Pe masa preşedintelui Iohannis se află legea privind majorarea amenzilor în cazul violenţelor pe stadioane. Dacă va fi promulgată de şeful statului, vor exista sancţiuni mai mari pentru organizatorii care nu realizează un control riguros la porţile stadioanelor. La ultimul meci al naţionalei de fotbal, un jucător polonez a fost victima unei petarde aruncată din tribună. Acum, România riscă sancţiuni în plan sportiv din cauza organizării defectuoase.
Toate amenzile pentru nereguli cresc, suma maximă ajungând la 50.000 de lei. Organizatorii trebuie să se asigure că nu există incidente în timpul desfăşurării competiţiilor.
Legea, votată deja în Parlament la sfârşitul lunii octombrie, prevede un rol crescut al Jandarmeriei şi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul comisiilor pentru pregătirea competiţiilor.
„În prezent, este foarte important ca acest proiect să fie aprobat şi sperăm că creşterea semnificativă a cuantumului amenzilor va responsabiliza foarte mult organizatorii competiţiilor sportive şi firmele de securitate”, declară Irina Drăgan, purtător de cuvânt Jandermerie.
Pentru prima dată, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor fi prezenţi în mod oficial în comisiile care verifică îndeplinirea criteriilor de siguranţă.
„Practic eficientizează măsurile care sunt dispuse în comun cu celelalte instituţii pentru creşterea nivelului de siguranţă al tuturor spectatorilor”, spune Cătălin Chircă, purtător de cuvânt IGSU.
Reprezentanţii Ligii Profesioniste de Fotbal susţin că nu au fost consultaţi şi nu ştiu care va fi impactul măsurilor propuse.
„În textul aprobat de Parlament se face referire numai la federaţia de specialitate. Mă întreb ce se va întampla în cazul competiţiilor organizate de LPF sau de Asociaţiile Judeţene de Fotbal. Preferăm măsurile de prevenţie în locul sancţiunilor. Suporterul trebuie educat, deoarece s-ar putea să fie unii care se vor bucura "româneşte" de sancţionarea organizatorului de competiţie. A creşte presiunea pe bugetele cluburilor, în aceste timpuri, e o greşeală”, se arată în răspunsul LPF la solicitarea Digi24.
Preşedintele Klaus Iohannis mai are la dispoziţie cinci zile să decidă dacă promulgă legea, o trimite la reexaminare sau o atacă la Curtea Constituţională.