Sărbătoare la Iaşi, unde astăzi s-au împlinit 65 de ani de la înfiinţarea primei echipe de rugby din capitala Moldovei. Pe stadionul Tepro din oraş au intrat atât copii, cât şi veterani ai sportului cu balon oval. Jucătorii ieşeni au avut şi oaspeţi din străinătate.
Meciuri de copii, juniori şi old-boys au marcat cei 65 de ani de rugby la Iaşi. Jucătorii celei mai longevive echipe, Politehnica, au făcut spectacol pe stadionul Tepro.
„O vârstă care înseamnă mult pentru un sport greu şi consumator de resurse, cum este rugbyul - când sărbătoreşti 65 de ani, care sună a cifră venerabilă, nu trebuie uitaţi nici copiii, pentru că degeaba sărbătoreşti ce a fost dacă nu îţi asiguri, ca sport, mă refer, un viitor”, spune Croneliu Ghenea, președintele Asociației Județene de Rugby Iași.
Cel mai tânăr jucător a avut 14 ani, iar cel mai vârstnic, 78.
„Am fost printre primii jucători ao echipei Politehnica Iaşi. (Reporter: Înseamnă că vă leagă foarte multe amintiri de acest stadion.) Păi da, dar nu era aşa, cu tribune, era numai teren pe vremea respectivă”, spune Mircea Huțanu, fost jucător.
„Juca fratele meu şi am început şi eu jocul, m-a luat cu el. (Reporter: şi ce înseamnă pentru tine acest sport?) Viaţa mea!”, declară, foarte hotărât, Robert Ionașcu, un tânăr jucător.
„Faptul că au venit şi tineri, copii şi chiar fete, e o echipă de fete, asta înseamnă că mai este totuşi interes pentru sportul românesc”, constată profesorul Eugen Enculescu, președintele Asociației Mecanicilor Agricoli din România.
La eveniment au venit şi echipe de veterani de peste hotare- din Republica Moldova, Spania şi Franţa. Impresiile au fost la înălțime:
„Iubesc rugby-ul pentru că este un sport al bărbaţilor, chiar dacă există şi echipe de femei în ziua de azi, la bază stau valorile prietenei, solidarităţii”.
„Un eveniment tare frumos. Văd aici mulţi prieteni de-ai noştri, suntem bucuroşi să ne vedem şi sper că într-o aşa zi frumoasă să fie şi un rugby frumos”.
La eveniment au participat peste 100 de iubitori ai sportului cu balon oval.