Scandalul de corupţie de la Federaţia Internaţională de Fotbal este departe de final. Televiziunea britanică de stat a prezentat documente care arată că fostul vicepreşedinte FIFA Jack Warner a încasat 10 milioane de dolari mită ca să ajute Africa de Sud să organizeze Cupa Mondială de acum cinci ani. Oficialul neagă tot, deşi numele lui apare pe nişte extrase de cont, iar autorităţile africane au recunoscut tranzacţia.
Reporterii BBC au avut acces la documente şi extrase de cont care demonstrează că 10 milioane de dolari au fost viraţi din contabilitatea FIFA de la Zurich spre conturi controlate de fostul vicepreşedinte. Suma a fost folosită de Jack Warner şi de apropiaţii lui în numerar, prin plăţi cu cardul sau prin diferite scheme de spălare a banilor.
Ed Thomas, reporter BBC: Jack Warner nu vrea să vorbească despre milioanele lipsă, dar ancheta noastră, aşa cum vedeţi, arată informaţii detaliate care demonstrează pentru prima dată unde a fost cheltuit fiecare dolar venit de la FIFA.
De exemplu, un supermarket din Trinidad - Tobago, ţara lui Jack Warner, a încasat aproape 5 milioane de dolari. Banii erau promişi de Federaţia de Fotbal din Africa de Sud pentru un program de dezvoltare a fotbalului în regiunea Caraibelor. De fapt, banii au ajuns în buzunarele lui Warner.
Ed Thomas, reporter BBC: Documentele demonstrează că din ianuarie 2008 până în martie 2009, 4.865.000 de dolari au fost transferaţi la JTA Supermarket. Procurorii din SUA susţin că aceşti bani au fost daţi înapoi lui Jack Warner în moneda locală.
Fostul oficial FIFA, acum în vârstă de 72 de ani, susţine că este nevinovat dar nu poate oferi explicaţii despre cum au fost cheltuite cele 10 milioane de dolari din Africa de Sud.
Jack Warner, fost vicepreşedinte al FIFA: Nu este adevărat, Africa de Sud nu mi-a dat mită 10 milioane de dolari, nu mi-a dat nicio mită, Blatter nu mi-a dat nicio mită.
Brent Sancho, ministrul Sporturilor din Trinidad şi Tobago: Sunt devastat pentru că mulţi din acei bani trebuiau să revină fotbalului.
Jack Warner este unul dintre cei 14 foşti sau actuali oficiali şi colaboratori FIFA acuzaţi că au încasat mită de aproape 150 de milioane de dolari timp de 24 de ani.