După două atacuri în trei zile, Ministerul Mediului a aprobat împuşcarea ursului care i-a înspăimântat pe locuitorii de la marginea Braşovului.
Ciprian Băncilă, prefectul judeţului Braşov: „Avem un exemplar de urs cu comportament deviant, care a atacat în două rânduri, în acest sens am solicitat Ministerului Mediului acceptul pt a putea fi recoltat, anihilat.”
După ce autorităţile au pus la punct planul de vânătoare, au pornit la pas prin pădurea din Răcădău, pentru a prinde ursul.
„Nu ne putem juca, vă rugăm frumos să părăsiţi zona, pentru că va trebui să avem o acţiune de anihilare, vă mulţumim pentru înţelegere.”
Vânătorii avertizaseră că e foarte posibil ca fiara să atace din nou. Iar acest lucru s-a întâmplat în jurul prânzului. Un bărbat care era în pădure, însoţit de câinele său, s-a trezit faţă în faţă cu ursul. Omul a scăpat, dar cu preţul vieţii animalului de companie, care a sărit să-şi apere stăpânul. Locuitorii din cartierul Răcădău spun că s-au obişnuit cu prezenţa urşilor.
„Nu vine de la lumea care le bagă în container, ce e pe acolo, ci faptul că aruncă din container tot pe jos.”
***
„Și normal, până la ora 7, 7 jumăte. Acuma, cred că şi azi noapte a venit că a răsturnat un tomberon din ăla.”
Specialiştii sunt tot mai îngrijoraţi. În zona Timişul de Jos - Pârâul Rece - Buşteni - Săcele, pe o suprafață de 10.000 de hectare, e cea mai mare densitate de urşi din Europa - 80 de exemplare. De patru ori mai mult decât ar fi ideal.
Ramon Jurj, cercetător ICAS Brașov: „Ca o masură extremă se pot captura unele exemplare care sunt în zona orașului și se pot steriliza să nu se mai înmulțească. Acest lucru se poate face doar în urma unui studiu foarte amplu pentru a se identifica aceste exemplare de urs.”
Din 2004 şi până acum, în zona Braşov - Valea Prahovei, 62 de oameni au fost atacaţi de urşi şi s-au înregistrat şase decese.