Video O fată din București și-a dat părinții în judecată pentru bani. Vrea să fie întreținută până la 26 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Assistance,Trainee,Job,Work,Worker,Interview,People,Concept.,Rear,Behind
Foto: Shutterstock

O tânără în vârstă de 20 de ani din București, studentă la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice, și-a dat în judecată părinții pentru bani. Potrivit libertatea.ro, ea a cerut instanței să-i oblige pe părinții săi la plata unei pensii lunare de întreținere în valoare de 2.000 de lei, până la împlinirea vârstei de 26 de ani ori până la încetarea studiilor.

Studenta din București și-a dat părinții în judecată în aprilie 2024, ca să-i oblige temporar la plata lunară a unei sume de 2.000 de lei. Cererea a fost respinsă deja de un judecător.

Potrivit actelor de la dosar, conflictul dintre tânără și părinții săi a început în perioada pandemiei, când, susține ea, ar fi fost obligată să-și facă vaccinul, a fost testată zilnic cu test PCR, lucruri care i-au cauzat o „profundă traumă la nivel emoțional şi psihic”, ajungând într-un final să-i fie groază să se mai întoarcă acasă de la liceu.

Studenta mai acuză că până la vârsta majoratului mama sa i-ar fi interzis să aibă un anumit cerc de prieteni și ar fi fost forțată de părinți să mănânce zilnic doar pâine cu iaurt, în condițiile în care în casă se aflau preparate cu carne, mezeluri, dulciuri și snack-uri.

La trei luni de la majorat, tânăra a plecat de acasă, locuind o vreme la prieteni. A reușit să ia Bacalaureatul și să intre la facultate, dar relația cu părinții a rămas tensionată. Ea susține că în această perioadă se întâlnea ocazional cu aceștia în oraș sau acasă, de sărbători, dar fără să reușească să ajungă la o armonie specifică unei familii.

Toate aceste neajunsuri relaționale au determinat-o pe tânără să-și dea părinții în judecată și să le ceară o pensie de întreținere. În demersul ei juridic, tânăra s-a folosit de prevederile Codului Civil, care obligă părinții să-l întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.

Solicitarea tinerei nu a avut însă câștig de cauză până la acest moment al procesului.

Cum se apără părinții

Potrivit actelor de la dosar, părinții tinerei au prezentat dovezi că i-au asigurat fiicei lor condiții optime pentru a-și continua studiile și a porni cu dreptul în viață.

Ei spun că i-au dat fetei lor în medie 3.500 de lei lunar, un apartament complet utilat în sectorul 6 din București. În plus, i-au oferit un loc de muncă la societatea unde lucrează tatăl, în domeniul în care se pregătește tânăra. Aceștia mai declară că ofertele au fost refuzate de fiica lor.

Părinții au solicitat judecătorilor să nu aprobe cererea fiicei, explicând că astfel n-ar mai avea „posibilitatea de a-şi crea ea însăși un drum propriu, de care să fie mândră, ca urmare a muncii proprii, susţinută de inteligenţa nativă şi pregătirea pe care le are. Cu alte cuvinte, acest tânăr adult trebuie să îşi manifeste potenţialul nativ pe care îl are, nu să se plafoneze ca urmare a comodităţii pe care i-ar putea-o asigura veniturile părinţilor săi”, se arată în actele dosarului.

Cum își motivează instanța decizia

Instanța a dat dreptate părinților, considerând ca inadmisibilă cererea tinerei. În motivarea refuzului, judecătorul a arătat că, într-adevăr, Codul Civil obligă părinții să ofere suport copilului major până la vârsta de 26 de ani, dacă acesta este încă la studii, dar în anumite condiții.

„Este necesar ca instanța să constate că, în aparență, reclamantul se află în stare de nevoie și nu se poate întreține din munca sau bunurile sale. În ceea ce privește starea de nevoie, aceasta desemnează situația unei persoane care nu-și poate satisface nevoile materiale firești, de hrană, îmbrăcăminte, locuință, medicamente, sau nevoile spirituale, legate de educație, pregătire profesională, evoluție spirituală”.

În cazul de față însă, părinții i-au pus la dispoziție fiicei lor casă în care să locuiască singură, hrană şi sume considerabile de bani, virate către aceasta frecvent, și chiar posibilitatea de a se angaja în regim part-time în domeniul în care studiază.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia 'vândută' de Ceaușescu în cea mai periculoasă țară din lume, ca la târgul de sclavi: nu vrea să revină...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Saga Festival a adus și emoții, nu doar frustrări: „Rita Ora, te așteptăm de o viață!” VIDEO
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
“Ai de-a face cu un dinozaur”. Ce creatură nu trebuie adoptată ca animal de companie, potrivit experților
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...