Exclusiv Simona Bucura Oprescu susține că nu a găsit proiectul legii pensiilor, atunci când a preluat mandatul. Reacția fostei ministre a Muncii

Data actualizării: Data publicării:
bucura oprescu
Simona Bucura-Oprescu. Captură foto Digi24

Simona Bucura-Oprescu a declarat, vineri în exclusivitate la Digi24, că nu avea legea pensiilor pe masă atunci când a preluat mandatul de ministră a Muncii. Întrebată dacă este sau nu adevărat că Raluca Turcan i-a transmis că i-a lăsat această lege pe jumătate scrisă atunci când a predat mandatul la minister, Bucura-Oprescu a răspuns: „ nu am găsit această lege, iar legea 360/2023, dacă a luat dintr-o lege, acea lege este 127/2019, legea făcută de doamna ministru Olguța Vasilescu”. În replică, Raluca Turcan a spus, pentru Digi24.ro, că proiectul de lege a pensiilor se regăsește în raportul de predare primire și consideră că „se fac niște confuzii”.

Aveați legea pensiilor pe masă de când ați preluat mandatul. Era unul dintre punctele fierbinți.

„Mi s-a spus că nu vom termina legea pensiilor la timp. Nu aveam asta pe masă în momentul când am preluat mandatul. Deci eu nu am găsit o lege a pensiilor. Numai puțin. Trebuie să știți că prima întâlnire pe care am avut-o la comisie pe această lege a fost pe 31 august, iar de la acel moment, împreună cu specialiștii de la Ministerul Muncii și cu cei de la Casa Națională de Pensii și cu partenerii de la Banca Mondială, fiecare componentă a legii a fost discutată articol cu articol. În momentul în care am ajuns ministru al Muncii, aveam un număr de 24 de principii pe care ar trebui să le urmăm, da? Aveam niște propuneri și aveam un număr de trei formule care ne erau propuse. Nici decizia pe care dintre acele trei formule de recalculare a pensiilor nu era luată”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, vineri la Digi24.

Ea a adăugat că nu a găsit această lege la Ministerul Muncii, atunci când a preluat mandatul, chestionată dacă este adevărat că Raluca Turcan i-a transmis că i-a lăsat legea pensiilor pe jumătate scrisă.

„Nu am găsit această lege, iar ceea ce pot să vă spun este că legea 360/2023, dacă a luat dintr-o lege, acea lege este 127/2019, legea făcută de doamna ministru Olguța Vasilescu. Pot să vă mai spun ceva. Aceasta a fost discutată articol cu articol, repet, cu partenerii de la Banca Mondială și de la Comisia Europeană și împreună cu specialiștii noștri”, a mai explicat Bucura-Oprescu.

Întrebată mai departe dacă este un adevăr ce spun liberalii  și anume că legea era deja pe jumătate scrisă și că legea e profund liberală, ministra Muncii a replicat: „Nu”.

„Vreau să vă mai spun că în momentul în care am devenit ministrul Muncii, deși procesul de evaluare a dosarelor de pensie începuse încă din 2021, dar trebuia să fie început din 2020, tot în baza legii doamnei Olguța Vasilescu, am găsit doar aproximativ 70% dintre dosarele de evaluare finalizate și peste un milion de dosare erau neevaluate, în fapt dosarele cele mai grele. Ca lucrurile să fie foarte clare. A fost făcută legea, a fost adoptată de Parlament, au fost făcute normele”, a conchis Simona Bucura-Oprescu.

Turcan spune că pregătirea legii pensiilor apare și în măsurile privind recalcularea

Fosta ministră a Muncii Raluca Turcan a afirmat, vineri pentru Digi24.ro, că ea a lăsat legea pensiilor în lucru la minister, lucru care poate fi contestat de raportul predare primire.

„Cred că se fac niște confuzii și nu înțeleg de ce, pentru că nu e deloc complicat. Proiectul de text de lege, lucrat într-un grup de lucru oficial constituit pentru legea pensiilor, se regăseste in raportul de predare primire. Așadar, este vorba despre un document oficial. Pregătirea legii pensiilor lucrată în mandatul meu, se regăsește, de asemenea, în toate măsurile de pregătire a recalculării, precum angajarea personalului suplimentar însărcinat cu digitizarea dosarelor cu șină. Nu mai spun că principiile legii se regăsesc în PNRR. Adevărul este foarte simplu de verificat!”, a declarat Turcan, pentru Digi24.ro.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville