Viteza și poziția ambarcaţiunilor cu motor din Delta Dunării vor fi monitorizate

Data publicării:
barca delta dunarii

 

Guvernul a stabilit, miercuri, printr-o hotărâre, noi reguli pentru accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.

Executivul arată că noile reglementări au fost promovate în scopul reducerii impactului negativ pe care îl are circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor asupra ecosistemelor şi speciilor din zonele adiacente canalelor şi lacurilor interioare din Rezervaţie.

Astfel, indiferent de scop, perioadă calendaristică şi de durată, accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” (RBDD), cu excepţia braţelor Dunării, se vor face numai pe baza permisului de acces eliberat de Administraţia RBDD.

Navele şi ambarcaţiunile propulsate care navighează în perimetrul RBDD vor fi dotate cu dispozitive electronice de transmitere a poziţiei şi vitezei către staţiile fixe, iar sistemul de monitorizare a traficului va fi alcătuit din staţii fixe de localizare şi identificare a navelor sau ambarcaţiuni şi din radare de supraveghere.

Măsura are scopul instituirii unui control mai eficient al circulaţiei şi accesului navelor şi ambarcaţiunilor în perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, precum şi identificarea celor care nu respectă regulile de circulaţie.

Prin decizie a Guvernatorului Administraţiei RBDD, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat astăzi, vor fi stabilite sistemele de monitorizare pentru orice navă/ambarcaţiune monitorizată pentru a i se permite accesul în perimetrul Rezervaţiei.

Viteza maximă a navelor şi ambarcaţiunilor pe anumite lacuri şi canale din perimetrul Rezervaţiei va fi redusă în funcţie de biodiversitatea din zonă.

Actul normativ stabileşte canalele de navigaţie şi lacurile interioare pe care este admisă navigaţia cu maximum 40 de kilometri la oră, precum şi pe cele pe care viteza maximă de circulaţie este de 15 kilometri la oră.

De asemenea, sunt menţionate lacurile şi canalele situate în apropierea coloniilor de păsări, pe care este admisă navigaţia cu viteză maximă de 5 kilometri la oră.

Acostarea sau staţionarea pontoanelor dormitor în rezervaţie va fi permisă doar în punctele menţionate explicit de actul normativ, iar în zonele strict protejate, accesul şi navigaţia vor fi interzise.

De la aceste reguli vor fi exceptate navele şi ambarcaţiunile aflate în misiune de serviciu în proprietatea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, Autorităţii Navale Române, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Sănătăţii, altor instituţii din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, precum şi Gărzii Naţionale de Mediu.

Supravegherea şi controlul respectării regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare ale Rezervaţiei intră în competenţa reprezentanţilor Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.

Încălcarea dispoziţiilor prevăzute de Hotărârea aprobată astăzi, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, conform Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu modificările şi completările ulterioare.

Hotărârea adoptată de Guvern va înlocui regulile privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, aprobate prin Ordinul Ministrului Mediului nr. 111/2007.

Executivul a precizat că Ministerul Mediului a organizat consultări publice asupra proiectului de act normativ la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor locale, ai asociaţiilor de pescari, tour operatori, ai ONG-urilor de mediu şi alţi factori implicaţi în procesul decizional legat de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
NASA a surprins o imagine rară deasupra Pământului, în troposferă...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Amantlâc în fotbalul mare: viitoarea nevastă i-a bătut la ușă amantei în miez de noapte
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...