The Guardian: De ce ar trebui naționalizate Google, Facebook și Amazon

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

„Trebuie să naționalizăm Google, Facebook și Amazon. Iată de ce”, este titlul unui articol de opinie publicat în The Guardian de Nick Srnicek, un lector în economie digitală de la King’s College. Multe dintre sugestiile lui Srnicek pot părea cel puțin provocatoare sub aspectul competițional al pieței libere. 

2008 Google Winter Marketing Forum In Xian
Foto: Getty Images

Trăim în preludiul unei crize, scrie Srnicek, precizând că Google, Facebook sau Amazon produc un monopol asupra datelor noastre mult prea mare pentru a mai servi interesul public.

Modelul de business al acestor trei giganți le permite să „sifoneze veniturile și datele într-un ritm incredibil și să se consolideze ca noi maeștri ai economiei”. În acest sens, Nick Srnicek dă ca exemplu „războiul internațional al prețurilor la alimente” dus de Amazon prin reducerea subită a prețurilor, cu 43%, în prima zi de după achiziționarea retailer-ului de mâncare organică Whole Foods.

Niciuna dintre aceste companii nu are nici măcar o fărâmă de praxisul companiilor tradiționale: „Facebook conectează utilizatorii, agenții de publicitate și dezvoltatorii; Uber, pasagerii și șoferii; Amazon, cumpărătorii și vânzătorii”. Această dinamică rapidă de a ajunge la o masă critică face ca asemenea afaceri să aibă un succes garantat: „cu cât mai mulți utilizatori, cu atât ei devin mai utili pentru întregii utilizatori”.

Acest lucru creează un vortex de atragere a majorităților, ceea ce produce expansiune economică prin superioritate numerică. Economia bazată pe „efectele rețelei”, subliniază lectorul britanic, „generează un impuls care nu numai că ajută aceste platforme să supraviețuiască controverselor, ci face incredibil de dificilă” detronarea lor într-un flux al competițiilor. Astfel iau naștere „monopoluri formidabile”.

„Google controlează căutările, Facebook guvernează peste social media, iar Amazon conduce comerțul electronic. Iar acum, aceste companii își exercită puterea asupra companiilor non-platformă – o tensiune care ar putea fi exacerbată în deceniile următoare. Să ne uităm la starea jurnalismului: Google și Facebook «greblează» în veniturile record din publicitate prin algoritmi sofisticați; ziarele și televiziunile văd cum agenții de publicitate își iau zborul, disponibilizări în masă, cofrarea jurnalismului de investigație costisitor și prăbușirea unor brand-uri majore de print”, mai scrie Nick Srnicek.

Puterea acestui „triumvirat” asupra „dependenței noastre de date” mai adaugă o „nouă tendință”. În secolul nostru, datele au devenit echivalentul petrolului, o „resursă esențială pentru întreaga economie globală și centrul unei lupte intense pentru a o controla”. Platformele, ca spații de interacțiune între diverse grupuri sociale, furnizează ceea ce este în realitate „o plaformă de petrol pentru date”. Fiecare interacțiune pe platformă devine „un alt punct de date” care poate fi „capturat și introdus într-un algoritm”.

Lectorul britanic sugerează că, pentru a menține o competiție de business sănătoasă pe termen lung, aceste noi monopoluri comerciale ar trebui să filtrate printr-o reglementare care să le impună și elemente de „monopol natural”, precum cele din concurența pentru „proprietatea publică” a companiilor feroviare. Practic, sugerează Srnicek, ar însemna introducerea unui anumit „volum” de control al statului asupra infrastructurii digitale prin care Facebook, Google ori Amazon „câștigă profit și putere”, monopolizând spațiul digital. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...