Scenarii futuriste din filme precum I, Robot sau din franciza Robocop ar putea deveni realitate pe străzile Dubaiului.
Poliția din Dubai a anunțat că va prezenta pe 24 mai primul robot-polițist din ceea ce se anunță a fi, până în 2030, un echipaj complet de umanoizi ai legii.
Vorbim despre o cascadorie de PR sau este primul pas spre o nouă epocă a menținerii ordinii publice și a luptei împotriva criminalității? - se întreabă jurnaliștii de la CNN.
Robotul-polițist pe care poliția din Dubai îl va prezenta în această săptămână este un umanoid din seria REEM, căruia cetățenii îi pot raporta diverse infracțiuni. Odată înregistrată infracțiunea în baza de date a umanoidului, următorul pas va fi derularea anchetei.
Robotul REEM a fost elaborat de compania PAL Robotics din Spania, fiind dezvăluit publicului pentru prima oară în 2011. Cântărește 220 de kilograme, este montat pe o platformă prevăzută cu roți și poate purta conversații în nouă limbi.
„Robotul va fi un serviciu interactiv pentru societate”, spune Khalid Nasser Alrazooqi, directorul general al departamentului pentru servicii inteligente din cadrul poliției din Dubai.
Cetățenii îi pot pune întrebări robotului, pot plăti amenzi și pot accesa prin intermediul acestuia o varietate de informații de interes public. Alrazooqi susține că softul de recunoaștere facială are o acuratețe de 80%, adăugând că, pentru a se evita orice situație neplăcută, ochii agentului umanoid vor transmite un feed în timp real către un centru de analiză.
Următoarea etapă, deja în stadiu de cercetare și dezvoltare, va fi aceea de a crea „un robot deplin funcțional care să poată acționa ca un polițist normal”.
Khalid Nasser Alrazooqi admite totuși că există numeroase probe de foc pe care această tehnologie trebuie să le treacă. Cum ar fi reproducerea felului de a fugi al ființelor umane în structura de mobilitate a robotului sau manevrarea cu dexteritate a armelor: „Încă mai așteptăm ca producătorii să materializeze aceste lucruri. Lucrăm îndeaproape cu ei”.
Cum se văd însă aceste noi realități din perspectiva comunității științifice? Alan Winfield, profesor de etică al Universității West England, are anumite rezerve. „Există probleme etice foarte mari. Dacă îi ceri unui robot să prindă infractori, cum poți fi sigur că robotul nu îi va răni pe oameni?”. Să creezi un robot care să poată interveni într-un scenariu de criminalitate fără a periclita sănătatea oamenilor va fi „extrem de dificil”.
Chrissie Lightfoot, nume de referință în domeniul roboticii, este de părere că în jurul greșelii pe care o poate comite un robot la adresa unui om se află o întreagă constelație de persoane responsabile, de la programatorul de pe linia fabricii și până la operatorul din biroul poliției. „De exemplu, vor accepta companiile de asigurări să elaboreze asigurări pentru asemenea scenarii?”, se întreabă Lightfoot.