FOTO: Gulliver/GettyImages
Oficialul european crede că întrecerea fotbalistică ar putea fi, „o ţintă atractivă pentru terorişti”. De altfel, unul dintre cei arestaţi după atacurile de la Bruxelles din acest an le-a mărturisit anchetatorilor că jihadiştii ar fi plănuit să atace Parisul în perioada desfăşurării campionatului.
Autorităţile franceze au prelungit cu încă două luni starea de urgenţă, instituită în noiembrie anul trecut şi susţin că sunt pregătite să facă faţă oricărui scenariu.
În Hexagon vor avea loc două competiţii importante - Campionatul European de Fotbal, care începe la 11 iunie, şi Turul Franţei, cea mai cunoscută competiţie de ciclism din lume, care se va desfășura la începutul lunii iulie.
Ghid pentru suporterii români
În 10 iunie, naționala României va juca meciul de deschidere la EURO 2016, în compania echipei-gazdă, pe Stade de France. Mii de suporteri se preconizează că vor fi în tribune. Înainte de plecare, românii pot afla, pas cu pas, care sunt regulile pe care trebuie să le respecte în Franţa.
Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal se întinde pe 11 pagini, iar primele informaţii pe care le oferă sunt legate de amplasarea stadionului şi modul în care se va face accesul în tribune. Măsurile de securitate vor fi drastice.
Peste 900 de agenţi de securitate vor fi mobilizaţi la fiecare meci de la Euro 2016. Lor li se vor adăuga dispozitive impresionate de jandarmi, poliţişti şi medici. Pentru a ajunge în zona turnicheţilor, spectatorii vor fi nevoiţi să treacă de alte două filtre de control.
Printre agenţii francezi, la meciurile de la EURO 2016 vor fi şi opt poliţişti şi jandarmi români.
„Rolul nostru este de consiliere, atât pentru forţele de ordine locale, cât şi de informare pentru suporterii români. Vor fi trei filtre concentrice în jurul stadionului. Pe primul, pe cel exterior, se va verifica biletul cu un marker chimic pentru a se vedea dacă este valid. Pe cel de-al doilea se verifică vestimentaţia şi bagajele celui care vine la meciul de fotbal, iar pe ultimul este controlul normal la turnicheţi, atât al biletului, cât şi al persoanei”, a explicat Cernat Anton, locotentent colonel în Jandarmeria Română.
Din Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal suporterii români află şi care sunt obiectele pe care NU le pot lua pe stadion. Pe lista obiectelor interzise sunt armele, drogurile şi alcoolul, umbrelele, sticlele sau dozele. De asemenea, suporterii nu au acces în tribune cu obiecte pirotehnice, tricouri cu însemne xenofobe, steaguri de mari dimensiuni, camere video, animale de companie şi rucsacurile mari.
Dacă unii dintre români şi-au procurat bilete pentru a urmări la fața locului meciurile echipei naţionale, alţii vor vedea partidele pe ecranele gigant din fan-zone-urile special amenajate. Şi aceste locuri vor fi extrem de bine păzite cu dispozitive de intrare şi măsuri de securitate asemănătoare de pe stadioane, transmite corespondentul Digi în Franța, Sebastian Perju.
Ghidul pentru suporterii români poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, dar şi pe site-urile FRF și MAE.