O nouă pagină a fost scrisă în istoria astronomiei, după ce marți seara a fost lansată cu succes cea mai nouă rachetă a companiei SpaceX: Falcon Heavy. Aceasta este cea mai puternică din lume (detalii aici). În același timp, când racheta se îndepărta de Pământ, la centrul spațial Kennedy din Florida, două dintre cele trei propulsoare reutilizabile aveau să se întoarcă și să aterizeze în sincron. Urmăriți mai jos momentul, aplaudat frenetic de către cei care au contribuit la proiect.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă din lume, a decolat de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida în ropotele de aplauze ale echipei SpaceX. După câteva minute, două dintre propulsoarele auxiliare reutilizabile s-au detaşat de racheta principală, aşa cum trebuiau, şi au revenit singure la sol.
Treapta propulsoare centrală, despre care SpaceX a preconizat că are puţine şanse să fie salvată, a ajuns în Oceanul Atlantic cu o viteză de circa 483 kilometri pe oră, împroşcând apă pe puntea barjei-dronă amplasate în vederea acestei aterizări, a informat Elon Musk în cadrul unei conferinţe de presă organizată după eveniment.
„Mi-am imaginat o explozie gigantică pe rampă, cu roţile sărind pe drum şi logo-ul aterizând undeva cu zgomot. Dar, din fericire, nu s-a întâmplat aşa ceva. Lucrurile nebuneşti devin realitate”, a adăugat antreprenorul.
Racheta lansată de SpaceX nu a avut echipaj uman, în schimb, a avut o încărcătură neobișnuită: o maşină electrică Tesla Roadster produsă tot de Elon Musk.
Rachetele Falcon 9 au fost folosite de mai multe ori în cadrul misiunilor de reaprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale. Acestea s-au întors de 21 de ori aterizând pe uscat sau pe barje amplasate pe ocean.