NASA investighează o bucată destul de mare de metal despre care se crede că este o rămășiță a unei baterii eliminate de Stația Spațiala Internațională pe Pământ după ce aceasta a căzut pe o casă din Florida, distrugându-i acoperișul și trecând prin podelele celor două etaje, relatează The Guardian.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Inginerii de la agenția spațială americană analizează bucata de metală cilindrică care cântărește aproximativ un kilogram. Ea a căzut pe Pământ pe 8 martie și a lovit o casă din orașul Naples, Florida.
„A fost un sunet infernal. Aproape că mi-a lovit fiul. Se afla într-o altă cameră și a auzit totul. Ceva a lovit casa și a făcut o gaură imensă prin podea și acoperiș”, a declarat Alejandro Otero, proprietarul locuinței avariate. Otero a spus că era în vacanță când obiectul i-a lovit casa.
Conform jurnalului științific Ars Technica, cea mai plauzibilă explicație este că bucata de metal provine de pe Stația Spațială Internațională. Conform acesteia, comandamentul spațial american a înregistrat reintrarea în atmosferă a unei bucăți de gunoi spațial deasupra Golfului Mexicului, pe o traiectorie în direcția sud-vestului Floridei, la ora 14:29 în acea zi, cu cinci minute înainte ca momentul căderii obiectului să fie înregistrat de camerele de supraveghere din locuință.
„Avea o formă cilindrică, îți poți da seama după forma vârfului că a călătorit în această direcție prin atmosferă”, a mai spus Otero.
Un purtător de cuvânt de la NASA, Josh Finch, a declarat pentru Ars Technica că analiza va avea loc „cât de repede posibil pentru a determina originea obiectului”, deși unii experți cred că deja știu răspunsul.
Un palet de 2,9 tone folosit pentru un upgrade de baterie pe ISS a fost ejectat pe martie 2021, cel mai masiv obiect aruncat până acum de pe orbită.
Obiectul era programat să pătrundă din nou în atmosferă între 7 și 0 martie, iar experții spuneau că acesta nu va fi distrus complet de trecerea prin atmosferă.
„Fragmente în greutate totală de cam o jumătate de tonă vor lovit suprafața planetei”, scria pe Twitter, Jon McDowell, astronom la Harvard-Smithsonian.
Otero i-a răspuns lui McDowell cu imagini ale stricăciunilor provocate de obiectul spațial și spune că mesajele sale către NASA nu au primit răspuns. Bărbatul vrea să știe cum va fi compensat pentru distrugerile provocate casei sale.
Ars Technica mai adaugă că situația este un pic complicată de faptul că nu se cunoaște originea exactă a obiectului – conform acesteia, bateriile erau deținute de NASA, dar erau atașate de o structură lansată de agenția japoneză JAXA.
Editor : Adrian Dumitru