A rămas însărcinată la trei luni după îndepărtarea unui fibrom uterin de 13 cm

Data publicării:
Fotografie articol RM_main photo Articol susținut de Regina Maria

Dr. Dragoș Iuga, Regina Maria: „ fibromul a trebuit extras printr-o incizie de doar 2 cm”

Fibroamele uterine sunt tumori benigne (necanceroase) care se dezvoltă în țesutul muscular al uterului și reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de tumori ginecologice, care afectează peste 40% dintre femeile cu vârsta peste 35 de ani.

De cele mai multe ori fibroamele uterine sunt descoperite în timpul unui control ginecologic de rutină, însă sunt cazuri în care femeile se prezintă la medic din cauza unor simptome care se pot manifesta prin sângerări vaginale sub formă de menstruație prelungită sau abundentă, presiune pelvină, balonare, constipație, senzație de urinare imperioasă sau dureri în timpul actului sexual.

Iulia, o tânără în varstă de 27 de ani din Oradea, s-a programat pentru o consultație la Dr. Dragoș Iuga, medic primar Obstetrică - ginecologie la Spitalul Regina Maria Cluj, din cauza unor dureri mari în zona pelvină. La examinarea ecografică, medicul a descoperit un fibrom de 13 cm și i-a recomandat să înceapă de îndată pregătirile pentru o intervenție chirurgicală. Operația trebuia să fie cât mai puțin invazivă, având în vedere vârsta pacientei și faptul că își dorea ca în viitorul apropiat să rămână însărcinată.

Cea mai sigură opțiune chirurgicală pentru îndepărtarea fibromului – miomectomia robotică

Iulia a venit cu multă speranță la prima consultație, știind că Dr. Dragoș Iuga are o vastă experiență în patologia uterină. De asemenea, medicul a ajuns în această toamnă la numărul de 2.000 de nașteri realizate la maternitatea Regina Maria Cluj.

Opțiunea pe care au ales-o împreună a fost miomectomia robotică realizată cu ajutorul robotului da Vinci, deoarece aducea multiple beneficii pacientei – „incizia avea să fie una foarte mică, tracțiunea asupra ligamentelor mult redusă, la fel și complicțiile postoperatorii datorită manipulării mai fine a țesuturilor și a unui traumatism chirurgical minim. De asemenea, câmpul vizual obținut prin telescopul performant, cu cameră tridimensională, este mult mai bun, oferind o perspectivă mai amplă asupra anatomiei necesare în timpul operației”, a menționat Dr. Dragoș Iuga.

Miomectomia este o intervenție chirurgicală care implică îndepărtarea fibromului uterin și este recomandată femeilor care prezintă simptome severe. Spre deosebire de histerectomie, care implică îndepărtarea întregului uter, miomectomia păstrează uterul, permițând pacientelor să își mențină capacitatea de a avea copii. Miomectomia realizată cu ajutorul robotului da Vinci oferă o vizibilitate îmbunătățită a câmpului operator datorită sistemului video 3D de înaltă rezoluție și a faptului că medicul chirurg are la îndemână trei brațe de operare, fiecare cu șapte grade de libertate în mișcare.

Medicul nu a întâmpinat în timpul operației dificultăți majore, iar deoarece starea Iuliei a fost una foarte bună, a putut merge acasă a doua zi după operație.

„Extragerea fibromului a avut câteva particularități – din cauza dimensiunii mari a fibromului, acesta a trebuit extras printr-o incizie mică, de doar 2 centimetri, folosind o tehnică de morselare manuală într-un endobag, tocmai pentru a evita lărgirea inciziilor de la nivelul pielii și pentru a reduce durerea din zona respectivă”, precizeaza medicul.

A rămas însărcinată la 3 luni după operație

Prezența fibroamelor poate influența capacitatea unei femei de a concepe sau de a duce o sarcină la termen. Atunci când fibroamele sunt mari sau poziționate în anumite zone, precum cavitatea uterină, ele pot împiedica implantarea embrionului, pot distorsiona forma uterului sau pot bloca trompele uterine, limitând astfel accesul spermatozoizilor la ovul. De asemenea, fibroamele pot contribui la avorturi spontane sau complicații în sarcină.

După depistarea fibromului de 13 cm, prima îngrijorarea a Iuliei a fost că nu va ma putea să aibă copii. Surpriza a fost că la aproximativ 3 luni postperator, pacienta a rămas însărcinată. Dr. Dragoș Iuga a fost cel care i-a monitorizat sarcina și care a ajutat-o să nască un copil sănătos la 37 de săptămâni.

„Sarcina a decurs fără probleme, nu au apărut elemente îngrijorătoare la examinările ecografice și nici la analizele efectuate. I-am prescris doar câteva tratamente progesteronice, uzuale pentru o gravidă. Am hotărât de comun acord să evităm nașterea naturală, din cauza cicatricii care a rămas pe peretele uterin în urma operației de miomectomie, așa că am optat pentru operația de cezariană”, povestește dr. Iuga.
Avantajele chirurgiei robotice în patologiile ginecologice complexe.

Chirurgia robotică oferă numeroase avantaje în tratarea patologiilor ginecologice complexe, printr-o abordare minim invazivă, care reduce trauma țesuturilor și accelerează recuperarea. Aceasta permite reducerea durerii postoperatorii și a riscurilor de complicații, oferind pacientelor o perioadă de recuperare mai scurtă și o revenire mai rapidă la activitățile zilnice.

„Pentru a beneficia de cea mai potrivită intervenție, pacientele trebuie să aibă încredere în medicul căruia se adresează. După stabilirea corectă a diagnosticului, medicul va analiza împreună cu pacienta care sunt aspectele cele mai relevante pe care trebuie să le aibă în vedere pentru rezolvarea problemei - – de la păstrarea fertilității, la o recuperare rapidă și reducerea complicațiilor intraoperatorii și postoperatorii la minimum”, concluzionează medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Charlie Hunnam, de nerecunoscut în rolul criminalului în serie Ed Gein. Primele imagini de la filmările...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...