Video Un avion NATO a survolat mai multe ore Delta Dunării și Marea Neagră, în largul coastelor României

Data publicării:
Untitledvideo-MadewithClipchamp-ezgif.com-resize
Avion de supraveghere electronică NATO deasupra României. Sursa gif; FlightRadar 24

Un avion NATO a survolat marți timp de mai multe ore zona Deltei Dunării și cea a Mării Negre din largul coastelor României, conform informațiilor oferite de Flight Radar 24, o aplicație deschisă care permite utilizatorilor să monitorizeze în timp real traficul aerian și rutele avioanelor, inclusiv cele militare, dacă respectivele aeronave zboară cu transponderul (echipament care permite radarelor civile localizarea, identificarea și ruta unui avion) deschis.

Conform datelor Flight Radar, avionul aparține Forțelor Aeriene Regale (RAF) britanice și este o aeronavă de supraveghere electronică care apare pe aplicația radar cu indicativul „RRR 7201 Rivet Joint”.

Traseul avionului a constat din mai multe „8”-uri, la est de Tulcea, deasupra Brațului Sulina și deasupra Mării Negre de-a lungul coastelor României și Bulgariei.

rivet
Traseu deasupra României și Mării Negre a aeronavei NATO de supraveghere aeriană. Captură foto: FlightRadar 24

Avionul NATO și-a deschis transponderul deasupra localității Medgidia, înainte de a începe patrularea deasupra zonei respective.

Aeronava a părăsit zona de patrulare în jurul orei 17:25, ora României.

rfr
Traseul unei aeronave de supraveghere electronică NATO deasupra României și Mării Negre. Captură foto: FlightRadar 24

NATO a decis să trimită un avion radar AWACS deasupra României, ca să monitorizeze mișcările armatelor lui Putin pe la granițele țării noastre și implicit ale Alianței. Mișcarea vine după seria de drone rusești care au intrat în spațiul aerian NATO în ultimele luni.

Ordinul pentru această misiune a venit de la cel mai înalt nivel. În luarea deciziei a fost implicat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Avioanele vor zbura de la o bază aeriană din Grecia și vor survola spațiul aerian al României, a cărei graniță este și frontiera externă a NATO. Potrivit Alianței, rolul acestor avioane este să întărească abilitatea României de a răspunde la activitatea aeriană crescută în apropierea granițelor sale. Este vorba despre numărul mare de drone lansate de Rusia pentru a lovi ținte ucrainene din apropierea României. Unele dintre acestea ajung în spațiul aerian românesc și, implicit, în spațiul aerian al NATO. Potrivit Alianței, această vigilență sporită este „defensivă, legitimă, proporționată și complet transparentă”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri