Pentru mulţi dintre noi, sportul de performanţă înseamnă multă strălucire, glorie şi, poate, chiar mulţi bani. Poate fi şi aşa. Însă drumul până acolo este greu, foarte lung şi plin de obstacole, spun marii campioni ai României. Şi o confirmă antrenorii lor. De Ziua Naţională, cei care au purtat cu onoare drapelul României în lume vin la Digi 24 să vorbească despre vise împlinite şi despre preţul plătit pentru acestea.
Sportivii de aur ai României îşi amintesc de clipele grele şi chiar de momentele în care au vrut să renunţe. Medaliile obţinute şi mândria încercată pe podium au recompensat toate greutăţile prin care trece un campion.
„În momentul în care am simţit că este sportul pe care vreau să îl practic la nivel profesionist, pe la 14 ani, atunci m-am dedicat cu totul către tenis. Au fost şi multe perioade în care lucrurile nu mergeau cum am vrut, în care îmi veneau gânduri să renunţ, dar am avut mereu oameni în jurul meu care m-au susţinut, m-au încurajat şi astfel am învăţat că renunţarea nu era o opţiune”, spune tenismenul Horia Tecău.
„În momentul în care am realizat că e nevoie de un pic mai mult şi un pic de seriozitate mai multă şi un pic de de disciplină şi un pic de respect pentru mine şi pentru cei din jurul meu atunci mi-am dat seama că vreau să fiu cel mai bun, că vreau să fac sacrificiile care sunt de făcut pentru că nu se poate fără sacrificii pentru a face performanţă”, spune Mihai Covaliu, scrimer.
Şi tinerii sportivi sunt conştienţi de sacrificiile pe care le au în faţă. Le înfruntă cu mintea plină de vise.
„Sunt foarte mândru că am avut ocazia să reprezint România la acest Campionat Mondial. Deşi am vrut mai mult, ne mulţumim şi cu locul doi. Am depus foarte multă muncă, dar ne-am bucurat cu părinţii şi cu antrenorii”, spune Antonia și Marius, dansatori.
„Viaţa unui sportiv care vrea performanţă începe în fiecare dimineaţă cu trebuie să îmi duc ziua asta la capăt cât mai bine şi cu asta cred că am spus tot. Cu asta găseşti motivaţia de a depăşi momentele critice dintr-un antrenament”, mărturisește canotoarea Denisa Tâlvescu .
„La performanţă se ajunge foarte greu şi cred că cei care sunt în jurul acestor copii care doresc să facă performanţă trebuie să fie realişti şi să fie conştienţi că implică aceşti copii într-un efort de lungă durată, într-o activitate care le va lua tot timpul, o activitate care va cere sacrificii, care nu de multe ori este plăcută”, punctează Octavian Bellu, antrenor de gimnastică.
Sportivii de aur ai României şi noua generaţie vor fi faţă în faţă pe 1 decembrie, într-o ediţie specială Digi24.
Citiți și: 1 Decembrie 2017, Ziua Națională a României