Există doar 5% şanse să se limiteze încălzirea globală cu 2°C - obiectivul stabilit de Acordul de la Paris încheiat comunitatea internaţională în 2015, potrivit unor cercetători, relatează AFP, potrivit News.ro.
Şansele atingerii obiectivului de 1,5°C - de asemenea prevăzut în acord - sunt de doar 1%, estimează ei într-un studiu publicat luni în revista Nature Climate Change.
O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a folosit proiecţii ale creşterii populaţiei cu scopul de a estima producerea viitoare a emisiilor de carbon din cauza utilizării energiilor fosile pe care le antrenează.
Pe baza acestor date, ”creşterea temperaturii este probabil de 2°C până la 4,9°C, cu o valoare medie de 3,2°C şi 5% şanse ca ea să fie mai mică de à 2°C", scriu cercetătorii.
Calculele lor nu au la bază cel mai rău scenariu - un consum de energie tot mai intens -, ci integrează eforturi în vederea limitării utilizării energiilor fosile, precizează ei.
Cercetătorii nu preconizează, în schimb, posibilitatea unei basculări masive şi bruşte către energii regenerabile.
”Atingerea obiectivului unei încălziri mai mici de 1,5°C presupune ca intensitatea în carbon să scadă mai repede decât în trecutul recent”, relevă ei.
Prin Acordul de la Paris, comunitatea internaţională s-a angajat să limiteze creşterea temperaturii mondiale ”mult sub 2°C" şi ”să continue eforturile în vederea limitării creşterii la 1,5°C" faţă de nivelul de dinainte de Revoluţia Industrială, cu scopul de a evita consecinţe devastatoare ale modificărilor climatice - secete, creşteri ale nivelului oceanelor, furtuni.
Experţi au avertizat de mult timp că chiar un obiectiv de 2°C ar fi dificil de atins.
Grupul experţilor internaţionali - Giec - ale căror lucrări sunt de referinţă în domeniul încălzirii globale, recomandă reducerea cu 40 până la 70% a emisiilor cu efect de gaze de seră ale energiilor fosile, până în 2050, faţă de nivelul pe care-l atingeau în 2010.
Acordul de la Paris este mai puţin precis, iar semnatarii lui şi-au stabilit ca obiectiv ca emisiile să atingă un vârf ”cât mai rapid posibil”.
Potrivit ONU, populaţia mondială va creşte de la 7,5 miliarde de persoane, cât este în prezent, la 11,2 miliarde de oameni până în 2100, ceea ce creşte şi mai mult presiunea asupra resurselor energetice.