Chuck Blazer, care a făcut parte din comitetul executiv şi de la care a pornit ancheta, a recunoscut că a luat mită pentru organizarea Campionatelor Mondiale din Franţa şi Africa de Sud.
Un alt fost oficial al forului mondial, Jack Warner, unul dintre cei 14 acuzaţi în dosarul de corupţie, ameninţă, la rândul său, cu o avalanşă de dezvăluiri. Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA şi personaj-cheie în ancheta FBI, le-a dezvăluit încă din 2013 procurorilor americani întreaga schemă a mitei de la vârful forului mondial.
Mărturii despre mita de la FIFA
„Printre altele, m-am înţeles cu alte persoane prin anul 1992 să facilitez acceptarea unei mite în legătură cu alegerea ţării gazdă pentru Cupa Mondială din 1998 (n.r. organizată în Franţa). Din 2004 până în 2011, eu şi alţi membri ai comitetului executiv al FIFA am fost de acord să acceptăm mită în legătură cu alegerea Africii de Sud ca gazdă a Cupei Mondiale din 2010”, a spus Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA.
Blazer a acceptat să-şi denunţe colegii de la FIFA pentru a primi o pedeapsă mai mică după ce a fost acuzat, printre altele, de înşelătorie şi fraudă electronică. În urma declaraţiilor făcute de el, săptămâna trecută, 14 persoane au fost puse sub învinuire. Printre acestea şi Jack Warner, fost vicepreşedinte al forului fotbalistic, investigat pentru că ar fi primit zece milioane de dolari în schimbul a trei voturi în favoarea candidaturii Africii de Sud pentru organizarea Cupei Mondiale din 2010. Warner, care a negat tot timpul că a luat mită, spune că se teme acum pentru viaţa lui. El ameninţă să dea publicităţii documente despre tranzacţiile făcute de FIFA, dar şi despre implicarea forului mondial în alegerile legislative din ţara sa, Trinidad Tobago.
„În aceste documente e vorba şi despre ceea ce ştiu eu despre tranzacţiile financiare din cadrul FIFA, incluzându-l şi pe Sepp Blatter, dar nu numai. Am fost acolo timp de 30 de ani. Am fost la o aruncătură de băţ de Blatter”, a declarat Jack Warner, fost vicepreşedinte al FIFA.
Între timp, ancheta în cazul mitei de la FIFA se extinde. Poliţia australiană a anunţat că a deschis o investigaţie cu privire la o posibilă deturnare de fonduri legată de candidatura acestei ţări pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, atribuită în cele din urmă Qatarului. Totul după ce, preşedintele federaţiei australiene de fotbal a spus că procedura pentru desemnarea ţării organizatoare nu a fost una tocmai curată şi l-a acuzat pe acelaşi Jack Warner că şi-a însuşit 500.000 de dolari, bani donaţi de Australia pentru realizarea unui centru de formare în Trinidad Tobago.