O rachetă SpaceX care transportă un satelit cu tehnologie românească a fost lansată în spațiu. Care este scopul misiunii

Data actualizării: Data publicării:
spacex
O rachetă SpaceX care transportă un satelit cu tehnologie românească a fost lansată în spațiu.

România contribuie semnificativ la prima misiune de apărare planetară, condusă de Agenția Spațială Europeană. O rachetă SpaceX care transportă un satelit care are tehnologie românească a fost lansată în spațiu. Tehnologia are ca scop observarea și analizarea unui asteroird. Românii au conceput sistemul de ghidare și navigație fără de care satelitul nu își poate îndeplini misiunea.

 

În 2022, un satelit american a lovit un asteroid pentru a-i devia traseul, într-o misune coordonată de NASA. Acum, misiunea HERA va duce satelitul în vecinătatea acestui asteroid cu ajutorul unui sistem dezvoltat în România. Un român care a lucrat la proiect este în Florida, de unde se lasează racheta Space X.

Cristian Chitu, inginer: A trebuit să menținem un timeline foarte strict și vorbim de o misiune deep space, aceste componente hardware au trebuit să fie calificate în raport cu anumite cerințe de mediu conform cu standardele ESA. Punem steagul României pe o misiune a Agenției Spațiale Europene.

Bogdan Popa, inginer calitate: S-au făcut teste mecanice de vibrații, teste de electromagnetism pentru a dovedi că nu e un pericol pentru satelit, teste termice - trecerea de temperatură, teste de funcționare și, într-un final, unitatea a supraviețuit, testele au fost ok și unitatea funcționează. Cealaltă unitate este montată în satelit, iar aceasta s-a întors la noi și e o variantă de backup.

Echipamentul românesc va ajuta satelitul HERA să ajungă în siguranță la asteroid printr-un sistem de ghidaj și control performant. Românii și-au pus amprenta și pe partea de prelucrare a imaginilor.

Vlad Olteanu - inginer: Am dezvoltat o unitate de procesare de imagini care va ajuta sistemul de ghidare, navigație și control al misiunii HERA. Pe baza imaginilor satelitate preluate de camerele, algoritmii dezvoltați de noi vor procesa imaginile și vor ajuta în ghidarea satelitului.

Pe satelitul mamă Hera se află doi sateliți mici, Milani și Juventas, care vor fi lansați după ce HERA va intra pe orbita asteroidului. Juventas folosește aceeași tehnologie românească pentru ghidare și navigație ca HERA. O treime din acesta este realizat chiar în țara noastră.

Scopul misiunii este ca pe viitor să se poată devia un asteroid care ar fi pe aceeași traiectorie cu Pământul. Asteroidul unde ajunge Hera nu este o amenințare pentru planeta Pământ, dar studierea lui pregătește omenirea pentru un pericol real.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
Digi FM
Cine este Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță și cu ce se ocupă. Cei doi au fost împreună mai bine...
Pro FM
Mama lui Sean „Diddy” Combs, primele declarații despre acuzațiile care i se aduc fiului ei: „Pare un linșaj...
Film Now
Eva Longoria, criză de râs pentru că fiul ei nu se mai lăsa dus de pe covorul roșu. La costum, cu freza...
Adevarul
Explicațiile lui Toni Greblă cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către BEC: „Nu se poate...
Newsweek
Se dau bani în plus la pensie pentru perioade asimilate și necontributive. Casa de Pensii anunță
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Nicole Kidman, apariția care i-a îngrijorat pe fani. Actrița, mai slabă ca niciodată, la câteva săptămâni de...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”