Construcţia bazinului olimpic de înot din Iaşi a început în anul 1990, cu fonduri de la Ministerul Educaţiei. Baza sportivă ar fi trebuit să fie realizată pe o suprafaţă de 48.000 de metri pătraţi. După ce au fost realizate lucrări în valoare de peste un milion de euro, în 2010 finanţarea a fost sistată.
După mai bine de 20 de ani de la demararea lucrărilor, bazinul olimpic din Iaşi este finalizat în proporţie de numai 40 la sută. În ultimii patru ani nu s-a mai investit nici un leu în baza sportivă. În aceste condiţii zona a fost invadată de buruieni şi a devenit adăpost petru câinii vagabonzi
„Un obiectiv început cu mult timp în urmă. Este vorba despre acea piscină olimpică, proiect demarat prin finanţare de la Ministerul Educaţiei în urmă cu mai mulţi ani şi practic îngheţat din lipsă de fonduri”, recunoaște Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.
Unul dintre cei care îşi doresc cel mai mult să fie finalizate lucrările este Vlad, un băieţel de nouă ani. Are şapte medalii pe care le-a câştigat la concursurile naţionale de înot. El se antrenează într-un bazin de doar 16 metri şi concurează în unul olimpic, de 50 de metri.
„Măcar un bazin de 25 de metri ne-ar trebui ca să facem performanţă. Nu putem înota mai mulţi, trebuie să înotăm neapărat câte doi şi ori ne lovim unii în alţii când facem întoarcere sau se duce unul pe partea altuia şi ne lovim”, spune Vlad Alexandru.
Pentru a putea face faţă competiţiilor, copiii fac naveta aproape 80 de kilometri în fiecare duminică până la bazinul semiolimpic din municipiul Roman.
O situaţie asemănătoare găsim şi la Târgu Secuiesc. O investiţie de 1 milion de euro este uitată de autorităţi. Au trecut şase ani deja de când a fost turnată fundația acestui ștrand. Acum, în locul unui complex de agrement aici este un șantier abandonat. Dacă autorităţile se vor hotarî să continue construcţia acestui ştrand, va fi nevoie de investiţii majore.
În 2009, după un an de la începerea construcţiei strandului, primăria a trecut lucrările în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii, care a abandonat investiţia.
Autorităţile locale nu renunţă la ideea unui strand în oraş şi speră ca într-un viitor apropiat să înceapă lucrările măcar pentru o piscină mai mică.