi şi 7 belaruşi s-au calificat până în prezent pentru Jocurile din 2024, din cele 6.000 de bilete deja alocate, a explicat James Macleod.

Experţii organismului olimpic estimează, "în cel mai probabil scenariu", că un total de 36 de ruşi şi 22 de belaruşi se vor califica şi că "cel mult" vor fi 55, respectiv 28, a continuat oficialul în cadrul unui briefing de presă.

Odată calificaţi, ei vor trebui să treacă şi obstacolul unei "comisii de examinare" instituite de CIO pentru a le valida eligibilitatea - care cere în special să nu fi susţinut în mod activ invazia rusă în Ucraina.

O decizie privind ceremonia de închidere, care în mod tradiţional reuneşte mai degrabă sportivii decât delegaţiile, cu un protocol mai puţin strict, "va fi luată la o dată ulterioară", a adăugat James Macleod.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pățania de coșmar a unor români în Grecia, atunci când au ajuns la cazarea din Halkidiki. „În interior am...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Tom Cruise, apariție rară alături de sora sa, Marian. Cei doi au fost surprinși pe aeroport, în ziua când...
Adevarul
De ce nu au românii productivitatea germanilor? „Primul vinovat este managerul”
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Patricia Vicol, soția tânărului ucis în accidentul produs de Mario Iorgulescu, primele declarații despre...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Cum s-a schimbat viața lui Johnny Depp de la procesul cu Amber Heard. Cariera pe care o îmbrățisează tot mai...
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...