Uniunea Europeană vede „convergență” cu Japonia în ce privește dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială, a declarat luni comisarul european pentru valori și transparență, Vera Jourova, într-un interviu pentru Reuters. E o mișcare surpriză a UE, care caută deschidere pe piețele asiatice și acces la tehnologiile noi de acolo, dar nu vrea să depindă de China.
„Văd multă convergență în modul în care privim inteligența artificială și inteligența artificială generativă”, a declarat pentru Reuters comisarul european pentru valori și transparență, Vera Jourova, într-un interviu.
La prima vedere, viziunile nu sunt chiar comune. UE vrea să vină cu reglementări mai dure și să țină sub control avântul inteligenței artificiale, în vreme ce Japonia adoptă un cadru mai flexibil, tocmai pentru a stimula creșterea economică.
Totuși, UE și Japonia fac pași importanți pentru a aprofunda cooperarea cu privire la tehnologii precum AI, securitatea cibernetică și producția de cipuri, considerate importante pentru securitatea economică.
"Am fost recent în China și este un lucru total diferit. Aș putea discuta cu partenerii noștri japonezi pentru că nu trebuie să ne explicăm unul altuia lucruri de bază", a spus Jourova, în cadrul unei dezbateri despre guvernanța internetului organiate la Kyoto.
Dincolo de partea tehnologică, cele două părți urmăresc și armonizarea unui cadru de reglementare a AI, dar și un cod de conduită pentru companiile implicate în dezvoltarea noilor mecanisme digitale, a mai spus Jourova.
Deschidere spre Asia, dar nu spre China
UE pare în urmă în acest moment când vine vorba de tehnologii noi legate inclusiv de inteligența artificială. China a făcut pași importanți, dar Bruxelles nu urmărește să depindă de tehnologiile dezvoltate de companiile chineze.
Uniunea Europeană vrea să consolideze parteneriate cu națiunile asiatice avansate din punct de vedere tehnologic, dar China nu e o opțiune. Riscurile la adresa securității naționale reprezintă doar unul dintre motive.
Spre deosebire de SUA, care au luat măsuri pentru a-și deconecta economia de Beijing, UE trebuie să caute parteneri.
Mai mult, americanii au cerut și europenilor să izoleze China atunci când vine vorba de schimburi comerciale din domeniul tehnologiei.
Mișcarea UE de a colabora mai strâns cu Japonia în domenii tehnologice cheie, cum ar fi inteligența artificială și semiconductori, este un joc strategic în peisajul geopolitic mai larg. E parte din planul UE de a se asigura că prinde trenul noilor tehnologii, că nu rămâne în urmă.
Și România încearcă să țină pasul. Recent, ministerul de resort a venit cu o Strategie Națională privind inteligența artificială - detalii AICI.