Oamenii de știință propun crearea unei țări independente în spațiu
Data actualizării: Data publicării:
Mai mulți oameni de știință propun înființarea unei țări independente în spațiu, cu numele Asgardia și a unui scut cosmic care să apere Pământul de asteroizi.
Proiectul este condus de omul de știință rus Igor Ashurbeyli, șeful comitetului de Științe ale Spațiului din UNESCO, și are în componență oameni de știință, ingineri și experți în legislația internațională.
Astfel, se dorește o „zonă” care să nu se afle sub controlul niciunei țări de pe Pământ.
Țara Asgardia, nume derivat dintr-o lume din mitologia nordică, ar urma să devină un membru al Națiunilor Unite, să aibă propriul drapel și propriul imn. Cei interesați pot propune steagul noii națiuni.
Mai exact, șeful proiectului a spus pentru The Guardian că „cetățenii acestei națiuni vor trăi pe Pământ, în diferite țări. Vor fi cetățeni ai țării lor și cetățeni ai Asgardiei”.
„Când numărul solicitărilor privind cetățenia va depăși 100.000, vom putea depune cererea de creare a statului la Organizația Națiunilor Unite”, a precizat Igor Ashurbeyli.
Propunerea are și aspecte mai practice. În prezent, conform normelor juridice, guvernele trebuie să autorizeze și să supervizeze programele spațiale din propriile țări, chiar dacă sunt și programe comerciale. Așadar, prin înființarea acestei țări, activitățile spațiale se pot dezvolta fără controlul națiunilor de pe Terra.
„Mesajul Asgardiei este 'Pace în spațiu' și dorește să prevină transferarea conflictelor de pe Pământ în spațiu. Asgardia este unică dintr-un punct de vedere filosofic - să servească întreaga umanitate și pe fiecare individ în parte”, a spus dr. Igor Ashurbeyli, potrivit The Telegraph.
Profesorul David Alexander, directorul al Rice Space Institute de la Universitatea Rice din Houston, a declarat că „misiunea Asgardiei este utilă”.
De asemenea, unul din primele proiecte ale grupului este crearea unui scut care să protejeze Terra de asteroizi și gunoi spațial. Însă, deocamdată nu sunt oferite prea multe detalii.
Consorțiul plănuiește să lanseze un prim satelit în spațiu anul viitor. Dintre toate țările de pe Pământ, doar 13 națiuni și o organizație (ESA) au lansat sateliți în spațiu.