Imane Khelif urcă din nou în ringul olimpic după zile de controverse și dezinformări online. Adversara sa a încercat să conteste meciul

Data publicării:
Pugilista algeriană Imane Khelif
Pugilista algeriană Imane Khelif se va confrunta cu Anna Luca Hamori din Ungaria FOTO Profimedia

Pugilista algeriană Imane Khelif urcă din nou în ring la Jocurile Olimpice de la Paris, după zile de abuzuri online. Acestea au apărut ca urmare a concepțiilor cu privire la sexul ei, care au dar naștere unei dispute mai largă cu privire la identitatea de gen în sport, transmite The Independent.

Khelif o întâlnește pe Anna Luca Hamori din Ungaria, a cărei asociație de box a planificat să conteste meciul la Comitetul Internațional Olimpic, dar a permis totuși ca lupta să aibă loc, într-un sfert de finală la categoria 66 de kilograme feminin. Dacă Khelif va câștiga, ea va obține a șaptea medalie olimpică din istoria Algeriei, prima din 2000 și prima din istoria națiunii în boxul feminin.

Meci controversat

Pugilista a câștigat meciul de deschidere joi, când adversara sa, Angela Carini din Italia, a abandonat în lacrimi lupta după doar 46 de secunde. Sfârșitul neobișnuit a devenit o piatră de temelie pentru o diviziune deja proeminentă cu privire la identitatea de gen și reglementările în sport, atrăgând comentarii de la persoane precum fostul președinte al SUA Donald Trump, autoarea seriei „Harry Potter” J.K. Rowling și alții care au susținut în mod fals că Khelif a fost un bărbat sau transsexual.

De cealaltă parte, grupurile LGBTQ+ spun că afirmațiile pline de ură ar putea reprezenta un pericol pentru comunitatea lor și pentru atleții de sex feminin.

Președintele Comitetului Olimpic International, Thomas Bach, le-a luat apărarea sâmbătă lui Khelif și colegului său boxer Lin Yu-ting din Taiwan. Khelif și Lin au fost descalificate la mijlocul campionatelor mondiale de anul trecut de către Asociația Internațională de Box, fostul organism de conducere al boxului olimpic, acum interzis, după ceea ce a susținut că au fost teste de eligibilitate nereușite pentru competiția feminină.

Ambele au concurat în evenimente IBA timp de mai mulți ani fără probleme, iar organismul dominat de ruși - care s-a confruntat ani de zile cu ciocniri cu CIO din cauza scandalurilor legate de jurizare, a deciziilor conducerii și a problemelor financiare - a refuzat să furnizeze informații despre teste, subliniind lipsa sa de transparență în aproape fiecare aspect al afacerilor sale, în special în ultimii ani.

„Să fim foarte clari aici: Vorbim despre boxul feminin. Avem două pugiliste care s-au născut ca femeie, care au fost crescute ca femeie, care au pașaport de femeie și care au concurat mulți ani ca femei. Și aceasta este definiția clară a unei femei. Nu a existat niciodată nicio îndoială cu privire la faptul că ele sunt femei”, a declarat sâmbătă, 3 august, Bach. 

Teste confidențiale

IBA, care a primit pedeapsa fără precedent de a i se interzice participarea la Jocurile Olimpice în 2019 după ani de conflict cu CIO, a descalificat-o pe Khelif anul trecut pentru ceea ce a spus că au fost niveluri ridicate de testosteron.

IBA, care este condusă de o cunoștință a președintelui rus Vladimir Putin, nu a publicat mai multe detalii despre teste, calificând procesul drept confidențial.

„Ceea ce vedem acum este că unii vor să dețină definiția a ceea ce este o femeie. Și acolo nu pot decât să îi invit să vină cu o nouă definiție pe bază științifică a ceea ce este o femeie, și cum poate cineva care s-a născut, a crescut, a concurat și are un pașaport de femeie să nu poată fi considerat femeie? Dacă vin cu ceva, suntem gata să ascultăm. Suntem gata să analizăm, dar nu vom lua parte la un război cultural motivat uneori politic”, adăugat Bach. 

Khelif luptă pentru o șansă de a obține cel puțin o medalie de bronz la a doua sa Olimpiadă, după ce nu a reușit să obțină o medalie la Jocurile de la Tokyo, care au avut loc în 2021.

Lin, de asemenea de două ori olimpică, va obține prima sa medalie duminică dacă o va învinge pe Svetlana Staneva din Bulgaria. Lin a câștigat meciul de deschidere vineri, fără probleme, în fața lui Sitora Turdibekova din Uzbekistan.

Cel mai mic lot de boxeri din 1956

În mijlocul analizei, atât Khelif, cât și Lin au primit doar urale din partea mulțimii de la North Paris Arena.

„Ceea ce se întâmplă în acest context în social media, cu tot acest discurs de ură, cu toată această agresiune și abuz, și alimentat de această agendă, este total inacceptabil”, a mai afirmat Bach.

Lotul redus al turneului de box de la Jocurile Olimpice de la Paris - care are cel mai mic număr total de boxeri din 1956 - înseamnă că mulți pugiliști pot obține medalii cu doar două victorii. Boxul acordă două medalii de bronz la fiecare categorie de greutate, ceea ce înseamnă că fiecare semifinalist câștigă o medalie.

Sportul olimpic a atins pentru prima dată paritatea de gen la Paris, invitând 124 de bărbați și 124 de femei la doar 12 ani după debutul boxului feminin la Jocurile Olimpice.

Editor : I.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri