Experții de la Agenția Spațială Europeană fac ultimele pregătiri pentru lansarea unui nou telescop spațial care va avea misiunea de a produce cea mai exactă hartă 3D a Universului și de a face cunoscute forțele întunecate care-l modelează, relatează The Guardian.
Sonda Euclid a ESA a costat aproximativ un miliard de euro și va fi folosită pentru a face observații asupra unei treimi din universul cunoscut și miliardelor sale de galaxii.
De asemenea, scopul este de a cerceta materia întunecată și energia întunecată care, împreunp, formează 95% din univers.
„Este unul dintre cele mai mari semne de întrebare în domeniul astronomiei. Nu știm din ce este făcută «țesătura» universului – este o temă esențială. E vorba de originile noastre, e fundamental”, spune Isobel Hook, profesoară de astrofizică la Lancaster University.
În absența unor probleme de ultimă oră, Euclid va porni în călătoria sa de o lună spre locul din care va începe observația - la o distanță de peste 1,6 milioane de kilometri de Pământ – sâmbătă, de pe cosmodromul din Cape Canaveral, din Florida, la bordul unei rachete Falcon 9.
Telescopul ar fi trebuit să fie lansat în 2022, la bordul unei rachete rusești Soiuz, însă războiul lui Putin împotriva Ucrainei a dus la o prăbușire a cooperării între ESA și Roscosmos. Misiunea a fost încredințată companiei americane SpaceX, în loc.
Peste 2.000 de cercetători europeni sunt implicați în această misiune importantă.
Misiunea „Euclid” va cerceta materia întunecată și energia întunecată
Denumit după fondatorul grec antic al geometriei, Euclid din Alexandria, telescopul va orbita într-un loc cunoscut cu numele de zona „Soare-Pământ Lagrange, punctul doi” și va împărți spațiul cu telescopul James Webb.
Euclid va fi poziționat cu spatele la Soare pentru a-și proteja senzorii extrem de puternici cu care va privi spre univers.
Euclid este dotat cu un telescop cu diametrul de 1,2m și două instrumente științifice – o cameră optică Vis și un spectrometru și fotometru Nisp. Deși materia întunecată și energia întunecată sunt invizibile, astronomii au descoperit-o pe baza atracției gravitaționale pe care o exercită asupra galaxiilor. Cercetătorii spun că energia întunecată stă la baza extinderii constante a universului.
Materia întunecată se dezvăluie pe sine prin faptul că masa ei invizibilă „îndoaie” spațiul și timpul. Acest efect face ca lumina să-și schimbe forma când călătorește spre telescop, astfel că se provoacă mici distorsiuni.
Analizând aceste distorsiuni în galaxii, la diferente intervale și distanțe, cercetătorii pot să-și dea seama unde se află materia întunecată și cum a modelat energia întunecată „pânza” cosmică.
Camera Vis, dezvoltată de o echipă de la University College London, este esențială pentru misiunea Euclid și va observa o parte mai mare a universului într-o o zi decât cea observată de telescopul Hubble în 25 de ani.
Cercetătorii speră să facă descoperiri fundamentale
Astronomii știau despre faptul că universul se află în expansiune încă din anii ’20, însă abia în anii ’90 au găsit și dovada că expansiunea este accelerată. Cercetătorii au propus teoria materiei întunecate ca forță anti-gravitațională în creștere în ultimii șase miliarde de ani, fapt ce a dus la îndepărtarea galaxiilor unele de celelalte cu o viteză tot mai mare.
Pentru a afla mai multe despre natura energiei întunecate, cercetătorii misiunii Euclid vor măsura distanța dintre milioane de galaxii și vor observa cum sunt ele „distribuite” în spațiu.
Astăzi, cupluri de galaxii par să fie separate de 490 de milioane de ani-lumină, însă observarea acestora de-a lungul istoriei ne poate spune cât de mult s-a „întins” spațiul de-a lungul timpului.
„Am putea confirma că energia întunecată este constantă. Dar dacă aflăm și contrariul și aceea va fi o descoperire mare”, a spus Hook.
Deși obiectele obișnuite cunoscute de noi sunt făcute din atomi, despre energia întunecată se crede că este făcută din particule noi necunoscute care interacționează puțin spre deloc cu materia obișnuită.
Numeroase detectoare din toată lumea încearcă să-i dea de urmă, însă până acum, niciunul nu a găsit nimic.
Energia întunecată este chiar mai misterioasă – cercetătorii nu pot să-și dea sama dacă forța anti-gravitațională vine de la particule cuantice care intră și ies din existență prin vid, un nou câmp de particule, sau dacă teoria relativității a lui Einstein este pur și simplu incompletă în ce privește acest aspect.
Măsurtătorile de precizie ale Euclid îi vor ajuta pe cercetători să-și dea seama care dintre teoriile existente descriu mai bine realitatea - „Este o problemă fundamentală să fii în 2023 și să nu știi din ce e făcută această mare parte a universului. Avem multe teorii dar e greu să avansezi fără date”, spune profesorul Mark Cropper, liderul echipei Vis de la laboratorul de știință spațială de la University College London.
Editor : Adrian Dumitru