Vreme tot mai bizară de la un an la altul şi schimbări radicale în România în doar 30 de ani. Asta arată un program interactiv lansat de cei de la New York Times. Este vorba despre un calculator online cu ajutorul căruia oamenii pot să afle cât de mult s-a încălzit clima în oraşul lor, de când s-au născut.
Jurnaliştii de la New York Times şi-au propus să afle cât de mult s-a schimbat clima în ultimii 40 de ani. Astfel că au creat un program interactiv cu ajutorul căruia, oricine, din orice parte a lumii, poate verifica schimbările climatice din zona în care trăiesc.
Atât în România, cât şi în restul lumii, temperaturile au crescut drastic în ultimele decenii și au ajuns să treacă de cele mai multe ori de limita suportată de corpul uman, mai exact 32 grade Celsius.
În București, de exemplu, temperaturile ridicate sunt amplificate de aşa-numitele „insule de căldură”. Iar experţii avertizează că vor fi tot mai puţine locuri în care sa ne vom putea ascunde de caniculă.
„Nu avem amenajate spații verzi suficiente, rețeaua stradală și materialele de construcție, organizarea și amenajarea urbanistică lasă mult de dorit față de cerințele necesare suportabilității corpului uman”, spune Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice București.
Iar vremea va continua să se încălzească, arată programul online al americanilor, astfel că, spre sfârşitul secolului, vor fi între 8 şi 31 de zile cu temperaturi de peste 31 de grade Celsius.
„Este foarte probabil ca, în 2050, obiectivul stabilit prin Acordul de la Paris, să nu depășim creșterea temperaturilor medii față de nivelul preindustrial, să nu mai fie de actualitate, să fie depășit, în sensul că temperatura medie globală să crească cu 3 grade Celsius”, spune Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice București.
Deşi este aproape de munte, şi la Cluj este foarte cald zilele acestea, aproape 30 de grade. Dacă în urmă cu aproximativ 30 de ani era așteptat doar o zi pe an cu temperaturi de peste 32 de grade Celsius, după cum arată calculatorul online, acum locuitorii se pot aștepta la cel puțin o săptămână cu astfel de temperaturi caniculare
Măsurile de limitare a încălzirii gloabale au fost stipulate în istoricul acord semnat la Paris, în 2015, de 195 de state între care şi România. Acordul propune limitarea creşterii temperaturii globale medii „cu cel mult 2 grade Celsius” prin raport la epoca preindustrială.