Un fulger puternic de lumină cosmică a perturbat atmosfera Terrei

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0822027230
Acest fulger puternic a activat detectoare de trăsnet în India şi a declanţat instrumente dedicate studierii erupţiilor solare Foto: Profimedia

O explozie de lumină cu o energie-record - o erupţie uriaşă de raze gamma, cea mai strălucitoare observată vreodată de astronomi, care a iluminat telescoapele timp de şapte minute - și care a atins Terra anul trecut, după o călătorie de două miliarde de ani lumină prin cosmos, a perturbat straturile superioare ale atmosferei într-un mod fără precedent, arată un studiu citat de AFP și News.ro.

La 9 octombrie 2022, astronomii au descoperit o erupţie uriaşă de raze gamma - cea mai intensă formă a radiaţiei electromagnetice -, un fenomen provocat de evenimentele cele mai extreme în Univers, de exemplu explozii ale unor stele uriaşe.

Această explozie de raze gamma - denumită BOAT (”Brightest Of All Time”, ”Cea mai strălucitoare din toate timpurile”), emisă la o distanţă de aproximativ două miliarde de ani lumină, a iluminat telescoapele timp de doar şapte minute, dar a lăsat o lumină reziduală vizibilă de către astronomi amatori timp de şapte ore.

Acest fulger puternic a activat detectoare de trăsnet în India şi a declanţat instrumente dedicate studierii erupţiilor solare.

Oameni de ştiinţă au putut determina rapid impactul acestuia asupra comunicaţiilor radio pe unde lungi în partea inferioară a ionosferei (stratul superior al atmosferei terestre), situată între 60 şi 350 de kilometri altitudine.

Cercetărori italieni şi chinezi au continuat analiza evenimentului şi au observat, pentru prima oară, că acesta a tins şi partea înaltă a ionosferei. Situată între 350 şi 950 de kilometri deasupra Terrei, în apropiere de limita spaţiului, ionosfera înaltă este locul în care razele Soarelui se transformă în particule încărcate care formează un important câmp electric.

De aproximativ 20 de ani, experţi dezbat cu privire la posibilitatea ca exploziile gamma să afecteze ionosfera înaltă, declară AFP autorul principal al studiului, publicat marţi în Nature Communications, Mirko Piersanti.

”Cred că am răspuns, în sfârşit acestei întrebări”, a declarat acest cercetător de la Universitatea italiană L'Aquila.

Echipa sa a avut noroc, iar un satelit chinezo-italian, CSES, echipat cu un detector de câmp electric, se afla ”exact în zona iluminată de explozia gamma”, la 500 de kilometri deasupra Terrei.

”Am găsit o formă în câmpul electric care nu a mai fost niciodată observată anterior”, declară cercetătorul.

”Este incredibil, putem vedea lucruri care se produc în spaţiul îndepărtat, dar care afectează şi Terra”, subliniază într-un comunicat un expert în raze gamma de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), Erik Kuulkers.

Această descoperire ar urma să ajute la înţelegerea ameninţării potenţiale a unor viitoare explozii gamma.

Cel mai rău scenariu ar fi ca o erupţie la fel de puternică să se producă în galaxia noastră, Calea Lactee.

Ea ar avea puterea de a ”şterge complet” stratul de ozon al Terrei, afirmă Mirko Piersanti.

Tot ceea ce se află pe suprafaţa pământului va fi axpus, atunci, razelor ultraviolete ale Soarelui, care ar putea aneantiza viaţa pe Terra.

Însă este la fel de probabil ca ionosfera să absoarbă toate razele gamma şi ”să nu se întâmple nimic” cu pământenii, afirmă cercetătorul.

Explozia gamma BOAT care a avut loc anul trecut pe cerul terestru din constelaţia Sagitta - denumită oficial GRB 221009A - ar proveni fie de la explozia unei stele uriaşe aflate la sfârşitul vieţii, fie de la naşterea unei găuri negre.

Sau de la ambele, având în vedere puterea acesteia - o stea uriaşă explodează şi devine o supernova, după care se prăbuşeşte în ea însăşi şi formează o gaură nagră.

Materia formează apoi un disc în jurul găurii negre, este absorbită în aceasta şi eliberată sub formă de energie.

În medie, mai mult de o explozie gamma atinge Terra în fiecare zi, dar se estimează că o explozie de intensitatea BOAT are loc doar o dată la 10.000 de ani.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
profimedia-0935610740
Emmanuel Macron: Putin nu vrea pacea şi nu este pregătit să o negocieze. Ceea ce tocmai a făcut este un semn...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului