Simona Bucura-Oprescu a vorbit vineri seara, în exclusivitate la Digi24, despre esența Legii Pensiilor și despre situația persoanelor cu grad de handicap, în special cea a nevăzătorilor. Ministrul Muncii a ținut să precizeze că „legea pensiilor nu este despre câți bani obținem în plus, legea pensiilor este în primul rând despre echitate în sistemul public de pensii”. Simona Bucura-Oprescu a spus că și pentru persoanele cu dizabilități „găsim soluții”.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Fiecare pensionar, atât pe talonul de pensie, cât și în veniturile pe care le are, fiindcă, datorită noii Legi a Pensiilor, toți pensionarii din România, în 2024 au de câștigat, fiindcă încă de la 1 ianuarie toate pensiile au crescut cu 13,8%, dar și care urmare a recalculării.
Avem aproape 83% dintre pensionari care vor avea o creștere a pensiei.
Legea pensiilor nu este despre câți bani obținem în plus. Legea pensiilor este în primul rând despre echitate în sistemul public de pensii.
Anca Suciu, jurnalist Digi24: Ați spus că toți pensionarii au de câștigat. Persoanele nevăzătoare?
Simona Bucura-Oprescu: Absolut toți pensionarii au de câștigat, fiindcă inclusiv pentru cei care sunt cu dizabilități, cu care am avut discuții, și pentru dânșii găsim soluții.
Noua lege a venit cu întărirea contributivității.
Pentru nevăzători se menține cuantumul în plată, ca la toate celelalte categorii, iar, pe noua formulă, cei care vor deveni pensionari din septembrie, pe noua lege, prevede și pentru aceștia un punctaj suplimentar, de 0,5 puncte pe an, pentru cei care sunt în condiții de handicap grav, și 0,25 puncte pe an, cei care sunt în condiții de handicap accentuat.
Anca Suciu: Președintele asociației persoanelor nevăzătoare vă transmite că pensiile lor scad cu procente de până la 60-80%, și spun că legea e neconstituțională, că vor ieși în stradă. Veți lua în discuție articolele care vizează persoanele care nu sunt în capacitatea de a munci la fel ca un om sănătos?
Simona Bucura-Oprescu: În ceea ce privește nevăzătorii, pe vechile legi au avut stagii de cotizare de 10, de 11 ani. Acum, stagiul de cotizare pentru aceștia este o treime din stagiul complet de cotizare, adică 15 ani. Am venit cu acest punctaj suplimentar care reprezintă o formă de recunoaștere a demnității în muncă a acestor persoane.
Anca Suciu: Ați spus că 83% dintre pensii cresc, acum îmi spuneți că toate pensiile cresc. Sau că nicio pensie nu scade. Din moment ce 83% cresc, e limpede că există un procent care scad. Ce se întâmplă? Aveți oameni care au pensia scăzută. Vorbiți și pentru aceștia.
Simona Bucura-Oprescu: Da. Să lămurim. În 2024 au crescut pensiile pentru toți românii. În urma recalculării, pentru toți românii nu avem nicio scădere. Celor cărora, în urma recalculării pe bază de contributivitate a pensiilor, le rămâne cuantumul în plată.
În continuare, toți românii vor beneficia de majorările ulterioare, la partea contributivă.
Anca Suciu: Ați vorbit de majorarea pensiilor în 2024, când eu v-am spus că asociațiea nevăzătorilor vă transmite că „nu vor fi indexate cu inflația, vor rămâne înghețate câțiva ani”.
Simona Bucura-Oprescu: Absolut toate pensiile din România, inclusiv cele ale persoanelor cu grad de handicap, vor fi majorate pentru partea contributivă.
Le transmit tuturor persoanelor cu dizabilităţi că, în ceea ce-i priveşte, împreună, vom găsi soluţiile necesare astfel încât niciunul dintre dânşii să nu aibă ceva de pierdut. Angajamentul meu este că Guvernul va găsi cele mai bune soluţii astfel încât dânşii, care sunt într-o situaţie cu totul specială, să beneficieze de grija şi protecţia noastră.
Editor : Liviu Cojan