Foto O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul

Data actualizării: Data publicării:
gaura maud rise
Gaura este situată în apropiere de Maud Rise, un munte subacvatic. FOTO: Profimedia Images
Din articol

Oamenii de știință au reușit să rezolve un mister vechi de 50 de ani și au anunțat că au descoperit ce cauzează formarea repetată a unei găuri de mărimea Elveției în gheața din Antarctica, potrivit Live Science.

Cercetătorii au observat pentru prima dată gaura, numită Maud Rise polynya, în 1974 și 1976 în Marea Weddell din Antarctica, iar de atunci a reapărut fugitiv și sporadic, având de fiecare dată dimensiuni diferite, cu toate că se formează în același loc. De asemenea, s-a mai întâmplat ca timp de ani de zile acest fenomen să nu aibă loc. Acest lucru i-a lăsat pe oamenii de știință nedumeriți cu privire la condițiile exacte necesare pentru ca gaura să se formeze.

În 2016 și 2017, s-a format o gaură imensă, de 80.000 de kilometri pătrați, care a rămas astfel timp de câteva săptămâni în timpul ambelor ierni, permițând oamenilor de știință să arunce o privire mai atentă asupra fenomenului și să rezolve în cele din urmă misterul vechi de 50 de ani. Ei au scris despre descoperire în revista Science Advances.

„2017 a fost prima dată când am avut o gaură atât de mare și care a ținut atât de mult timp în Marea Weddell din anii 1970 încoace”, a declarat autorul principal Aditya Narayanan, cercetător la Universitatea Southampton din Anglia.

Scientists solve mystery of Antarctic hole twice size of Wales
Gaura este situată în apropiere de Maud Rise, un munte subacvatic. FOTO: Profimedia Images

Când vara se transformă în iarnă în Antarctica, gheața marină se extinde de la aproximativ trei milioane km pătrați la 18 milioane de km pătrați, acoperind 4% din suprafața Pământului.

Cum se formează

Găurile din această gheață, numite polynyas, se formează atunci când vânturile puternice din interior împing plăcile în afară. Acest vânt rece îngheață, de asemenea, mai multă apă de mare în interiorul acestora, adăugând bucăți suplimentare la stratul de gheață.

Dar în oceanul deschis și departe de aceste vânturi de coastă, unde se formează Maud Rise, găurile din gheața marină sunt mult mai puțin susceptibile de a se dezvolta. Acest lucru, împreună cu o reducere uimitoare a întinderii totale a gheții din Oceanul de Sud, i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe ce condiții specifice ar putea cauza formarea Maud Rise.

Pentru a investiga misterul, oamenii de știință au analizat datele de la sateliți, dar au analizat și observațiile anterioare făcute de alți cercetători. Ei au descoperit că, în 2016 și 2017, curentul oceanic circular al Mării Weddell, numit Weddell Gyre, a fost mai puternic decât în alți ani, ajutând curenții subacvatici să aducă sarea și căldura mai aproape de suprafață.

Gaura este situată în apropiere de Maud Rise, un munte subacvatic. 

Noua descoperire este importantă pentru înțelegerea Antarcticii și a impactului său asupra oceanului global, potrivit cercetătorilor. Schimbările climatice fac deja vânturile de pe cel mai sudic continent mai puternice, creând probabil mai multe găuri de acest fel în viitor. Între timp, 40% din apele oceanului global își găsesc originea în coasta Antarcticii, ceea ce o face vitală în reglarea climatului regional de pe întreaga planetă.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege pentru românii cu casa la curte: Vecinii pot cere demolarea și...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Jennifer Lopez, doar într-un body decoltat și strălucitor, din nou pe scenă după divorțul de Ben Affleck. În...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Artefacte din Efectul Cantemir (poza principala)
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, schimbă percepția românilor asupra...
Digi Animal World
Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii
Film Now
Glen Powell, după ce s-a zvonit că-i ia locul lui Tom Cruise în seria "Misiune Imposibilă": "Mama nu m-ar...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...